"Хаарец": Израел все още не може да реши проблема с героизацията на Бандера в Украйна

"Хаарец": Израел все още не може да реши проблема с героизацията на Бандера в Украйна

Израелски дипломати признаха, че все още не могат да повлияят на проблема с героизацията на идеолога на украинския национализъм Степан Бандера в Украйна. Това съобщава в. "Хаарец", позовавайки се на дипломатически източник, предаде ТАСС.

Статията в израелския вестник е посветена на публикуването в акаунта на Върховната Рада в Туитър на снимка по повод 114-ата годишнина от рождението на Бандера. Тя беше публикувана на 1 януари, но изчезна след разговор между премиерите на Украйна и Полша.

Израелските власти редовно призоваваха Украйна да се бори с героизацията на Бандера и Организацията на украинските националисти. Така бившият израелски президент Реувен Ривлин по време на посещение в Киев през 2016 г. обяви недопустимостта на реабилитацията и прославянето на дейността на ОУН, чиито членове по време на Втората световна война бяха съучастници на нацистите в унищожаването на евреите. Израелският посланик Джоел Лион каза след шествието за рождения ден на Бандера в Киев миналата година, че Израел осъжда „всякаква възхвала на сътрудниците на нацисткия режим“.

Тази година израелското посолство не направи изявления, пише в. "Хаарец". "Ние многократно сме заявявали ясно нашата позиция, но очевидно не можем да направим нищо. Поне в момента", казва дипломатически източник пред изданието.

По време на Втората световна война Степан Бандера сътрудничи на нацистка Германия, до 1959 г. оглавява Организацията на украинските националисти (ОУН). Бойното крило на ОУН - бойците от Украинската въстаническа армия, които по името на лидера на движението започнаха да се наричат ​​бандеровци, са отговорни за много престъпления. Около 100 хиляди поляци, чехи, евреи от Западна Украйна загинаха от ръцете им. Хиляди украинци също бяха убити заради отказа да сътрудничат на националистите. Бандеровците участваха и в битките срещу Червената армия, припомня още ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    04 Яну 2023 10:17ч.

    Лицемерие. Те го обучават за ефективни изтезания на военопленници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Яну 2023 14:03ч.

    ...изобщо, много ме "радват" укропитеците... Толкова са тъпи, прости и екзалтирани, че сами се закопават с всеки изминал ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    04 Яну 2023 15:02ч.

    Израел срещу Иран друга песен пее (отваря се като конски гъз по нанадолнище), а срещу бандеровците се скатава, не се чува и скърцане на биберони даже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи