Годишнината от репресиите на площад "Тянанмън" преминава без никакво публично отбелязване в Китай

Годишнината от репресиите на площад "Тянанмън" преминава без никакво публично отбелязване в Китай

Трийсет и третата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин преминава при строги мерки за сигурност и без никакво публично отбелязване в Китай, съобщи Франс прес. В Хонконг полицията предупреди, че всеки митинг би бил незаконен.

От 33 години китайските власти правят всичко възможно, за да изтрият спомена за репресиите на "Тянанмън" от колективната памет, отбелязва АФП. Тези събития изобщо не се споменават в учебниците по история, а онлайн дискусиите по темата систематично са цензурирани.

На 4 юни 1989 г. китайските власти изпращат войници и танкове, за да разгонят мирните демонстранти, настанили се от седмици на този централен площад в столицата с искания за политически промени и край на корупцията. При репресиите са били убити стотици, а според някои оценки - хиляди хора, отбелязва АФП.

Улиците, водещи към "Тянанмън", осъмнаха с инсталирани системи за лицево разпознаване. В района са разположени голям брой полицаи, които проверяват внимателно самоличността на преминаващите хора.

В Китай темата за репресиите винаги е била табу. Хонконг правеше изключение до 2020 г., когато Пекин наложи на китайския специален административен район драконовски закон за националната сигурност с цел да не допусне какъвто и да било израз на несъгласие след големите продемократични протести през 2019 г. Оттогава местните власти всячески се опитват да изтрият всяка следа от спомена за "Тянанмън", отбелязва АФП.

Полицията в Хонконг предупреди, че участието в неразрешени събирания се наказва с пет години затвор.

По традиция десетки хиляди хора провеждат бдения със свещи в парка "Виктория" в бившата британска колония на 4 юни. Тази година обаче голяма част от парка бе затворена още снощи, а тази сутрин на място патрулираха много полицаи, посочва АФП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Гомнойче Веле

    04 Юни 2022 9:25ч.

    Милиони,милиони са избити.....или милиарди?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    04 Юни 2022 9:36ч.

    И мене ме избиха там. И други работи ми направиха и оттогава очите ми се закръглиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "И мене ме избиха там"

    04 Юни 2022 10:07ч.

    Тцъ, на тебе агентите на улица Козяк са ти избили само сивото вещество, както се избива масло, само че по анериканизирана технология - с 30 $$ сребърника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кое налага "публично отбелязване"

    04 Юни 2022 10:04ч.

    На несполучливия опит за китайски Майдан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ++++

    05 Юни 2022 12:43ч.

    В Китай цветни революции не вървят, да свикват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи