"Хаарец": Израел спира месечните помощи за украинските бежанци

"Хаарец": Израел спира месечните помощи за украинските бежанци

Украинските бежанци, пристигнали в Израел след 24 февруари 2022 г., вече няма да получават специални месечни помощи. Това съобщи израелският в. "Хаарец". Според изданието Израел не възнамерява да поднови съответния временен указ, съобщава ТАСС.

Израелските власти не са удължили временния указ, въз основа на който украинците, напуснали страната си заради военните действия, могат да разчитат на месечна финансова помощ. Той е изтекъл и към момента Министерството на репатрирането и интеграцията не възнамерява да го подновява.

Израелските власти решиха да отпуснат такива помощи през април 2022 г. за нови имигранти от Украйна, както и от Русия и Беларус, „които спешно са заминали за Израел без лични вещи“, пише вестникът. Според публикацията става дума за сумата от около 1000 шекела (290 долара по текущия курс), която може да варира в зависимост от размера на бежанското семейство. Една от целите на подобни плащания, според замисъла на израелските власти, е да мотивират имигрантите, които първо са настанени в хотели, да търсят постоянно жилище.

Според "Хаарец" в момента в Израел 26 300 души са получили такива субсидии. Изплащането им ще бъде спряно от следващия месец, а средствата от бюджета, предназначени за тези цели, ще бъдат пренасочени през следващите месеци в помощ на други категории имигранти.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • mathur

  13 Яну 2023 17:36ч.

  Израел разбра ,че това са паразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  13 Яну 2023 18:53ч.

  Браво на израелските власти-спират помощите за бежанците. Това няма как да се случи у нас, защото политиците ни са страхливци и много зависими от външни фактори.Хотелските "гости" правят протести и хоп - веднага се намират пари за тях. Някои от укр. си намериха работа, децата ходят на ясла и градина, посещават училище-това бяха нуждаещите се, а другите са просто използвачи и мързеливци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имат управници, ама щото имат и народ

  14 Яну 2023 2:43ч.

  който може и им търси сметка ако му дават парите на хитреци. У нас поне скъпите коли да ги бяха принудили да си продадат, както направиха в Германия и други страни в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи