Гвардеец от Националната гвардия на ВВС на Масачузетс е арестуван за изтеклите секретни документи

Гвардеец от Националната гвардия на ВВС на Масачузетс е арестуван за изтеклите секретни документи

Стопкадър от видеоматериал на бостънския Канал 5 (WCVB-TV) на телевизия Ей Би Си, показващ Джак Тейшейра, облечен с тениска и къси панталони, в момента на задържането му от въоръжени агенти на ФБР на 13 април 2023 г. Снимка: АП

Арестуваният от агенти на ФБР Джак Тейшейра, гвардеец на американската Национална гвардия на военно-въздушните сили, заподозрян в разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност, ще се яви пред федерален съд в Масачузетс, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Агенцията отбелязва, че това е нарушение, поставило под съмнение способността на САЩ да опазят тайните си по най-чувствителните въпроси.

Гвардеецът, който е специалист по информационни технологии, идентифициран от Гарланд като Джак Тейшейра, на 21 години, е бил задържан без инциденти, след като агенти на ФБР са извършили операция по ареста в дома му в щата Масачузетс.

Ще му бъдат повдигнати обвинения по американския закон за шпионажа за неразрешено изнасяне или предаване на класифицирана информация за националната отбрана, каза главният прокурор на САЩ.

В краткото си изявление, направено от министерството на правосъдието, Гарланд не разкри евентуален мотив за престъплението. Но свидетелства на участници в онлайн платформата, където бяха изнесени документите, представиха Тейшейра като мотивиран по-скоро от храброст, отколкото от някаква идеология.

Дори и да продължи разследването на най-значимото изтичане на разузнавателна информация на САЩ от години насам като споделената в тази платформа поверителна информация, която вече се разпространява по целия свят, арестът все пак е ключов момент.

Появата на Тейшейра като главен заподозрян със сигурност ще повдигне въпроси за това как такъв значителен пробив, който Пентагонът определи като "много сериозен риск за националната сигурност", е могъл да бъде причинен от толкова млад и с нисък ранг военнослужещ.

"Ние поверяваме на нашите военнослужещи много отговорности на много ранна възраст. Помислете за един млад сержант на боен взвод и за отговорността и доверието, което оказваме на тези хора, за да водят войски в битка", каза говорителят на министерството на отбраната бригаден генерал Пат Райдър.

Специалността на Тейшейра в Националната гвардия на военно-въздушните сили е била специалист по киберсистеми, по същество специалист по информационни технологии, отговарящ за военните комуникационни мрежи, включително за тяхното окабеляване и хъбове.

На тази длъжност Тейшейра е трябвало да има по-високо ниво на разрешение за достъп до класифицирана информация, тъй като е трябвало да бъде натоварен и с отговорността за осигуряване защита на мрежите, каза пред Асошиейтед прес служител от отбраната, който пожела да запази анонимност поради чувствителното естество на въпроса.

Тейшейра, облечен с тениска и къси панталони в момента, когато тежко въоръжени агенти го задържаха, трябва да се яви за първи път пред съда в Масачузетс по-късно днес. Не стана ясно дали Тейшейра има адвокат, който може да говори от негово име. Никой не отговори на телефонно съобщение, оставено на номер, за който се предполага, че принадлежи на майка му.

Националната гвардия на САЩ не потвърди самоличността му, но направи изявление, че е наясно с разследването на предполагаемата роля на военнослужещ от Национална гвардия на военно-въздушните сили на Масачузетс, която може да е изиграл в неотдавнашното изтичане на класифицирани документи. Генерал Райдър препрати всички въпроси, свързани с разследването, към министерството на правосъдието.

Администрацията на президента Джо Байдън дни наред се опитва да овладее потенциалните дипломатически и военни последици от изтичането на информация, откакто за първи път беше съобщено за тях миналата седмица, като се стреми да успокои своите съюзници и да оцени обхвата на нанесените щети. Служители на Пентагона изразиха тревога от разкритията, но президентът Байдън, говорейки пред журналисти в Ирландия вчера каза, че "няма нищо скорошно, за което да зная, че има сериозни последици".

Класифицираните документи, които не са идентифицирани поотделно от американски официални представители, варират от информационни слайдове, очертаващи украинските военни позиции, до оценки на международната подкрепа за Украйна и други чувствителни въпроси, включително при какви обстоятелства руският президент Владимир Путин може да използва ядрено оръжие.

Няма ясен отговор на въпроса какъв е бил броят на изтеклите документи. Асошиейтед прес е прегледала около 50 документа, но според някои оценки общият им брой е стотици.

Смята се, че изтичането е започнало в онлайн платформата, наречена "Дискорд" (Discord), която е популярна сред участващите в онлайн игри, и където се смята, че Тейшейра е писал в продължение на години за оръжия, игри и е поствал любимите си мемета, а според някои други, контактували с него - и за строго пазени американски тайни.

От "Дискорд" са заявили, че сътрудничат на правоохранителните органи.

Има само няколко начина, по които Тейшейра е можело да получи достъп до изтеклата класифицирана информация.

Обикновено при класифицирани брифинги като слайдовете, които са били качени в "Дискорд", информацията се споделя по електронен път. Това може да стане или чрез защитени компютърни терминали, до които потребителите получават достъп въз основа на своите идентификационни данни, или чрез таблети, които се раздават за брифинги и се събират отново.

Ако вместо това слайдовете трябва да бъдат разпечатани, те могат да бъдат изпратени само на защитени принтери, които могат да обработват класифицирани документи. И които съхраняват цифров запис, идентифициращ всеки, поискал разпечатка.

След като дадено лице получи разрешение за достъп, работата му с класифицирани материали се основава до голяма степен на обучение и на доверието, че лицето ще запази информацията в тайна.

"Когато постъпвате в армията, в зависимост от длъжността ви, може да се изисква разрешение за достъп до класифицирана информация", казва Райдър.

"А ако работите в разузнавателната общност и се нуждаете от разрешение за достъп до класифицирана информация, ще преминете през съответната проверка", допълва той.

Райдър каза, че всеки военнослужещ, който получава разрешение за достъп до класифицирана информация, подписва споразумение да не разгласява тази информация и се обучава на строгите военни указания за работа с класифицирани материали. Изтичането на информация е "умишлено престъпно деяние, нарушение на тези инструкции", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Помнещ

  14 Апр 2023 8:47ч.

  Ха,ха. Гвардеец имал достъп до строго секретните документи на Мин. на отбраната, ЦРУ, политическото тазузнаване и т.н. Миришеше още с публикуването им в медиите на "власта". Такива документи, ако са 100 процента истински, могат да се видят само в деловодството на Белия дом и Съвета за национална сигурност. Никога документи на ЦРУ не отиват в МО и обратно. Защото се губи автентичноста на документите на различните разузнавателни служби. Ясно е, че момъка е нещо като хакер, пробутали са му разработения "боклук" съчетан с някои истини от разунаването и повечето сведения и изводи компилирани с явни факти от медиите и социалните мрежи. Той се е хванал, споделил е с приятели и хоп "нарушител на държавната тайна". А медиите, които публикуваха тази свъхсекретна информация кога ще ги "призоват към отговорност за разгласяване"? Това е наистина голям дезинформиращ удар насочен за вътрешна и външна цел. Ясно е, че целта/целите се знае само от тесен кръг лица. За нас остава да чакаме някоя и друга година за да се разкрие плана на операцията. Е, може и да станат 30 години в очакване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  14 Апр 2023 9:21ч.

  Знаеш ли ,във това което си написал е напълно логично . Тази дезинформационна муха ЦРУ ,нарочно я пуснаха ,за да отклонят вниманието на Русия във друга посока .Като си мисеха че Руското военно разузнаване яде доматите със колците . Даже ние обикновените хора разбрахме че всичкото това е пунта мара и мижи да те лажим .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Апр 2023 8:56ч.

  А руските фуражки се забавляват в Бахмут.Мятат запалителни бомби върху хохлите.Температура на горене -2700 градуса по целзий.Всичко става на метална лава.Няма спасение..... https://t.me/RVvoenkor/42686?single :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йес сър!

  14 Апр 2023 10:14ч.

  Ми ако това е вярно, сигурността на данните ни в НАП е на топ ниво! Какво по-нормално ако събираш чувствителна информация, тя да "изтича" по най-елементарният начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи