Гутериш предупреди за глобална продоволствена криза, ако руски торове и храни не стигнат световните пазари

Гутериш предупреди за глобална продоволствена криза, ако руски торове и храни не стигнат световните пазари

Догодина ще има глобална продоволствена криза, ако торове и селскостопански продукти от Русия и Украйна не стигнат безпрепятствено до световните пазари. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той посети днес Съвместния координационен център в Истанбул, се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна.

Над 650 000 тона зърно и други храни вече се изнасят към световните пазари, отбеляза Антониу Гутериш. Това става благодарение на сключеното миналия месец споразумение между Туриця, Украйна и Русия с посредничеството на ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна, прекъснат след руската инвазия през февруари.

Пред войната Русия и Украйна представляваха около една трета от световния износ на пшеница, а Русия е също така износител на торове.

Генералният секретар  подчерта, че ООН работи съвсемстно със Съединените щати и Европейския съюз за преодоляване на пречките, призова всички държави, както и бизнеса също да окажат съдействие и направи мрачна прогноза за догодина, ако няма достатъчно доставки.

„Важно е всички правителства, също и частният сектор, да си сътрудничат за да доставят руски храни и торове на пазарите. Без торовете през 2022 г. може да няма достатъчно храна през 2023 г. Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от ключово значение за успокояването на пазарите и за по-ниските цени за потребителите“, каза Антониу Гутериш на пресконференция в Истанбул заедно с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар.

От 1 август досега общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезли в пристанища на Украйна, за да бъдат натоварени със зърно, съобщи Акар.

Товарът на тези кораби не е само зърно, те са натоварени с надежда, каза Гутериш и благодари на Турция за ролята й в в инициативата за зърнения коридор.

До 7 000 тона зърно на ден се изнасят от контролирания от Русия югоизточен украински регион Запорожие, съобщиха руските власти. Ръководителят на администрацията там Евгений Балицки не уточни накъде е насочен износът, но допълни, че до 5000 тона зърно на ден се изнасят с железопътен транспорт, между 1500 и 2000 тона с други превозни средства.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от територии, които руската армия е завзела. Москва отрича това.

По думите му държавите, които са наложили санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, са пояснили, че санкциите не се отнасят за храни и торове, но добави, че независимо от това е имало известно възпиращо въздействие по отношение на износа. По думите му има "определени пречки и трудности, които трябва да бъдат преодолени" във връзка с доставките, застраховането и финансите.

Генералният секретар на ООН говори на пресконференция в Истанбул, която даде заедно с турския министър на отбраната Хулуси Акар в Съвместния координационен център, откъдето се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна. Преди да пристигне там Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до кораб, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на ООН отплава заедно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.

Гутериш благодари на Турция за важната, по думите му, роля в инициативата за зърнения коридор през Черно море и отбеляза, че друга част от тази пакетна сделка се отнася до безпрепятствения достъп до световните пазари на освободени от санкции руски храни и торове.

"Вчера бях в Одеса, където гледах как товарят кораб със зърно и останах много впечатлен. Тези продукти ще отидат при хората, които имат нужда от тях. Руските продукти също трябва да бъдат предоставени на световните пазари. Ако през 2022 г. няма тор, през 2023 г. няма да има храна. В момента сме в началото на един много дълъг процес. И преди съм казвал на ЕС и САЩ да не налагат ембарго върху торове и зърнени храни", заяви Гутериш, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Осигуряването на повече храни и торове от Украйна и Русия е от съществена важност за по-нататъшно успокояване на стоковите пазари и за по-ниските цени на купувачите, посочи още той.

Източници: БТА, БНР

 

 

 

Коментари

  • Абе, какво стана, нали уж руснаците щяха да правят гладни бунтове, пък сега ще изнасят храни под егидата на ООН?!?

    20 Авг 2022 19:36ч.

    В същото време англичани, германци, италианци, французи и т.н. се вайкат как ще си плащат сметките и храната! ........... Мдаа, всичко се обърка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    20 Авг 2022 19:51ч.

    Крадат жито от окупираните територии и го продават мъжите, бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ир

    20 Авг 2022 21:25ч.

    Като баща ти казвам, глупак, затвори си човката. Това е все едно да твърдиш, че американците са продавали хероина на Афганистан, преди талибаните да ги прогонят като долни ку.ви... Мери си приказките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    20 Авг 2022 21:54ч.

    Баце????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гладните бунтове на руснаците са от същата серия като яденето на трева в Северна Корея

    20 Авг 2022 20:08ч.

    Евроатлантическата прапаганда лъже безогледно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че лъжат не е проблем

    20 Авг 2022 21:55ч.

    Проблем е, че има много заблудени хора, които им вярват. И още по-голям проблем е, че става дума за заблудени тинейджъри, които са бъдещето на всяка държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особеностите на българското ибрикчйство

    21 Авг 2022 10:36ч.

    Бегай в Северна Корея ве. И след една година ела да напишеш статия. Идиотино болчевички неден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето го още един

    21 Авг 2022 13:44ч.

    видиотен младеж, който сочи другите за идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ибрикчия пише

    21 Авг 2022 13:46ч.

    за особеностите на ибрикчийството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КНДР е велика сила от калибъра на Русия, Китай, САЩ

    21 Авг 2022 14:01ч.

    Една от четирите страни в света с развита собствена фундаментална наука във всички направления. Дори САЩ не съм сигурен тук може ли да се впишат, тъй като там науката (пък и не само) се прави от чужденци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много форумци пишат, че руснаците гладуват

    20 Авг 2022 20:09ч.

    А този иска Русия да храни цял Свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия може да храни цял свят

    20 Авг 2022 20:25ч.

    Обаче ще храни само народите, които не са допуснали да бъдат управлявани от психопати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    20 Авг 2022 20:45ч.

    в духа на гейро-ценностите, може да се самозарови, въпреки, че се съмнявам, че от тая гнъс може да се получи качествена тор, по-скоро ще повреди еко-системата на бедните червейчета дето ще ядат това токсично говно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • португалски ром глобалист

    20 Авг 2022 22:00ч.

    Нали щяхте да биете руснаците на бойното поле бе ? Пута мадре , нещастен ! Ходи да ги биеш на бойното поле , какво цивриш да те хранят ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма португалски ромове!

    20 Авг 2022 22:12ч.

    В Португалия на ромовете им викат "сигануш" в множествено число, та тоя ще да е един сигану! Питай за Португалия нещо, да ти кажа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма какво да питаме за Португалия

    21 Авг 2022 7:56ч.

    Циганска страна. Много лъжат, некоректни и неточни. Мърляви. Знаят испански, но не искат да го говорят щото са комплексари, като нашите македонци. Нахални, вдигат скандали, а жените им са най-грозните жени на континента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо като испанските македонци

    21 Авг 2022 14:03ч.

    Доколкото разбирам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban -Има нещо вярно,но

    21 Авг 2022 1:21ч.

    Колкото да се прокара глобалистката гледна точка.Вижте статистиките за производство на осн.зърнени култури.Много ще се учудите.Цялото ПРОИЗВОДСТВО на Русия и Украйна да го НЯМА пак не би трябвало да има глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се че е така

    21 Авг 2022 8:24ч.

    Войната е само претекст за да обявят "глад в Света". Фалшиви пандемии, фалшиф глад, и съвсем истинско сриване на икономиките ! Плюс - екофашизъм и джендарастия = ДЕПОПУЛАЦИЯ. Обикновен сатанизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно тук под кокъв претекст ще организират глад

    21 Авг 2022 14:05ч.

    Нашите евроатлантици ще изпълнят всяко нареждане, което е против България и българите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нали беше бензиностанция с ракети

    21 Авг 2022 10:49ч.

    Сега Искат " безпрепятствения достъп до световните пазари на освободени от санкции руски храни и торове" ---- защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия трябва да е виновна за всичко

    21 Авг 2022 10:52ч.

    Пропагандата на запада цели да формира негативно отношение към Русия по всякакъв начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто предлагам

    21 Авг 2022 11:46ч.

    Не може да се държиш с някои високомерно и арогантно и да му налагаш санкции, както прави ,, колективния запад" и след това да му искаш храни и торове. Поредната западняка наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой спира достъпът им досвтовните пазари????

    21 Авг 2022 12:32ч.

    Според вицепрезидента на Атлантически клуб в България Елена Поптоворова атентатът срещу руския общественик Александър Дугин, при който автомобилът му беше взривен и дъщеря му загина е признак на вътрешни процеси в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    21 Авг 2022 13:09ч.

    Няма вече световни пазари ! Има приятелски и неприятелски пазари и всеки, считащ се за някакъв фактор, да си ги храни лично. Пропагандата не храни, тя създава кризи и войни и промиване на мозъците !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    21 Авг 2022 13:41ч.

    Този краварски измекярин и безволева бивша соросня, "отговаряла за емиграцията и бежанските потоци" , само ходи като селски глашатай да предупреждава неизвестно кого . Всички тези международни уж организации трябва да станат бивши и да се създадат нови на тяхно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе, на мен ли така ми струва

    21 Авг 2022 13:47ч.

    Но ООН е тръгнало по пътеката на ОН (Общество на Народите). Исторически, когато международният ред е погазен следва война и нов международен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Авг 2022 16:47ч.

    каква русия какви 5 лева сащ ще ви пращат газ и торове и отрови с танкери спрете воината в украина и не се размотаваите с празни приказки избиха се млади хора и от двете страни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи