Гроздан Караджов: Асен Василев разпореди да не се плаща за „Хемус“

Гроздан Караджов: Асен Василев разпореди да не се плаща за „Хемус“

Последвайте "Гласове" в Телеграм

„Днес министърът на регионалното развитие Иван Шишков се похвали, че е платил по договорите за строителството на магистрала „Хемус“. И ме упрекна, че не съм платил нищо на фирмите! Доскоро Кирил Петков и Асен Василев пък ме обвиняваха, че съм искал пари, за да плащам на същите тези фирми! Както е казал народът – на чужд гръб и сто тояги са малко“, това написа бившият регионален министър и водач на листата на ИТН в Пловдив Гроздан Караджов в профила си във фейсбук.

А истината е проста – финансовият министър Асен Василев разпореди да няма нито стотинка в бюджета за 2022 г. за инхаус договорите, подчертава Караджов. „Строителството на магистрала „Хемус“ е по инхаус договори между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД. Още през октомври 2021 г. работна група начело с тогавашния министър на правосъдието и сегашен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че инхаус процедурите са заобикаляне на Закона за обществените поръчки и съответно – договорите, сключени по тях, са незаконни. Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков нарече това „престъплението на века“!

Едно от първите неща, които направих като министър на регионалното развитие, беше да поставя проблема с инхаус договорите за решаване. Още през януари т.г. предложих с писмо на премиера Кирил Петков, на вътрешния Бойко Рашков и на финансовия министър Асен Василев те да бъдат прекратени. Тримата стигнаха до проблема едва на 12 май, когато решиха, че договорите по „престъплението на века“ трябва да бъдат узаконени като договори за строително-монтажни работи. Но дори и това не довършиха!“, подчертава Караджов.

„Питайте ПП защо предложението не влезе в НС! И защо през цялото време блокираха работата на МРРБ? Сега същите саботьори се снимат охотно на недовършени магистрали и лицемерно обещават светло бъдеще.

Аз продължавам да смятам, че инхаус процедурите са порочни. По мое време няма нито един договор, който да е сключен по този начин. Всички възлагания бяха след открити конкурси, при стриктно спазване на закона за обществените поръчки“, допълва още във Фейсбук профила си Караджов.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи