"Гугъл" и "ЮТюб" отпускат 13,2 млн. долара за борба с дезинформацията

"Гугъл" и "ЮТюб" отпускат 13,2 млн. долара за борба с дезинформацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Гугъл" обяви днес, че компанията и платформата ѝ "ЮТюб" отпускат безвъзмездна помощ в размер на 13,2 милиона долара за създаване на нов глобален фонд за проверка на фактите, предаде ДПА. 

Финансирането ще бъде предоставено на Международната мрежа на проверителите на факти (IFCN) към Института за медийни изследвания "Пойнтър” в САЩ, която подкрепя 135 организации за проверка на фактите от 65 държави на 80 езика, съобщи "Гугъл" на срещата на върха "Борба с онлайн дезинформацията" в Брюксел. 

Ясмин Грийн, която оглавява дъщерното дружество на "Гугъл" - "Джигсоу", каза по време на форума, че покрай войната в Украйна дейността на руските пропагандни звена се е увеличила значително. По думите й те се опитват да подсилват расовите предразсъдъци и да разпалват политически настроения.

По време на конференцията "Джигсоу" стартира и новия си сайт "Инфо интервеншънс". Става въпрос за портал, който представя различни изследователски подходи за по-добра подготовка на обществото за вредни онлайн явления като невярната и подвеждаща информация, както и дезинформацията. 

"ЮТюб" представи новата си инициатива "Клик пауза", която има за цел да поощри медийната грамотност сред потребителите на платформата. Там се предлагат и съвети как да разберем по-добре манипулативните тактики на разпространителите на дезинформация. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    29 Ное 2022 22:39ч.

    поредната порция нео-либерална помия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко

    29 Ное 2022 23:04ч.

    Ще гонят все повече истински и креативни хора от платформите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мара Подробната

    30 Ное 2022 4:44ч.

    Длъжни са най-напред да дадат обективно, логически непротиворечиво, аргументирано, верифицирано е валидизирано от всички потребители определение за "дезинформация". Останалото е мракобесие и либералфашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дет се вика ...

    30 Ное 2022 7:54ч.

    Да живее цензурата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ум патки пасе

    30 Ное 2022 8:51ч.

    не ползвам нито гугъл, нито ютуб. на кого пускат и с кого спат ми е безразлично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • swisscows.com беше моето откритие

    30 Ное 2022 12:07ч.

    след като гуглите купиха и duckduckgo. А, слава на Бога, освен YT човек може да ползва bitchute.com, при това там се намират много по-стойностни видео-клипове от по-интелигентни автори... Не могат да спрат целия Интернет, защото на тях им е нужен много повече от колкото на нас, обикновените хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Квачков

    30 Ное 2022 12:59ч.

    Подписывайтесь на Телеканал «Сталинград»: Bastyon: https://bastyon.com/telekanalstalingrad Telegram: https://teleg.run/TELEKANALSTALINGRAD

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дет се вика ... 30 Ное 2022 7:54ч. Да живее цензурата !

    30 Ное 2022 13:02ч.

    От утре, 1 декември, режимът на търгаша В.В. Путин налага жестока цензора на новините от войната с жидо-бандеровска фашистка Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи