Готви се среща Зеленски-Путин, Русия и Украйна преговарят по мирен план в 15 точки

Готви се среща Зеленски-Путин, Русия и Украйна преговарят по мирен план в 15 точки

Вече тече подготовка на документите за възможни преки преговори между Путин и Зеленски, съобщи "Киев инфо", цитирайки съветник от кабинета на украинския президент. В същото време съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това е първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

 

Няколко часа по-рано Киев заяви, че отхвърля неутралитета като възможност за разрешаване на конфликта с Русия, стана ясно от коментар на водещия украински преговарящ Михайло Подоляк. "Исканията на Украйна в рамките на мирните преговорите с Русия са свързани с гаранции за сигурността, прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски от страната", съобщи в "Туитър" преговарящият от украинска страна и съветник на президента Володимир Зеленски и подчерта, че това в възможно само в пряк диалог между ръководителите на Украйна и Руската федерация.

 

Украйна иска нейната сигурност да бъде гарантирана от международни сили и отхвърли предложенията на Русия да приеме неутрален статут, сравним с Австрия или Швеция. Според президента Зеленски мирните преговори трябва да доведат до справедлива сделка за Украйна, която включва надеждни гаранции за сигурност, които я предпазват от бъдещи заплахи. Водещият украински преговарящ Михайло Подоляк призова за правно обвързващо споразумение за сигурност, подписано от международни партньори, които "няма да стоят настрана в случай на атака срещу Украйна, както правят днес".

 

Също днес руският президент Владимир Путин заяви готовността на Москва да обсъди неутралния статут на Украйна в преговори, насочени към прекратяване на военните действия там. Независимо от това така наречената "специална операция" върви по план и Русия ще постигне целите си, допълни той. "Нямахме друга възможност за да гарантираме сигурността си освен тази специална операция", каза Путин на съвещание с ръководителите на субектите на Руската федерация. Той заяви още, че заради амбициите на Запада да постави Русия под контрол в момента плаща целият свят.


"Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен мирен план от 15 точки, включително прекратяване на огъня и руско изтегляне, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения на въоръжените си сили", съобщава в сряда "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани лица, участващи в преговорите. Предложената сделка, която украински и руски преговарящи са обсъдили изцяло за първи път в понеделник, ще включва отказ от Киев от амбициите си да се присъедини към НАТО и обещание да не разполага с чужди военни бази или оръжия в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция, казаха източниците на финансовото издание.

 

Естеството на западните гаранции за украинската сигурност, както и тяхната приемливост за Москва все още могат да се окажат голяма пречка за постигане на евентуално споразумение, както и статута на украинските територии, заграбени от Русия и нейните подставени лица през 2014 г., посочва "Файненшъл таймс".

 

Въпреки че Москва и Киев заявиха в сряда, че са постигнали напредък по условията на споразумението, украинските власти остават скептични, че руският президент Владимир Путин е напълно отдаден на постигането на мир и се тревожат, че Москва може би печели време, за да прегрупира силите си и да възобнови своята военна офанзива. Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Владимир Зеленски, каза пред "Файненшъл таймс", че всяка сделка ще включва "войските на Руската федерация във всеки случай да напуснат територията на Украйна", която е завладяна след началото на инвазията на 24 февруари - а именно южните региони по протежение на Азовско и Черно море, както и територия на изток и север от Киев.

 

Украйна ще запази въоръжените си сили, но ще бъде задължена да остане извън военни съюзи като НАТО и да се въздържа от настаняване на чужди военни бази на своя територия. Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, пък каза, че "напълно конкретните формулировки" са "близо до съгласуване" по време на провеждащите се преговори.

 

Според Михайло Подоляк Украйна "определено ще запази собствената си армия" като част от всяка една евентуална сделка. Той също така омаловажи значението на забраната за чуждестранни бази в Украйна, като каза, че това вече е изключено от украинското законодателство.

 

Два от източниците на "Файненшъл таймс" казаха, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата за руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е единственият официален език. Русия представи инвазията си като опит да защити рускоговорящите в Украйна от това, което твърди, че е "геноцид" от "неонацисти".

 

Най-големият проблем остава искането на Русия Украйна да признае анексирането на Крим през 2014 г. и независимостта на двата сепаратистки региона в източната гранична област на Донбас.

 

Украйна досега отказва да ги признае, но е готова да раздели въпросите, свързани с тях, посочи Подоляк. "Спорните и конфликтните територии са в отделен случай. Засега говорим за гарантирано изтегляне от териториите, които са окупирани от началото на военната операция на 24 февруари, когато започна инвазията на Русия", каза той за "Файненшъл таймс".

 

Първи контакт на високо ниво между Вашингтон и Москва след инвазията в Украйна

 

Съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разговаря днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това бе първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес. "Съливан каза на генерал Патрушев, че ако Русия се отнася сериозно към дипломацията, Москва трябва да спре да атакува украински градове", се казва в изявление на Белия дом.

 

Съветникът на президента на САЩ също така е потвърдил, че Вашингтон се противопоставя категорично на "безсмисленото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна", се казва в същото изявление. Съливан е обещал, че САЩ "ще продължат да принуждават Русия да плаща цена за това, да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да укрепват източния фланг на НАТО", добави Белият дом.

 

Освен това Съливан е предупредил генерал Патрушев "за последствията от евентуално руско решение за използване на химическо или биологично оръжие в Украйна", подчерта американското президентство.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отмени срещата с руския си колега Сергей Лавров, след като Москва призна независимостта на два сепаратистки региона в Източна Украйна. До днешния разговор не е имало официални контакти между лидерите на двете страни. САЩ оставиха на други страни като Франция, Германия, Турция и Израел да се опитат да посредничат в преговори с Москва.

 

Източници: dnes.dir.bg, бТВ, NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • топ 10

    16 Март 2022 20:05ч.

    Това са някакви украино-западни кокаинови фантазии. Никъде в новината не фигурира ясно обяснение, че Путин е съгласен на такава среща и то при толкова много условия, които му поставят жалкият клоун и неговите куратори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    16 Март 2022 20:06ч.

    Абсолютен фейк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    16 Март 2022 20:26ч.

    войничетата му не искат да влизат в месомелачката наречена война в градски условия, където жертвите са в съотношение 8 към 1. не случайно от няколко дни нищо не правят. Ще кандиса на признаването на Крим и независим Донбас и дотам. Това можеше да стане и ако беше влязъл само в Донбас, но откъде толкова акъл в едно джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цст,

    16 Март 2022 20:41ч.

    Ти да не разполагаш с плана на СВО? Там може и да не фигурира превземането на големи градове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • откъде толкова акъл в едно джудже

    16 Март 2022 23:14ч.

    Бабо Мутро, не обиждай малките хора. Едно джудже в задника си има повече акъл от целия философски факултет на СУ с все бради и опашки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    17 Март 2022 1:53ч.

    На снимката ми се струва, че Зеленски е по-нисък от Путин. Всъщност това не е важно, но ти повдигащ въпроса. .. ако бил влязъл само в Донбас..., а ако Украйна спазваше Минските споразумения изобщо нямаше да се влиза на територията й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    17 Март 2022 7:28ч.

    Нищо няма да постигне Путлер, а се чуди как да се измъкне от тинята, в която се набута. Няма полезен ход за варварите руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rehori

    10 Май 2022 20:27ч.

    order augmentin 375mg without prescription - <a href="https://flagylgn.store/">order tadalafil 10mg without prescription</a> buy cialis pills

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tteatm

    18 Юни 2022 9:35ч.

    order lasix pill - <a href="https://doxycycliner.com/">doxycycline 200mg canada</a> doxycycline 100mg for sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Qvhcox

    10 Юли 2022 17:00ч.

    fildena 50mg price - <a href="https://fildenapl.com/">fildena 50mg over the counter</a> cheap sildenafil 100mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kxmpnf

    15 Юли 2022 8:22ч.

    brand gabapentin 600mg - <a href="https://gdoxycycline.com/">order stromectol generic</a> ivermectin uk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Uugflq

    10 Авг 2022 19:43ч.

    purchase metronidazole pills <a href="https://augmentiln.com/">cheap augmentin 375mg</a> metformin 500mg cheap

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sncecd

    21 Фев 2024 13:44ч.

    glycomet 500mg usa <a href="https://chglucopha.top/glucophage-drug-class.html">oral glycomet</a> buy generic metformin

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е достатъчен атестат за фейк и дезинформация

    16 Март 2022 20:07ч.

    Източници: dnes.dir.bg, бТВ, NOVA TV

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    16 Март 2022 20:14ч.

    Зеленски никога няма да се унижи да разговаря с тона злобно джудже! А вижте как Божков ТВ, мисирките на Нинова и Продължаваме измамата надуват фейка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски

    16 Март 2022 23:16ч.

    е не само шут, но и шутка. Ще се врътка до последно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Март 2022 20:17ч.

    Няма да стане. “Киев инфо” - колкото е вярно за всяка друга информация, толкова е вярно и за тази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а Лавров сатрап ли е?

    16 Март 2022 20:23ч.

    Първото условие за руската страна е Сенатът на САЩ да отмени решението, с което обявява Путин за военно-престъпник. Иначе целия преговорен театър е с абсурдно осветление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а Лавров сатрап ли е?

    16 Март 2022 20:28ч.

    гаранции за сигурност, правно обвързващо споразумение за сигурност --- защо се очаква, че Украйна ще се ползва от такъв лукс, който се отказва на Русия и на Иран? Кой гарантира, че това няма да е поредната лъжа на недоговороспособните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Готви се среща Зеленски-Путин,

    16 Март 2022 20:27ч.

    Путин ще бъде заснет на зелен екран и добавен допълнително на срещата със Зеленски, както в Холивуд снимат фантастичните си филми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    16 Март 2022 20:57ч.

    И кацат на Луната и Марс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,

    16 Март 2022 20:45ч.

    че в текста се казва единствено какво бил казал Съливан на Патрушев. А Патрушев какво му е отговорил? Какво е казал? Или може би гузно и виновно е мълчал с наведена глава? Само това подсказва, че нещо не е наред в тази "новина".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирандола

    16 Март 2022 20:49ч.

    Ако Украйна не обяви неутралитет, ще има само затишие пред нова нова война в бъдеще. Защо Украйна да не обяви неутралитет? Това би било най-доброто за нея. Ще може да влезе и в Европейския съюз, стига да се оттърве от отделните олигархични кланове и стане нормална европейска държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    16 Март 2022 20:57ч.

    За да улеснят мирните преговори, бандерките взривиха преди малко театъра на мариупол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко едно военно престъпление в украйна е работа на бандеровците

    16 Март 2022 22:20ч.

    Докато руската армия търчи с маркучи и носилки и пренася ранените с танкове. По-спешните ги изстрелва с ракети Искандер, Кинжал, Калибър и Боздуган. Пък на децата раздава ябълки и груши. От време на време разстрелва опашки за хляб, ако са много дълги, та новодошлите да не чакат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де холан

    16 Март 2022 23:19ч.

    хукнала руската армия да разстрелва етнически руснаци. Хайде стига дивотии, зомбирайте се там в интелектуалните среди помежду си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    16 Март 2022 21:02ч.

    По тоя повод има предупреждения още от преди 2-3 дни: https://twitter.com/elenaevdokimov7/status/1502875319170387968

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко , освен безусловна капитулация на Киев ---

    16 Март 2022 21:03ч.

    --- би било предателство на Путин към Русия и жертвите , които дадоха до сега руснаците и продължават да дават ! Такива "условия" за мир са фантастично нелепи, ако се осъществят - това все едно под Зееловските височини - Сталин нарежда на Жуков да обръща войските и да се прибират у дома ! Абсурд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    16 Март 2022 21:58ч.

    Точен коментар. 1/1 по ЗИП.А дали не е на ЗИПа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв ЗИП, не виждаш ли, че е платена отрепка?

    16 Март 2022 22:23ч.

    Колкото повече кръв се пролива в гуманитарната операция, толкова повече ще се активизират зарубежните си агенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Атанасов

    16 Март 2022 21:06ч.

    Власовецът путин пак предаде Руския народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ν Ε Μ Ε Σ Ι Σ

    16 Март 2022 21:06ч.

    10 безмълвни секунди, които казват всичко! https://www.facebook.com/stefanos.vagionis/videos/1339715279788394/?t=19

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гърци от Солун

    16 Март 2022 21:07ч.

    Гърци от Солун излязоха на улицата в подкрепа на Русия (ВИДЕО) https://rusvesna.su/news/1647204162

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гърците ако искат и сиртаки да играят

    17 Март 2022 8:01ч.

    Нито има значение, нито ще ме трогнат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И нека не бъде сълзливи пацифисти към украинците

    16 Март 2022 21:08ч.

    Населението на Украйна, в голямата си част СЪЩО Е ВИНОВНО за тази война, за токсичното общество което създадоха от 2004 до сега , за двете Майдани - бардаци и насилие, за години наред крясъците "Москаляку на гиляку" и "Путин хуйло"... Както немците изпиха чашата до дъно през пролетта на 1945, така и украинците трябва да изпият своята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мозъкът не разбира от шеги

    16 Март 2022 21:09ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=Wg6jXCrqudY Харьков. Първият съд над фашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинският журналист Фахрудин Шарафмал призова да се "убиват руски деца"

    16 Март 2022 21:13ч.

    „В ефира на един от украинските телевизионни канали водещият Фахрудин Шарафмал цитира думите на нацисткия престъпник Адолф Айхман. Следвайки неговия пример, той призова за убийството на руски деца“ https://pogled.info/svetoven/ukraina/ukrainskiya-zhurnalist-fahrudin-sharafmal-prizova-da-se-ubivat-ruski-detsa.140335

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    16 Март 2022 21:36ч.

    За тоя специално има обявена награда. Така,че ще го намерят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    16 Март 2022 21:41ч.

    Главния източник кърти - Киев инфо. Апропо днес се разбра,че трима премиери посетили Киев. И ми стана интересно как са стигнали до там. Но, кой съм аз за да разбирам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирандола

    16 Март 2022 21:49ч.

    Украинците няма да се споразумеят до момента, до който САЩ им пращат пари и оръжие, т.е. САЩ поддържат войната. При тази ситуация, за руснаците единствения изход е да превземат Киев на всяка цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой разпали войната

    16 Март 2022 21:51ч.

    Глупости.Това не може да се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глоса

    16 Март 2022 22:03ч.

    Путин велик! - това винаги ще се помни: https://t.me/vzglyad_ru/47605

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам

    16 Март 2022 22:23ч.

    На Зеленски няма да му позволят скоро да подпише капитулация американците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В действителност,

    16 Март 2022 22:44ч.

    преговорите между Москва и Вашингтон или пък Брюксел, се водят чрез Зеленски. А, Украйна ли? Ама какво беше това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прощай, немытая Россия, Страна рабов, страна господ, И вы, мундиры голубые, И ты, им преданный народ.

    16 Март 2022 22:49ч.

    М. Лермонтов 1841

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямало кой да подсети Лермонтов

    16 Март 2022 23:22ч.

    да се обяви за хохол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол, а? Много умно.

    16 Март 2022 23:57ч.

    Ама Лермонтов е прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лермонтов

    17 Март 2022 2:06ч.

    Е бил една объркана, обхваната от демони душа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    16 Март 2022 23:35ч.

    Гледам борсите днес.Суровините надолу.Златото за няколко дена загуби 100$.Индексите нагоре,рублата нагоре.Всички индикации за край на войната налице.Казват най-лошия мир по-добър от най справедливата война. Поредна стратегическа грешка на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • J.jeleveban

    16 Март 2022 23:58ч.

    Ама не ме слуша! То мене главата не ме слуша, та какво остава за Путин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъкмо гледах подбробен анализ на бойните действия на Михаил Солонин и показа човека че руската армия не я е докарала до никъде, за същото време Вермахтът е превзел 50 пъти по.големи територии летото на 41 г.

    17 Март 2022 4:26ч.

    А сега руската армия сай задавила в собствената си кръфт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Злото джудже

    17 Март 2022 7:52ч.

    Забрани думата война, тук пък се говори за мирни преговори, а не за капитулация, срам ли го е, какво? Да излезе и да каже, хайде добре, да си остане в дупката и да каже: Толкова и толкова ликвидирахме, ликвидираните жени са толкова, ликвидираните деца толкова, да го каже с гордост, като истински вожд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната е договорена между САЩ и Русия

    17 Март 2022 8:02ч.

    На НАТО е наредено /от САЩ/ да не се намесва активно. Вашингтон атакува Москва основно с ... думи ! Русия също не бърза с военните действия, уж "пази цивилните" . А защо същият Путин НЕ ПАЗЕШЕ ЦИВИЛНИТЕ по време на Втората Чеченска война ? Русия води военни действия на по-голямата част от територията на Украйна, но не затваря западните граници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • особености на националната менталност

    17 Март 2022 9:03ч.

    слугата е по-кръвожаден от государя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Художникът сътворил “снимката’

    17 Март 2022 9:59ч.

    се е постарал да покаже Путин по-висок от Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Художникът Сътворил Снимката

    17 Март 2022 20:23ч.

    Глупости. Зелевски е поне 5 сантима по-дребен от Путин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи