Главчев ще настоява Европейският съвет да призове Скопие да спазва ангажиментите си

Главчев ще настоява Европейският съвет да призове Скопие да спазва ангажиментите си

Служебният премиер Димитър Главчев ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Република Северна Македония, съобщиха от правителствената информационна служба.

От Министерския съвет посочиха, че страната ни ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на темата ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 г., както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 г. и да призове Северна Македония да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път. 

Според Главчев е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

На 25 юни Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. Той каза, че ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 10:13ч.

    Всички Европейски структури внимателно следят призивите на Главчев и гледат да не сгафят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Юни 2024 10:15ч.

    Главчев мое да се оплаче на арменския поп. "Макетата" са особена порода.Въртят на малкия си пръст "великите сили". Е как искате да се "българеят" след като в наше лице виждат "мухльовци" и нонстоп "най-верния сателит" на който падне. Айде малко по-сериозно.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    27 Юни 2024 11:12ч.

    Единственото, което въртят макетата ти са свирки и дупето по-добре от нашите политически к.рви. Не е зле да си наглеждаш земите и поданиците в буркана с мравките, защото тяхното благоденствие е важно за нас. Така можеш да се докажеш, като велик лидер и геополитически стратег на квартала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гуци гуци

    27 Юни 2024 11:09ч.

    Главуро на тиквуро щел да се прави на главанак и на Европейския Съвет! Нещастие и мъка български!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешник

    27 Юни 2024 11:17ч.

    Щял да призовава намкфо си да призове едикой си да прави нещо си. Или "ще кажа на мама да ти се скара!" А посланика на РСМ извика ли бе, сладур мамин, да го питаш изявленията на ония северномакедонец териториални претенции ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро-циганьор-българщинизма на Тато от Правец

    27 Юни 2024 14:00ч.

    Това във Вардарска Македония не е "език на омразата", а ясно и категорично изразено ВЪЗМУЩЕНИЕ срещу мутро-партйната рекет-циганиия, обявяващата се за "евро-българска"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи