Говорителят на полското външно министерство бе уволнен, защото поиска извинение от Зеленски за Волинското клане

Говорителят на полското външно министерство бе уволнен, защото поиска извинение от Зеленски за Волинското клане

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, който изискваше извинение от президента на Украйна Володимир Зеленски за изтребването от украински националисти на полското население във Волинското клане през Втората мирова война, е уволнен, съобщи Ясина на своята страница в социалната мрежа "Екс", предадоха БТА и ТАСС.

"Говорителят е сапьор, а под всеки сапьор може да се взриви мина. Завършвам изпълнението на задълженията на говорител и благодаря на всички", написа той.

След заявленията за Зеленски Ясина беше временно отстранен от позициите и дълго се намираше в отпуска. По данни на радиостанцията RMF24, решението за окончателното му уволнение е било прието след като говорителят каза на журналисти преди назначените за 15 октомври парламентарни избори, че "в чужбина ще има избирателни комисии, които навреме няма да преброят гласовете".

На 16 май в интервю за портала "Онет" Ясина, отговаряйки на въпроса, трябва ли Зеленски да се извини за клането във Волин, каза, че "след като украинското правителство не е направило това, президентът Зеленски трябва да поеме повече отговорности върху себе си". Според Ясина той трябва да каже: "Извинявам се, молим за прошка ".

Посланикът на Украйна в Полша Василий Зварич нарече неприемливо и жалко, че полската страна се опитва да наложи на президента на Украйна или на Украйна какво да прави.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Интересно,

    14 Окт 2023 15:28ч.

    защо е уволнен Ясина? Дали защото е разгневил украинците, или защото Полша ще иска много повече от едно извинение от Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    14 Окт 2023 16:00ч.

    Че хиената на Европа е ненаситна и ще иска територии е ясно. Но все пак, тоя говорител не е казал нищо ново, и е уволнен несправедливо. А когато заради моментна изгода замиташ под килима мръсотията, тя пак си остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като гледам,

    14 Окт 2023 16:44ч.

    либерастията трайно се е настанила в Полша. Всеки, който се позволи да каже нещо различно от официалната линия, дори да е прав, трябва публично да бъде низвергнат и да бъде уволнен. 1984 в пълния си блясък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи