Гръцката църква сериозно възразява срещу действията на Сръбската патриаршия за църквата в Скопие

Гръцката църква сериозно възразява срещу действията на Сръбската патриаршия за църквата в Скопие

Атинският архиепископ Йероним 

Последните развития около връщането на Охридската архиепископия към канонично общение с другите православни църкви с решение на Вселенската патриаршия, както и действията на Сръбската патриаршия, която се опитва да постави въпроса за предоставяне на автокефалия, са били тема на вчерашното заседание на Постоянния св. Синод на Гръцката православна църква, съобщава „Катимерини“, като се позовава на съобщение на синода. 

Гръцката православна църква изказва удовлетворение от начина, по който Фенер (Вселенската патриаршия) е подходил към въпроса, доколкото в решението си той е отговорил на очаквания на гръцкия клир и народ и не е използвал определението „Македония“ и производните му. Вместо това е избран терминът „Охридска архиепископия“. Постоянният св. Синод изразява задоволство и от ясното споменаване от Вселенската патриаршия на границите на Охридската архиепископия, с което се отговаря на евентуални иредентистки амбиции. 

В същия смисъл гръцкият Св. Синод изразява сериозни възражения и резерви към действията на Сръбската патриаршия. Резервите на Гръцката църква са на три равнища: към използването на термина „Македонска православна църква“ от Сръбската патриаршия, към споменаването на „диаспора“ на Охридската архиепископия, което съдържа в себе си идеята за иредентизъм, и към възможността за предоставяне на автокефалия от Сръбската патриаршия, доколкото според гръцкия синод „единствено компетентна за предоставя автокефалия е Всесветата Вселенска патриаршия“. 

„Накрая, Светият синод (на Гръцката църква) пожелава на йерархията на Светата Охридска архиепископия, водена от почитаемия архиепископ г-н Стефан, да използва конструктивно завръщането си в църковното общение и вдигането на схизмата, като избягва по-стари етнофилетични претенции, които освен това са осъдени от целия православен свят като ерес от Светия и Велик събор в Константинопол през 1872 г.“, подчертава св. Синод на Гръцката православна църква. 

Цариградският събор от 1872 г. е свикан по повод на обявяването на независимостта на Българската екзархия. На него екзархията е обявена за схизматична, а образуването на църковни йерархии на етнически признак е обявено за ерес, наречена „етнофилетизъм“. 

Източник: БТА 

 

Коментари

  • Дедо Въртиломей

    09 Юни 2022 12:57ч.

    Вселенският политик изненадА сърбите, като ги постави пред свършен факт с признаването на ОА, но те го отиграха майсторски - показаха, че са за братството и jединството, изчеткаха макетата и се прегърнаха с тях. И си го върнаха на Вселенския и гърците, като приеха пълното име с "Македонска" вътре - отново свършен факт. Каквото и както почукало, така и се обадило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох, Въртиломей, Вартолозмей

    09 Юни 2022 13:46ч.

    оскверни се името на одрания жив за вярата Апостол Натанаил - вар Толомей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светител Теофан (Бистров)

    09 Юни 2022 13:44ч.

    пише, че Откр 6:13 (...небесните звезди паднаха на земята...) говори за архиереите на последните времена. И Отечникът цитира някого, че монасите ще заживеят като миряни, а миряните - като скотове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Юни 2022 13:52ч.

    Внимавай за последната книга от свещеното писание трият коментари, много "християни"(не са я чели за да не си развалят изненадата,когато бъдат изплюти)! Преди малко предложих гърците да си направят един православен събор на остров Патмос и ми изтриха коментара...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както върви

    09 Юни 2022 13:56ч.

    ще си го направят на о. Миконос, предполагам ме разбираш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Amazonit

    09 Юни 2022 14:26ч.

    Архиепископ Теофан Полтавски (Быстров) все още не е канонизиран. Но иначе е забележителен духовник. Oще повече, че е живял и служил в България: http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=660:1928&catid=43&Itemid=67

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Юни 2022 15:15ч.

    Ако е на Миконос може да пратим Никанор Мишков за ДиДжей и организатор на партито и прайда... П.П Грозен хумор, но не мога да се сдържа- видях го как снима със смартфон опашката пред църквата Света Неделя...и колко беше доволен от това "мероприятие"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Канони

    09 Юни 2022 15:29ч.

    От 100-150 год (поне) е време да се въведе женен епископат, а в манастирите кариерни монаси да не се приемат. И от "културни паменици" или блудилища по уикендите да систанат...манастири.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи