Грета Тунберг призова ЕС да се самоубие в съкратени срокове

Грета Тунберг призова ЕС да се самоубие в съкратени срокове
Климатичната алармистка поиска Съюзът незабавно да ограничи въглеродните емисии. Евродепутати контрираха, че това ще срине икономиката на общността

 

17-годишната Грета Тунберг призова европейските институции да приложат бързи и тежки мерки при ограничаването на въглеродните емисии и да не чакат 2050 г. Шведската климатична алармистка изчете реч пред пълната зала на Европейския парламент. Част от депутатите не приеха пророчествата й за наближаващ апокалипсис заради глобалното затопляне. Причината е, че много учени и експерти предупреждават как новата зелена политика на ЕС ще доведе до икономическо самоубийство на общността. Защото стремежът към нулеви емисии ще направи Евросъюза неконкуретоспособен в световен мащаб.

 

Повод

 

Поводът за присъствието на Грета Тунберг в ЕП е, че днес Европейската комисия обяви така наречения Климатичен закон. В близките месеци предстои гласуването на нормативния акт, според който до 2050 година икономиките на страните-членки на ЕС трябва да достигнат нулеви емисии. Затова по-рано през деня Тунберг се срещна с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

 

Пред депутатите в залата 17-годишната шведка обяви, че не е доволна от предложените мерки.

 

„Повече от година жертваме образованието си, за да протестираме срещу вашето бездействие. Искаме по-безопасно бъдеще“, каза шведката, която четеше предварително написана реч. Ето още от нейното съдържание:

 

„Когато децата Ви обявиха тревога, вие не се вгледахте дали домът ви гори. Когато домът ви гори, не чакате още няколко години, за да гасите пожара. А ЕК предлага точно това. ЕК предлага нулеви емисии през 2050 година. Климатичният закон не отправя послание, че се предприемат реални действия. Вашата политика не почива на реална наука и няма да реши проблема с климатичната криза. Този закон всъщност не е закон. С него продължавате да изграждате нова инфраструктура, зависима от изкопаемите горива. Всичко трябва да започне през 2020 г. Вашите далечни цели няма да означават нищо, ако в следващите няколко години продължават да се отделят емисиите на сегашните им равнища. Неудобната истина, от която няма как да избягате е, че трябва да променим нашето общество. Колкото повече бягате, толкова по-голямо ще е вашето предателство към децата ви“

 

Реакции

 

Реакциите на речта на Грета Тунберг бяха разнопосочни.

 

Петер Лизе от Европейската народна партия се съгласи с голяма част от прочетеното.

 

„От името на ЕНП искам да подчертая, че трябва да се съсредоточим върху инвестициите в научно-изследователската дейност за декарбонизирането на емисиите. Трябва да прочистим промишлеността. Наистина може да се говори за данъци върху емисиите, но такова решение се взима с единодушие от членките на ЕС и едва ли всички ще се съгласят“, каза Лизе. И се обърна към Грета Тунберг: „Напълно разбираме посланието ти, но Климатичният закон е амбициозен и е голяма стъпка. Никоя друга голяма икономика по света не предприема такива стъпки. Как да убедим Северна или Латинска Америка да тръгнат по нашия път?“.

 

Джути Гутеланд от групата на социалистите подкрепи изказването на 17-годишната активистка.

 

„Трябва да се намалят емисиите и ти даваш ясно послание – всичко, което казваш е вярно. Европа разполага с ресурсите, за да извърши всички промени, но трябва да гарантираме, че този преход е справедлив спрямо всички сектори в икономиката“, каза Гутеланд.

 

От групата на „Обнови Европа“ обясниха, че Климатичният закон е добър: „Вие казвате, че не е достатъчно. Но това е по-добре от 40-те процента (намаляване на емисиите – б.а.), които бяха заложени първоначално“.

 

Най-остра бе реакцията на Силвия Сардоне от „Идентичност и демокрация“.

 

„Не считам, че така наречените еколози водят справедлива битка. Това, което правят, засяга обикновените хора. Колко ли ще се откажат от телефоните си, самолетите, да не си перат дрехите, в името на намаляването на емисиите? Колко ще се присъединят към религията на екологията? Грета, Вие сте насочена към грешните хора, тук в ЕС – защо не протестирате срещу Китай или Индия (страните отделящи в пъти повече вредни емисии от Европа – б.а.) Обикновените хора в Европа се оказваме престъпници, защото искаме да караме, например, автомобили. Общество, стремящо се към нулеви емисии ще е бедно. Развиващите се страни ще спрат да се развиват“, каза Сардоне.

 

Логично Бас Ейкхаут от групата на „Зелените“ взе страната на Грета Тунберг:

 

„Законът за климата е разочароващ. Тази година трябва да увеличим амбициите си. През следващите 5 години температурите ще се увеличат доста над 3 градуса по Целзий, ако останем на това ниво от емисии в световен мащаб“.

 

От групата на Европейските консерватори се обявиха против призивите за по-бързи действия.

 

„Според публикувания днес Климатичен закон до 2050 г ЕС трябва да има въглеродна неутралност. В закона ЕК предлага да преразгледа до 2030 г всички параметри и евентуално да се увеличат заложените цели. Ние сме против такова преразглеждане, защото ще има тежко въздействие в социален и индустриален план. Без усилия от страна на САЩ, Индия и Китай няма да има въздействие върху глобалния климат, а само ще се стигне до унищожаване на икономиката на Европа. Нека г-ца Тунберг да се върне в училище и към нормалния си живот. Нейното детство е ценно колкото климата“, обяви говорителят на групата.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • висок

  04 Март 2020 17:51ч.

  Добре де, вкарайте го това откаченото в една барокамера без въглеродни емисии, пуснете му 100% кислород и го оставете ! Аман от малоумници, и не е виновно това болното, а тези които му дават трибуна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цирк Буш

  04 Март 2020 18:09ч.

  Представям си картинката, как Гретето със свирепа физиономия призовава евробюрократите да се самоубият и те най-сериозно водят сискусии по въпроса. На посмешища се направиха, да играят по гайдата на едно изтрещяло момиченце. Ей, пуста хранилка, на всичко са готови за място на яслата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  04 Март 2020 18:13ч.

  За фурната и басейна ! Ако зимата оставите фурната включена и отворите прозорците при минусови температури дали ще стане +20 !!! Ако всички гости на хотела пикаят в басейна, а Вие не - дали водата ще е по-чиста?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Март 2020 18:14ч.

  Явно в европарламента е пълно с "калинки", които са дали думата не на доказали се учени-експерти, а на едно несъвсем нормално дете (да не кажа по-силна дума) да ги учи и да им дава съвети! Това хлапе какво е учило по физика, химия, биология или някоя друга наука, а вече се "изучило" и дава акъл на възрастните! Тези наистина не са наред щом допускат това да се случва! Кретенизма им край няма! Вместо да се вземат мерки за защита на горите и програми за засаждане на повече гори, които ще преработят въглеродния двуокис, те са решили да унищожат икономиката си. Явно на запад дебилизма, подпомаган от средствата за масова дезинформация е добил ужасяващи размери! А ние очакваме тези да ни "оправят". Боже пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  04 Март 2020 18:41ч.

  Боже, след като и аутистите ни съветват да се гръмнем, докъде я докарахме тая Европа? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИВАН ПЕТРОВ

  04 Март 2020 18:41ч.

  ПО ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА СЕ САМОУБИЕ ТУМБАТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Март 2020 18:49ч.

  Ама как ми е познат този подход "не слушате децата". Грета стана "децата", така, както кресливите майки станаха "майките", а някои протестъри станаха "гражданите". Да, но има вече едно друго дете, което е в новините като анти-Грета, германската тийнейджърка Naomi Seibt. И сега, ако тя също събере достатъчно свои последователи измежду връстниците си, какво правим с "децата"? Точно тази нахална политика с голяма претенция за представителност, създаде феномена контрапротест. Защото когато обсебваш говоренето и говориш от името на цялата група, принуждаваш хората да се занимават да се разграничават от теб. Това е подход на определено политическо лоби, да обсебва масите и волята им. Всъщност всеки има право да говори само и единствено от свое име. И да представлява точно определен брой КОНКРЕТНИ хора, които са му последователи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  04 Март 2020 18:52ч.

  Явно и ЕС е станал място за луди! Кой позволи на това "дете" да се репче от трибуната,а да речем една мигрантка желаеща да се върне в Сирия няма такива права......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханко от с.Осеня

  04 Март 2020 18:53ч.

  Това шведче идиотче до европарламента пеша ли отиде,та да не замаърсява въздуха???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерос

  04 Март 2020 19:02ч.

  Той ЕС така или иначе е тръгнал да се самоубива, та не му трябва Грета да му го казва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  04 Март 2020 19:05ч.

  Горкото дете, но не е виновно то, а идиотите, които го използват за собствените си деструктивни цели...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Евродепутатите контрираха...”

  04 Март 2020 19:16ч.

  Крайно време е европейските граждани да разгонят тия зловредни тунеядци от недостроената Вавилонска кула - 2. Затова ли ги хрантутим - за да си лафят с някакво обсесивно недообразовано? Колко е струвало на европейските данъкоплатци само туй им малоумно лафене, някой мисирок дали се е сетил да попита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Грета !

  04 Март 2020 19:17ч.

  Един път да съм съгласен с теб. Това ще е подарък за американците. Само така !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕНП

  04 Март 2020 19:25ч.

  ББ, ти как си? С нас ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Тунберг

  04 Март 2020 19:26ч.

  се държи, “мисли” и говори досущ българския премиер. Ако има минимална разлика - тя е в полза на Грета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До : “Евродепутатите контрираха...” на 04.03.2020 в 19:16

  04 Март 2020 19:33ч.

  " Крайно време е европейските граждани да разгонят..."........ " Затова ли ги хрантутим..." .................. Та да попитам..... ние "европейски граждани " ли сме или сме сеирджии някакви си?... Ние нашият си бостан не можем да почистим, та чуждите гледаме !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Ние нашият си бостан не можем да почистим, та чуждите гледаме !

  04 Март 2020 19:44ч.

  За Вие и бостана Ви няма как да знам австралийски, американски или абисински е, но българските граждани от 2007 са и европейски такива. Със съответните бостани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • потедната европростотия, която трябва да търпим

  04 Март 2020 19:46ч.

  За болните деца трябва да се полагат грижи, но да ги оставим те да определят нашия живот е малко прекалено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  04 Март 2020 19:59ч.

  За Европа не съм сигурен, но Брюксел си е Абсурдистан тотален. Познавам 2-3 деца на по 17 на които ми е много трудно да им кажа, че имат тежък недостатък - не са аутисти, а здрави, умни, възпитани и рационални младежи. Не че им е страст да навестят ойро парламента, но ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  04 Март 2020 20:12ч.

  Жалко, че не призовава към физическо самоубийство на хората в полза на една по-чиста Европа, защото другата алтернатива е забрана на парите, пазара, всякаква частна собственост по примера на Пол Пот и превръщането й в земеделска антиутопия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая кукла на конци дали през живота си

  04 Март 2020 20:12ч.

  е посадила едно дърво? Въпросът е риторичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  04 Март 2020 20:55ч.

  Само ПИТАМ, защо ледените шапки на Марс намаляват, както и земните???????? Сигурно и на Марс има въглеродни емисии.......Справка НАСА, РОСКОСМОС, ЕКА и доста асторноми......Или е ПАК зелена далавера.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой и дава гласност

  04 Март 2020 21:30ч.

  На тази патица?Кой?Чии интереси защитава?България да излиза от Евро съюза защото с такива нереалистично "мислещи" ще ни ебат мамата с милион изисквания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агирре

  04 Март 2020 21:31ч.

  Апотеоз на победилия идиотизъм в европейския парламент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  04 Март 2020 21:35ч.

  Грета Тумберг да не е открила начин за изолиране на атмосферата на ЕС от останалия Свят?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  04 Март 2020 21:36ч.

  То па вие като сте много образовани и нормални, докъде докарахте икономиката, екологията и етиката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе мани, мани

  04 Март 2020 21:42ч.

  докарахме го до появата на такива като тебе. Дето си режат марулата с керамичен нож, за да не хване нещо вредно от желязото. Мани, мани ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както Грета, така и самата Швеция са страни

  04 Март 2020 22:22ч.

  дълбоко морални и изстрадали от съседството на СССР, който им изпрати Чернобилския радиоктивен облак, вследствие на който се появиха гретоподобни, да не говорим за постоянната блокада с подводници на шведските заливи, където под вода стоят по 6 месеца руски моряци, а само на един хвърлей от тях в Малмьо и Стокхолм ношните клубове са пълни със свободни западни хора, и руски девойки стрипизират и проституират за да задоволят богатия западен мъшт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “страни дълбокоморални”

  04 Март 2020 22:31ч.

  Ъхъм, от шведските тройки до телевизионните предавания, пропагандиращи човекоядство, за което бяхме осведомени и в този сайт. Прочее препоръчва се преди лягане подобни списовачи да затварят плътно тоалетните си чинии, за да не изплава някоя съветска подводница оттам посреднощ. И също да не лежат в болници по високите етажи, за да не изхвърчат през прозрците с викове “Руснаците идат!”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питам

  04 Март 2020 22:39ч.

  А бе Гласове, вие нормални ли сте да давате най отгоре в сайта това ненормално същество?! Толкова ли няма с какво да запълвате? А това, че тиквата ни готви нахлуване на афганистанци, пакистанци , сомалийци и какви ли още не, които да издържаме и да ни носят насилие и билести не ви ли е тема?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лазар Кузев

  04 Март 2020 23:01ч.

  Кой индустриализира модерно Китай, кой прави това и с Индия, и с част от Африка? Кой деиндустриализира собствените си страни? Кой превърна по - голямата част от действително трудещите се в прекариат? Кой превърна образованието и здравеопазването в бизнес? Кой концесионира и приватизира общите земни блага - вода, комунални услуги, електроснабдяване, въздух, гори и т.н. и т.н.? Кой хвърли и продължава да хвърля стотици милиарди долари и евро за систематично омалумняване на народите от златния милиард? Кой налага миксовете от несъвместими култури? Въпросите могат да бъдат продължени до хиляди. Но отговорът е един: АЛЧНИЯТ БИЗНЕС, изповядващ икономическата "логика": минимализиране на разходите /разбирай преди всичко - на заплатите, осигуровките, обезщетенията, разходите за безопасни условия на труд/, а максимализиране на печалбата. И сега: Какви леви са днешните така наречени леви, щом активно съдействаха и съдействат за всичко това? С такива "леви" не ти трябват десни. В този контекст разглеждам и днешното зелено малоумие на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на къде върви тоя объркан свят?

  04 Март 2020 23:09ч.

  Сериозно започвам да се замислям за психичното здраве на европейците. Че американците са психари, няма спор, но защо се налага и ние да ги догонваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • самоубийство и да се свършва тая тегоба

  04 Март 2020 23:12ч.

  Животът е най-вреден за здравето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ли си мислят британците,

  04 Март 2020 23:47ч.

  когато разбират за поредната идиотия на евробюрократите. Завиждам им, че се откачиха навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филип Тотю

  05 Март 2020 0:13ч.

  Това хлапе не е може да е на 17 години. Или е недоразвито, или мами с годинките. А този ЕС и без да го призовават е у ряката поради самия факт, че е поканил туй чудо на чудесата и то пред пълна зала да говори от името на "децата", "хората", "гражданите" и т.н. Определено не е само дятето, пълна главоблъсканица е в главата му. Но в Брюксел отдавна ненормалните са на почит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рада Глибоката

  05 Март 2020 5:48ч.

  ГРОБ за ЕС и НАТО!!Другото е от Лукавого!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  05 Март 2020 7:00ч.

  Горко ти земьо, когато те управлява дете !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нямам никакво намерение да се самоубивам

  05 Март 2020 7:25ч.

  200 литра екологично винце, 50 литра ракийка и дебела еленска сланинка, на загасен телевизор, без Борисов и всякакви истерии - 100 години гарантирано! Мога да мина и без ЕС и НАТО взети заедно и поотделно. До където стига пенсийката ще си покривам масрафа, когато започне да не стига, ще имат да вземат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи