Грузинският премиер обвини Зеленски, че се меси в политическата ситуация в Грузия

Грузинският премиер обвини Зеленски, че се меси в политическата ситуация в Грузия

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили обвини украинския президент Володимир Зеленски, че се меси в политическата ситуация в страната му със своите коментари за протестите в Грузия миналата седмица, и предизвика гневен отговор от страна на Киев, предаде Ройтерс.

По време на протестите срещу законопроекта за "чуждестранните агенти", който според критици сигнализираше обръщане към авторитаризъм в Грузия, Зеленски благодари на демонстрантите, че развяват украински знамена. Това показва уважение, добави той и пожела на грузинците "демократичен успех".

В петък грузинският парламент оттегли законопроекта, който заплашваше да навреди на опитите на бившата съветска република да изгради по-тесни връзки с Европа, отбелязва Ройтерс. 

"Когато човек, който е в състояние на война… отговаря на разрушителните действия на няколко хиляди души тук, в Грузия, това е пряко доказателство, че този човек е ангажиран, мотивиран да направи така, че нещо да се случи, да се промени и тук", каза Гарибашвили в интервю за грузинска телевизия. "Искам да пожелая на всички мир и своевременен край на тази война", добави той.

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко обаче обвини Гарибашвили, че повтаря "руска пропаганда", като намеква, че Киев се опитва да въвлече Грузия в конфликта с Москва.

"Ние категорично отричаме тези твърдения, които нямат нищо общо с действителността. Грузинските власти търсят враг на грешното място", написа Николенко във "Фейсбук". "Украйна е била и ще продължи да бъде приятел на грузинския народ, на който ние не искаме да попречим да построи европейско бъдеще", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • nan

  13 Март 2023 16:54ч.

  парадоксалното е, че това грузинското правителство е 99% про-европейско или нека кажем 99% про-евро-атлантическо (по нашенски). явно проблемът за американците е, че искат останалия 1%, който превръща Грузия в Украйна 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а нашият проблем е,

  13 Март 2023 17:07ч.

  че у нас тоз 1% няма никакви проблеми да ни свари на слаб огън, въпреки малцинството си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албански реотан

  13 Март 2023 17:09ч.

  Зеленски отдавна се меси и във вътрешните работи на Р. България, само че никой няма смелост да каже, че "царят е гол". Организират се митинги в София с млади украинци на около 25-40г възраст, които искат вкарването на България във войната срещу Русия. Същите украинци на митингите в София носят плакати с обиди към президента на България Радев "радев по*** на **й", украинци призовават за оставката на Радев и негов импийчмънт. На митингите на ПП и ДБ участват редовно украински граждани, които не са доволни от политиката на България. Бившият посланик Москаленко имаше имаше достъп до секретна информация за Българската Армия, която огласи публично в ефир. Украйна натиска политически България да издържа украинците тук на луксозни условия в 4 и 5-звездни хотели по българските курорти. Членове на нацистко-бандеровски организации и украинската са от година в България и могат да бъдат ползвани за предизвикване на "Майдан" в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поради изброените от вас причини петата българска държава няма да я бъде

  13 Март 2023 17:22ч.

  Дали ще има шеста и в какви граници в момента никой не знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  13 Март 2023 17:50ч.

  Ето защо промивките на трите национални теливизии за това какви прекрасни хора са тези украински вълци в овча кожа няма да хванат дикиш при 80% от българите. Но тези "изключително приятни" хорица не са се качили само на нашата глава, благодарение на безволевото ни правителство, но навсякъде където бройката им е над 10000 хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бяха ли грузинци

  13 Март 2023 17:34ч.

  наетите снайперисти на майдана 2014 г., които май стреляха по двете страни !? Петното саакашвили трудно ще бъде заличено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Март 2023 17:35ч.

  Сащ ще фалират, щото много изпуснаха това шило Зеленски, пък и въпреки всичко продължават да го подкрепят, вместо да си го усмиряват, както си щат. То гасенето на фитила, не е като паленето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  13 Март 2023 20:21ч.

  Грузинци, които се бият в Украйна, те са тези които мътят водата. А Зеленски ги подстрекава. Володя-Волдимир е паднал толкова ниско, че сигурно вече е в ядрото на Земята. И нашите войнолюбци и те са поели натам. Да, днес ББ-то даже ни зарадва, че войната помага на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи