Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 милиона по инхаус договори

Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 милиона по инхаус договори

Според министъра строителните фирми трябва да дават гаранции за построените пътища

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите. Това заяви в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По думите му, държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по инхаус договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград. Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от инхаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър. Инхаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, т.е. строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.

Целия разговор вижте във видеото

 

 

 

Коментари

  • Жизел Каракютукова

    22 Май 2022 10:03ч.

    Римският апартаментчик доскоро казваше по пет пъти на ден, че инхаус договорите са "незаконни"! Сега говори, че са "спорни"! Предполагам, че врътките около магистрала Хемус ще се въртят ли въртят, понеже парите, които бяха оставени в бюджетна сметка в БНБ са изхарчени от служебните правителства миналата година! Няма ги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дпс

    22 Май 2022 10:24ч.

    Държавата дължи.. как така дължи по недействителни договори, бе гн караджов? Ти чии интереси защитаваш? На държавата или на фирмите? Що се правиш на луд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Май 2022 12:16ч.

    ефенди, договорите са си баш действителни...ноо тарамбуките от 4творната коалиция разказаха играта и на хемус и на тунела и на свлачищата...халал да са ви тъкива управленци. В едно омешани-комунисти, педерасти, чалгаджии и обикновенни аферисти...афиет олсун..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи