Гьоков: ГЕРБ завиждат на този бюджет

Гьоков: ГЕРБ завиждат на този бюджет

Снимка: БГНЕС

 

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система... Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората". Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

 

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически. 

 

"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек", каза в предаването "Неделя 150" социалният министър.

 

Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена: "Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане". 

 

Относно минималната работна заплата социалният министър заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава:  "През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост". 

 

Георги Гьоков подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж. "В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите". 

 

Интервюто с Георги Гьоков можете да чуете в звуковия файл

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Glas4etru

    13 Фев 2022 12:07ч.

    Герберите ще завиждат на този,след това на юнскиот,тоже и на септемврийскиот,че и на следващите през тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    13 Фев 2022 12:58ч.

    Ама разбира се... 12 г. го слушахме от ГЕРБ това, ама от вас не вярвам да го слушаме още толкова 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи