Главчев: Няма да има драматична промяна в цената на тока

Главчев: Няма да има драматична промяна в цената на тока

Няма да има драматична промяна в цената на тока, заяви от парламентарната трибуна служебният министър-председател Димитър Главчев, който бе изслушан в рамките на днешното извънредно заседание на Народното събрание. Въпреки че темата на изслушването бе размерът на предстоящото осъвременяване на пенсиите, Главчев отговори на въпрос за предстоящото увеличение на цената на тока за битовите потребители от 1 юли, зададен към него от народния представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

Какво се случва в АЕЦ „Козлодуй“ и какви са напреженията, във връзка с искането за увеличаването на изкупната цена на тока?“, попита народният представител. „Няма никакво напрежение по отношение на увеличаването на цената на тока, нито в „Белене“, нито в „Козлодуй“ има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Има независим регулатор, който определя цената на тока и не го казвам, за да прехвърля топката там. Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт“, отговори Димитър Главчев. 

„Мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Мога да дам индикативен процент – в рамките на инфлацията, че и по-надолу. Не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока от 1 юли“, допълни служебният премиер. 

По време на изслушването служебният премиер отговори на въпрос, свързан с прилагането на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване, придобил популярност като „швейцарското правило“, с което се осъвременяват пенсии. Той увери, че промени в политиката на страната в това отношение няма да има. 

Нечленуващият в парламентарна група народен представител Радостин Василев припомни, че служебният премиер е сезирал Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за случаите с решението за изграждане на частна детска болница и спирането на Симеоновския лифт, призовавайки го да направи това и за други случаи, станали известни в публичното пространство. 

„Призовавам ви от трибуната – сезирайте ДАНС за изтеклия запис, в който се говори за торби с кеш. Торби, с които се плаща на телевизии, на медии. Освен, че е много страшно това нещо, нарушава закона и е престъпление, да видим кои са тези медии и телевизии, които получават торби с кеш. Това е единствената причина, по която можеш да поканиш Кирил Петков да ти участва в предаване, ако си получил пари в кеш, най-вероятно. Втори въпрос – ще сезирате ли ДАНС срещу Владимир Малинов, действащ министър на енергетиката? Пряко замесен в поробващ договор за България с „Боташ“. Сезирайте ДАНС. В момента го изпирате по този начин и се прикрива истината. Трети въпрос – ще сезирате ли ДАНС за това, че преди три-четири дни, с кола на Националната служба за охрана (НСО), бившият премиер Кирил Петков участва в катастрофа, при която загина човек? Вчера минавам по пътя за Добрич, през Аксаково и преасфалтират пътя. Как българското общество да е сигурно в това, че ще се спазва законът?“, попита Василев. 

„Когато се сезира ДАНС, трябва да се съблюдава дали има заплаха за националната сигурност. В тези случаи, които вие ми изброихте, доста сериозна фантазия трябва да има човек, за да помисли, че има заплаха за националната сигурност. Има си органи за всеки един от казусите, които казахте. Недейте да мислите, че на мен ми е слабост да сезирам ДАНС“, отговори премиерът Димитър Главчев. 

Той бе категоричен, че и в двата случая – за детската болница и за кабинковия лифт на Витоша, има основания за сезиране на службите. 

„Нима животът на българските деца не е елемент на националната сигурност?“, попита премиерът. „Странен формат има в Народното събрание, с въпроси и отговори, наистина става като „Искрено и лично“, каза още Димитър Главчев по време на днешното изслушване. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Сабрутко Сабрутков от сабрутковците на Киро и Кокоро

  21 Май 2024 17:09ч.

  Какво разбира драматурга Главче в "драматична промяна на цената на тока" не според неговата съвкупност от пенсия и заплата, а спрямо реалните доходи на нормалните, обикновените хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Май 2024 18:39ч.

  Промяната може и да е надолу, тъй като производството е поевтиняло .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  21 Май 2024 21:20ч.

  Гуцанов от БСП каза в "Делници" по Евроком, че от АЕЦ-а са поискали поскъпване. Ако правилно съм запомнила, ставаше дума за 30%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Май 2024 17:13ч.

  Драматични са всички цени, които ежедневно летят нагоре. За заплатите на главчевци може и да не са драматични, на за работещите бедни и пенсинерите са повече от драматични!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мегават

  21 Май 2024 17:16ч.

  Ама чакайте сега малко, след като набихме стотици милиони в соларки и перки, от името на ЕС, чрез еврофондове, не трябва ли цената да ходи надолу? Каква е идеята да наливаме държавни пари в частни мероприятия, а накрая пак ние да плащаме "незначителното" увеличение от "САМО" 10%? Да спасяваме природата, ама.. покрай тая природа май само разни банки и мутренца около тях спасяваме.. и дебелите гъзове на брюкселските ^#*@@&^$#*. Ай сиктир. Някой ще изяде дървото накрая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  21 Май 2024 17:17ч.

  Няма ли? Вярваме ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо трябва въобще да се пипат цените?

  21 Май 2024 19:02ч.

  Правилно! Да може мутрите още да захлебят! И ако сега не се вдигнем и не ги превърнем в електричество, значи че сме достойни да сме рая, а не народ !Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мегават

  21 Май 2024 20:25ч.

  Още? Неее, мутрите вече си прибраха кинтите. Сега се спасяват всички останали консервативни разходни пера в далаверата и жътва. Монополните печалби на мутрите се гарантират под предтекст "спасяване на планетата", "спасяване на енергийната система" и прочее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Май 2024 19:54ч.

  Тоз пък смешник... кой си ти, че да приказваш бе? 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  22 Май 2024 0:28ч.

  Аха, ще има промяна, ама ще я издържите! Докато не хванем тоягите, нищо няма да се промени в тая помийна яма!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи