Гьоков: В БСП се позволява различно мнение, но само 1-2 пъти

Гьоков: В БСП се позволява различно мнение, но само 1-2 пъти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Нашият правилник за работа на парламентарната група позволява различното мнение, но когато то е еднократно – 1-2 пъти да се случи във времето. Но когато постоянно имаш различно мнение от групата, просто не ти е мястото в нея”. Това обяснение даде депутатът Георги Гьоков за двата фрапантни случая от последните дни, в които БСП светкавично отстрани инакомислещи от редиците си. Гьоков бе тази вечер в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по "Нова нюз".

Вчера при дебатите за отпускането на военна помощ за Украйна депутатът Божанков зае подчертано различна позиция от съпартийците си. "Дори съседна Македония е дала оръжие преди нас", обяви от трибуната соцдепутатът. "Решението е важно и ще постави България на пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато не бяхме пращали оръжие. Това е тяхното отношение към нас. Делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. Дори Сърбия е заела категорично своята позиция", каза Божанков. И допълни, че би било лицемерно България да иска да е част от програми за солидарност и даване на пари, но да не е част от помощта за "един народ, които страда, седи на тъмно и студено и е подложен на системна агресия". "Аз съм убеден в своята позиция с ясното съзнание какви последствия може да има за мен", каза Божанков.

Веднага след това последва съобщение на пресцентъра на БСП, че Божанков е изключен от парламентарната група. Преди няколко дни Левицата изключи единствения си районен кмет в София Делян Георгиев заради публичната му позиция срещу връщането на хартиената бюлетина.

Явор Божанков не е член на БСП, той е гражданска квота и няколко пъти назад във времето е изразявал различно мнение от това на групата, обясни Гьоков. "Ние работим по правилници, по морални норми. Когато системно нарушаваш тези морални норми и правилника е нормално да не си част от групата. Затова го изключихме и стигнахме даже по-салеч - призовахме го да напусне парламента, за да влезе следващият, който ще отразява интересите на БСП,“ посочи той. След участието му пресцентърът на БСП разпространи информация за думите му, спестявайки детайла с "еднократно, 1-2 пъти".

Гьоков бе категоричен, че одобряването на военна помощ за Украйна ни превръща в страна по конфликта и още веднъж подчерта позицията на БСП, които са за мирно и дипломатично решение. „Изказването на Божанков означава, че той е заблуждавал хората по време на кампанията“, допълни социалистът. По думите му в настоящото Народно събрание единствено БСП е изразител на лявото политическо пространство. Гьоков посочи, че ако левицата получи трети мандат, то от БСП ще съберат своите колективни органи, за да вземат решение.

 

Източници: NOVA , segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    10 Дек 2022 19:14ч.

    Цялата псевдодемократична общност се е вдигнала да брани малката оffчица Божанка! ?... язък за едномесечното обучение в саааащ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП, ха сега да видим,

    10 Дек 2022 19:35ч.

    кой ви го тури Божанков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съответно фатален е третият път!

    11 Дек 2022 2:44ч.

    Интересно, а кой ги брои? И не разбрах 1-2 пъти на година или в един парламент, или изобщо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи