Гръцкият външен министър определи земетресението в Турция и Сирия като "библейска катастрофа"

Гръцкият външен министър определи земетресението в Турция и Сирия като "библейска катастрофа"

Гръцкият външен министър Никос Дендиас определи земетресението в Турция и Сирия като „библейска катастрофа“ и подчерта нуждата от огромна подкрепа за двете държави. Дендиас каза това, влизайки на среща на външните министри днес в Брюксел, предаде агенция АНА-МПА.

„Ще имам възможността още в самото начало да информирам колегите си за посещението си в засегнатите от земетресението райони в Турция и освен това да обсъдим как можем да подкрепим жертвите на земетресението в Турция и Сирия. Съжалявам, че го казвам, става дума за безпрецедентна библейска катастрофа“, заяви той. 

Дендиас добави, че днес Съветът ще разгледа редица важни въпроси като ситуацията в Украйна, правата на жените в Афганистан, както и въпроси, свързани с климатичните промени и огромното предизвикателство, свързано с опазването на околната среда. 

Жертвите в Турция от разрушителните земетресения в страната преди две седмици вече надхвърлиха 41 хиляди души, предаде турската частна телевизия НТВ.

По последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) броят на загиналите е 41 156.

Директорът на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 800 хиляди души, засегнати от земетресенията, са подали молби да им бъде осигурен подслон в други окръзи. Евакуирани към момента са 460 945 души, от които 318 970 са настанени в общежития и хотели, каза той.

По думите на директора на АФАД продължават усилията за установяване на щетите от земетресенията. Към момента този процес е завършен в над 830 хиляди сгради. 

Сезер каза, че към момента издирвателно-спасителните операции след земетресенията са приключили във всички останали засегнати окръзи с изключение на Кахраманмараш и Хатай.

Общо 11 окръга попадат в зоната на земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер преди две седмици. Епицентърът на трусовете, станали с разлика от девет часа на 6 февруари, беше в окръг Кахраманмараш, но тежки последствия понесе не само Турция, а и съседна Сирия, където също има хиляди жертви.

Коментари

  • Св. София

    20 Фев 2023 13:31ч.

    Библейска е, вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    20 Фев 2023 15:42ч.

    Независимо от напрегнатите отношения между двете страни, Гърция се показа на висота. Това им прави чест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи