Грузия: Искаме в ЕС, но без ЛГБТИ пропаганда

Грузия: Искаме в ЕС, но без ЛГБТИ пропаганда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Грузинските власти искат да станат част от Европейския съюз, но без ЛГБТИ пропаганда и псевдолиберални ценности. Тази седмица управляващата партия в страната "Грузинска мечта" предложи конституционна поправка в тази насока, за да защити семейните ценности и непълнолетните.

Лидерът на парламентарното мнозинство на "Грузинска мечта" Мамука Мдинарадзе заяви, че конституционните промени ще позволят сключването на брак само между генетичен мъж и генетична жена. "Сега, ако някой иска да ни наложи еднополовите бракове, ние ще му кажем, че това е забранено от нашата конституция", каза той по-рано този месец.

Според експертите промените няма да бъдат приети преди края на тази година, най-вероятно след провеждането на изборите през октомври. Ако бъдат приети, те ще забранят всякакъв вид събирания, свързани с ЛГБТИ. Ще бъдат забранени също така еднополовите бракове, смяната на пола и осиновяването на деца от еднополови двойки.

На лов за избиратели?

Критиците на управляващата партия - основно политици от опозицията и граждански организации - заклеймиха законопроекта като популистки. Според експерти управляващата партия се възползва от консервативните нагласи, за да спечели повече гласове на парламентарните избори през октомври.

"Опозицията ще се окаже в много неловка ситуация. Ако се обяви в подкрепа на правата на ЛГБТИ, това може да ѝ навреди на изборите, защото грузинското общество е доста консервативно", казва за ДВ Корнели Какачия от Грузинския институт за политика в Тбилиси.

Адвокатът по конституционно право Вахушти Менабде не е сигурен, че управляващите ще успеят да прокарат измененията в конституцията, въпреки че имат мнозинство в парламента. "Те нямат достатъчно депутати, за да променят конституцията. Не е изключено обаче да успеят да привлекат някои опозиционни депутати", добавя той.

Менабде се опасява, че дебатът може да поляризира грузинското общество и да доведе дори до социални сблъсъци. Той вижда сходство с руското законодателство срещу ЛГБТИ общността. Грузия и преди се е опитвала да подражава на Русия с т.нар. закон за "чуждестранните агенти", който изисква организациите, които получават над 20% от финансирането си извън страната, да се регистрират като "чуждестранни агенти". На практика този вид закони се използват срещу гражданското общество и опозиционните групи, твърдят правозащитни организации. Опитът за приемане на закон за "чуждестранните агенти" в Грузия обаче се провали на фона на масовите протести, които бяха белязани и от насилие.

За мнозина сегашното искане за конституционни промени е именно това - нова версия на "руския закон". В това е убеден и бившият министър на помирението и равенството на гражданите Паата Закарейшвили: "Естествено, за мен това е руски закон."

"Разликата е, че Унгария вече е в ЕС"

Въпреки че иска да бъде част от ЕС, грузинското общество е доста консервативно, а Грузинската православна църква е сред най-уважаваните институции в страната и играе решаваща роля в обществото и политиката.

Около 56% от грузинците смятат, че правата на ЛГБТИ общността трябва да бъдат защитени. В същото време обаче смятат, че "нейните членове не трябва да налагат начина си на живот на другите", показва проучване на ООН от 2022 г.

"Като страна - кандидатка за членство в ЕС, от Грузия се очаква да приведе законите си в съответствие със законодателството на ЕС", се казва в становище на делегацията на ЕС в Грузия, предоставено на ДВ. Оттам припомнят, че всеки кандидат за членство трябва да е постигнал стабилност на институциите, гарантиращи спазването на правата на човека и защитата на малцинствата."

Миналия декември Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в общността, но страната трябва да изпълни девет условия, сред които е и подобряването защитата на човешките права. Очевидно е, че предлаганите конституционни промени влизат в остро противоречие с това условие. В тази връзка Корнели Какачия от Грузинския институт за политика казва, че Тбилиси се опитва да намери баланс - хем да запази властта си на следващите избори, хем да отговори на амбициите на грузинците за членство в ЕС. По думите му над 80% от грузинците са проевропейски ориентирани и подкрепят интеграцията на страната в общността. "Виждаме обаче как сегашните управляващи вече започнаха да диктуват условията си на Брюксел. Вероятно искат да бъдат като Орбан. Разликата е, че Унгария вече е в ЕС", отбеляза той.

Източник: Дневник

 

 

Коментари

  • бензинджия

    01 Апр 2024 19:16ч.

    с присъщото на грузинцете простодушие, завалиите искат и ламборгини, и задна седалка. е, нема. мадам мърсула не дава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Апр 2024 19:27ч.

    Днес " Грузинска мечта " поиска нещо, което европейските мечтатели педали няма да им го дадат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    01 Апр 2024 19:20ч.

    Мечтатели. Какво си въобразяват? И нашата конституция ни пазеше от хаос, но дойдоха правилните хора и я направиха на тюрлю-гювеч. Няма нещо, което либералните варвари не могат да съсипят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия не знаят, какво искат

    01 Апр 2024 22:32ч.

    А не е зле да ги приемат, то няма да стане де, но да ги приемат, че да не се губи време за разочарованието. ........................ За да приемат Украйна искаха от Янукович да затрие всякакви икономически взаимоотношения с Русия. Янукович каза, почакайте, не става за ден два, и му сътвориха за ден два преврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сулико

    01 Апр 2024 19:21ч.

    Няма такъв филм - "Хем това в онова, хем душата в рая !" . В ЕС ще ви задължат да правите гей-паради в Тбилиси и да гледате платформи с урунгели да се влачат по улиците ви ! Цветовете на дъгата, узаконени бракове между джигити ! В манастирите - билбордове със Сатаната ! Шишлици само с хлебарки и червеи ! Тостовете разрешени само във възхвала на Фон дер Лайнен и Мишел !... Мислете от сега ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато България влизаше в ЕС не бяха толкова очевадни тия ЛГБТИ

    01 Апр 2024 22:34ч.

    А сега се вижда, не разбират ли, че едно общество за да допусне това, значи е разложено, болно, не е с всичкия си. Къде сте тръгнали, грузинци! А имате такива красиви момичета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ааа, не

    01 Апр 2024 19:31ч.

    Там ви е мястото, защото сте педали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Апр 2024 20:02ч.

    Мили грузински приятели. Вие сте чист народ-непипнат нито от руснаците, нито от аглосаксите. Не си мислете, че като влезете в новия ЕССР, ще цъфнете и вържете. Ще ви убият като нация. Ще дойдат разни западни хиени "благодетели-инвеститори" да ви учат как се правят "хинкали", хачапури, как се прави сирене.... и да си пробутват пластмасовите боклуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    01 Апр 2024 20:06ч.

    Само основателките на тоя клуб по интереси, наречен ЕС, прокопсаха от тая работа и то беше до време. Грузия по-добре да стои извън, нищо няма да загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Апр 2024 20:44ч.

    Искате, ама няма! Всъщност, изобще не знаете какво ви очаква в тоя шибан ес!!!! Стойте си там и не се натискайте да влизате в тая помийна яма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смех и плач

    02 Апр 2024 0:32ч.

    Самото влизане в ЕС означава подписване на евроГейския Лисабонски договор, който подчинява конституциите на държавите-членки. От една страна народите на държавите, които подписаха Лисабонския договор, са невежи и/или измамени народи, а от друга страна органите на ЕС са окупирани от световните десни троцкисти-сатанисти, за които непрекъснатото подлъгване на нови и нови държави в клоаката на ЕС е въпрос на оцеляване на клоаката ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито Грузия е за ЕС

    01 Апр 2024 21:32ч.

    нито ЕС е за Грузия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС без ЛГБТИ!

    01 Апр 2024 21:58ч.

    Това трябва да е наша реплика, не на грузинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добро подсказване

    01 Апр 2024 22:35ч.

    Да влезе и в нашия речник няма да е лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Искаме в ЕС, но без ЛГБТИ пропаганда"

    01 Апр 2024 22:15ч.

    Наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Апр 2024 22:51ч.

    Те знаят ли какво ги чака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тенчо

    01 Апр 2024 23:10ч.

    Тези искат да забременеят бе да им влиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станка

    02 Апр 2024 8:08ч.

    ЛГБТ++++++++ е неразделна част еврогейските ценности. Грузинците са много наивни с тези искания.Искаш ли Гейропа,приготви си вазелин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    02 Апр 2024 8:32ч.

    Накъде са тръгнали? Явно не са си написали още домашното и не са си сменили пола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    02 Апр 2024 11:42ч.

    Мили грузински Туземци.. Искали да метат Европейски Булеварди, и да си купят Бемевета за 700 евро, па не щели шарени байрачета и натовски шоколачета.... .. Нема как!! Първо шоколадчета байрачета и НАТО, да си платите 'Такса спокойствие" и после ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи