Гутериш: Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб

Гутериш: Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди Израел за трагичната смърт на палестински жители в Газа и заяви, че е неприемливо Израел да не позволява палестинският народ да основе своя държава, предаде Ройтерс. "Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб по време на мандата ми като генерален секретар", каза Гутериш в началото на срещата Г-77 и Китай в столицата на Уганда Кампала. "Това е сърцераздирателно и напълно неприемливо. Близкият изток е огнище и трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разрастването на конфликта".

Израел започна офанзивата си в Газа след нападението на радикалната групировка "Хамас" на 7 октомври, при което по данни на Израел са убити над 1200 души, а 240 бяха взети за заложници. 

По време на военната операция на Израел повече от 25 000 палестинци бяха убити, сочат данни от днес на министерството на здравеопазването в ивицата, а по-голямата част от 2,3 милионното население в анклава е разселено. В хода на войната израелската армия изрази съжление за жертвите сред мирните жители, но обвини "Хамас", че извършва дейността си в гъсто населени райони и използва цивилни като човешки щит - обвинение, което групировката отвхръля. 

Гутериш добави, че отказът на Израел да приеме решение за две държави за израелци и палестинци е абсолютно неприемливо, като заяви, че отричането на правото на палестинците да основат своя държава "безкрайно ще удължава конфликта, който се превръща в голяма заплаха за мира и сигурността по света".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази вчера несъгласието си с президента на САЩ Джо Байдън, който се обяви за основаването на палестинска държава след края на войната срещу "Хамас". Канцеларията му "повтори, че след унищожаването на "Хамас" Израел трябва да поеме контрола над Газа, за да гарантира, че Газа вече няма да е заплаха за Израел - изискване, което е в разрез с палестинския суверенитет".

Гутериш бе в Кампала, за да вземе участие в срещата на върха на Г-77 + Китай и Движението на необвързаните държави. Лидери и високопоставени представители от десетки страни, сред които Южна Африка, Иран, Китай, Турция, Куба, Индия, Виетнам и други страни, присъстваха на срещата. 

Г-77 + Китай е група от 134 развиващи се страни, която обхваща общите интереси на страните от глобалния юг. Документът, публикуван снощи в края на срещата на Движението на необвързаните държави, включваше осъждане на "незаконната израелска военна агресия в ивицата Газа, безразборните нападения срещу палестинци, граждански обекти и принудителното разселване на палестинското население" и призова за незабавно и трайно хуманитарно примирие. 

Близо 10 хил. души участваха в митинг в Брюксел днес с настояване за прекратяване на огъня в Газа и за санкции срещу Израел, съобщиха местни медии. Проявата бе организирана от представители на гражданското общество.

В събитието се включиха протестиращи от асоциацията за връзки между Белгия и палестинците, от два от белгийските национални синдикати, от Християнското работническо движение. Участваха също представители на местни еврейски организации, които настояха да се прави разлика между евреите и политиката на Израел.

Протестиращите очакват Белгия, като председател на Съвета на ЕС до юли, да предложи да бъдат въведени икономически и дипломатически санкции срещу Израел. Те призовават белгийските власти да подкрепят правни действия срещу Израел.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • няма край хазарският дебилизъм

    21 Яну 2024 20:06ч.

    Добре ги обявяваш и признаваш тия ужасни израелски престъпления в Газа пред световната общност, обаче услужливо си мълчиш за хилядите убити цивилни и деца на руски Донбас, убити от укрохунтата от 2014 г. до ден-днешен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както ви уйдиса

    21 Яну 2024 20:36ч.

    10 000 убити деца в Газа също не са престъпление

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    21 Яну 2024 20:38ч.

    Ама той плаче за този, който му плаща. Безплатни сълзи няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    21 Яну 2024 21:37ч.

    Накрая "нападението" над Израел да не се окаже пъклен план на Мосад и Нетянаху, за да може да се даде зелена улица да се прочисти и завземе Газа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    21 Яну 2024 23:28ч.

    На който съвсем малко поне е в час с нещата, това му е пределно ясно от самото начало! Само на невчасовите шматки със шарените, украинските и израелските знаменца по профилчетата не им е ясно…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    22 Яну 2024 9:35ч.

    Там като че ли е по сложно. о информацията, която се процежда, имало е договорка с Турция да влезе в Палестина, и да създаде ротекторат на зараждащата се Османска империя Палестина, където евреи и палестинци да живеят съвместно. И Ттурция да гарантира безопасността на евреите, които решат да останат там. Но няколко дни преди да бъде осъществена тази операция, Хилари Клинтън дава нареждане на Хамас да извършат нападението, което е осъществено със всички символи и подсказки за геноцид и ексодус. Затова Ердоган пищя като ужилен, но не смее да се намеси да си вземе обещаното му. А Нетаняху улови подсказката и отвърна със сила на заплахата от нов геноцид над евреите. Предполагам, четази операция от страна на клубчето на Клинтън-Обама, е за да се върже Израел към финансирането на Украйна, което беше ясно че приключва, а Израел за републиканците е по важен от Украйна. И тук започнаха дърпанията с финансирането в Сената- ще финасираме Израел във войната, но ще финансираме и Украйна. И тъй като републиканци и демократи са в открита предизборна война, никой не отстъпва, и нещата и в Украйна, и в Израел влязоха в задънена улица. Сега действат чрез копромати, и се оитват да сварят съответните протежета на противника. В Украйна англичаните рутят Залужни, а в Израел американците - Нетаняху.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ООН е мъртва организация. Формално още съществува, но това е само заради стилът на някои ръководители

    21 Яну 2024 22:09ч.

    Можи да има един продължителен период, в който световна организация няма да има- През част от това време може дори ООН да се брои за съществуващо, без да функционира на практика. Това може да продължи десетилетия. А после ще се появи наследник, с нов състав. Нещо като СССР, ОНД и бъдещата съюзна държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Яну 2024 22:12ч.

    https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/01/19/cold-temperatures-uk-weather-russia-orthodox-epiphany-ice/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те ингилизите практически никога не са имали смелостта да се изправят сами срещу руснаците. Даже в Кримската война се крият зад гърба на Сардиния

    21 Яну 2024 22:38ч.

    По време на гореупоменатата, по същество световна война, ингилизкия адмирал, водещ имперския експедиционен корпус в Камчатка се гръмва в ингилизката глава заради позора на провала си там. Ако не са били едни лоши съвети, получени от още младия тогава цар Николай I, той щеше да изчака още няколко месеца и шматките сами щяха да се изметат от Северното Причерноморие. Както ще стане и сега де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Яну 2024 22:35ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=gEX7Xxfr-qc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Яну 2024 6:15ч.

    Поредният левундерски ревльо. Напомням, че само арабите са 450 милиона с 13 милиона кв км територия.А един Израел с 27 хилки територия и осем милиона население ги праи на кайма. Ама имал ядрена бомба.Епа тия 450 милиона араби толкоз ли немат акъл и те да си направят една.Жалка история.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони

    22 Яну 2024 8:47ч.

    Крайно време е чифутите да бъдат съдени в Нюрнберг те надминаха Хитлер и всички организации мълчат или Путин е виновен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    22 Яну 2024 9:42ч.

    „Чифутите„ и сподвижниците им ще бъдат съдени в Нюрнберг2, но не тези, които стоят и са в Израел, а тези, които координират глобалният Юдейски проект, Които нямат нищо общо с Израел, и които в момента рутят Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амииии

    22 Яну 2024 11:33ч.

    ООН няма ли да сътвори една мироопазваща мисия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    22 Яну 2024 14:27ч.

    Искате да кажете "мироналагаща" мисия, щото Биби се е хванал за войната като удавник за сламка и няма да спре, щото иначе отива в панделата. Като един друг източноевропейски войнолюбец със същия етнически произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sara

    22 Яну 2024 16:39ч.

    В Газа убиха толкова деца бебенца и мирно население и хора на оон отишли да помагат журналисти как се казва това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи