Главният секретар на парламента е разрешил да се сложат металните врати на входа му

Главният секретар на парламента е разрешил да се сложат металните врати на входа му

Главният секретар на парламента Габриела Килфанова е разрешил да се поставят металните врати на централния му вход. Това обясни пред журналисти шефът на Народното събрание Никола Минчев.

Металните врати са поискани от Национална служба охрана заради протеста на "Възраждане" през януари, когато е имало "пробив в сигурността", обясни Минчев.

Вратите предизвикаха скандал сред депутатите, а освен това вчера Инспекторатът към Министерството на културата наложи глоба на парламента, защото сградата му е паметник на културата и поставянето на вратите е нарушило целостта й. 

Вратите са стрували на бюджета на парламента 34 хил. лв. с ДДС. Не съм ги поръчвал аз. Това, което се е случило е, че администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019 г. на сграда на Партийния дом. Просто са се свързали с фирмата, а офертата е приета и утвърдена от главния секретар. До мен пристигна докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на Народното събрание, каза Минчев.

На въпрос ще смени ли главния секретар, Минчев каза: Дори да стигна до такова решение, няма да го анонсирам през медиите. Ще видим къде се е получила дупката, защото в крайна сметка и липсата на съгласуване с Министерството на културата, е голям пропуск в процедурата.

Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много въпроси, които се случват технически и не достигат до председателя, но затова има и толкова голяма администрация. Това е голяма промяна, за която трябваше да се знае, категоричен бе той. Минчев обясни, че като председател на парламента ще понесе отговорност за това нарушение. Той самият също разбрал за поставянето на вратите, когато му изпратили тяхна снимка.

На въпрос вярно ли е, че е имало предварителни разговори с Министерството на културата за поставянето на вратите, той каза: Това, което ми казаха е, че е имало някакви устни консултации. Но дори не останах с убеждението, че това е било със служители на министерството, а просто с експерти. В крайна сметка дори да има такава консултация, е най-добре тя да се води писмено, за да може да се погледне, когато има проблем.

Ще се съобразим с предписанието на Министерството на културата, нека да видим и какъв ще е размерът на санкцията - дали ще е минимална или максимална, за да видим дали ще се обжалва, обясни Минчев.

Шефът на парламента обясни, че ще се водят разговори и с полицията да се премахнат загражденията пред парламента, когато няма протести.

 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • тралала

    20 Май 2022 14:04ч.

    Редно е председателят на народното събрание да поеме отговорността като ръководител на най-високо ниво и да плати всички разходи по този случай. Не стига, че докато се суркат до трибуната, народните ни службогонци губят доста време, което им се плаща от нашите джобове, а сега и тези врати. Да ги плати Минчев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    20 Май 2022 14:15ч.

    Навярно ще демонтират новите Демир капии на парламента. А те за хубави. Нищо чудно да бъдат откупени от депутати на половин цена и после да ги видим като дворни врати на къщята им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работа се върши от онези, които още не са достигнали своето ниво на некомпетентност.

    20 Май 2022 14:30ч.

    "Всички описани случаи от моята картотека с наблюдения имат една обща черта: служителят е повишен от пост, където е тежал на мястото си, на пост, за който не е бил пригоден. Разбрах, че рано или късно това може да се случи с всеки служащ във всяка организация."/проф. д-р Лоурънс Питър “ПРИНЦИПЪТ НА ПИТЪР”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи