Гроздан Караджов: Цялата магистрала "Хемус" може да стане до 2027 г. Голяма драма е при АМ "Струма"

Гроздан Караджов: Цялата магистрала "Хемус" може да стане до 2027 г. Голяма драма е при АМ "Струма"

Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти, които никога повече няма да са толкова евтини, все по-скъпо ще става, обясни министърът пред БНТ.

Войната в Украйна, за съжаление, идва в момента, когато започнахме да излизаме от кризата с ковид, тя доналя инфлация в системата на икономиката, коментира в предаването "Денят започва" с Георги Любенов" Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Войната спря редица доставки на материали и суровини, това в строителния сектор се отрази може би най-драматично, посочи той.

Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът, който използваме - 60%, всички строителни материали, допълни Караджов. Минимум 25% сме загубили, смята той.

Единственият начин да спасим паритета на лева, е да продължим да инвестираме в инфраструктура, обясни министърът.

В срок не повече от месец трябва да се внесе решение в НС на забавените проекти заради ин хаус процедури, категоричен е Караджов.

Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти, които никога повече няма да са толкова евтини, все по-скъпо ще става, обясни министърът.

Трябва да бъде разплетен този възел с АМ "Хемус". Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно ЗОП и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни, обясни Караджов. Цялата магистрала може да стане до 2027 г., няма да има никакво забавяне, категоричен е Гроздан Караджов.

"Хемус", въобще ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са обществените поръчки и без конкурс са възложени едни 4 милиарда работа. Сега аз и колегите ми се опитваме много внимателно да се движим по това минно поле. Ето защо много внимателно изследваме рисковете", допълни Караджов.

Регионалният министър коментира и проблемите със строителството на АМ "Струма" в Кресненското дефиле.

"Драма голяма е там. Ние имаме веднъж екооценка, имаме действащ ОВОС и избрани изпълнители за строителство и надзор. И сега седим и разговаряме с едни работни групи по т.нар. Бернска конвенция, която има препоръчителен характер. Така че, ако екологията ни разреши, всичко може да започне утре. Строителството да започне сега е и най-добрият вариант от икономическа гледна точка, тъй като офертите са на старите цени, допълни Караджов.

Вицепремиерът коментира и темата има ли напрежение в управляващата коалиция. Според него по-истинската политика е, когато има спорове и разногласия. 

Правителството, в крайна сметка обаче, взема прагматични решения извън партийните пристрастия. Ползата е за народа, категоричен е Гроздан Караджов.

Над 2,5 млрд. лв са в бюджета на министерството, извън тях са средствата по Плана за възстановяване и развитие, най-вероятно говорим за удвоен бюджет, допълни регионалният министър.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    12 Март 2022 11:42ч.

    Защо постоянно говори какво трябва да се прави? Ами да го правят, не само да се оправдават. Че то от как са на власт май нищичко за хората не са направили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи