Гешев загуби ВСС! С 14 гласа "за" кадровиците решиха да гледат искането за отстраняването му

Гешев загуби ВСС! С 14 гласа "за" кадровиците решиха да гледат искането за отстраняването му

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. 

След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Четирима от членовете на ВСС гласуваха "против", главният прокурор не участва във вота, защото си направи самоотвод.

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

"Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да може да бъде потвърдено, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз твърдя, че съм аз и това което съм казал съм аз. Твърдя, че този запис не е правен от мен и твърдя категорично, което се и чува, че господин Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ. Аз попитах не е ли така, цитирам по памет, и той каза - да така, но индиректно еди кой си тропна по масата", каза Гешев. 

Преди заседанието коментар направи и Йордан Стоев, като той оцени и цялостното събитие на Гешев в от началото на седмицата, част от което беше и 35-минутният запис: 

"Първо се прави шоуто, което, според мен, беше със слаба актьорско изпълнение и още по-слаба режисура. Това е една пълна манипулация. Единственото, което мога да кажа, без да влизам в подробности е, че не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме е поканил. Той представи едни съобщения на телефон, които не са пълни. Просто всичко, което е между нас не е показано. То ще бъде показвано на съответните органи и ще стане ясно кой кого е канил, кой кого е викал и кой е искал с кого да разговаря".

Стоев категорично отрече да е правил записа. "Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП днес. За какво и защо не знам", заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг. 

Стоев каза, че няма да си направи самоотвод, а нарече записът "манипулация от страна на Иван Гешев, което ще бъде доказано от компетентните органи". 

"Крайно време е да разкрием истината за всичко случващо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки", заяви правосъдният министър Крум Зарков. 

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения - “правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване”, отбеляза той и подчерта, че ВСС е органът, които трябва да прецени това. 

“Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор”, каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни.

"Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията", каза Зарков. 

По време на заседанието беше потвърдено, че част от поискалите отстраняването на главния прокурор са обект на прокурорски проверки. Според тях, това е елементарен опит да бъдат сплашени, заради позицията ми по отношение поведението на Иван Гешев.

Вероника Имова от ВСС призова да разглеждат предложението за освобождаването на Иван Гешев безпристрастно, а не трябва да се обсъждат различни декларации. 

Калина Чапкънова предложи да се обсъди декларацията на шестимата членове от прокурорската колегия, с които искат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. 

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи адвокат Томова, която да води неговата защита.

Дневният ред на пленума на ВСС включва две точки. 

Първата е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения. 

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

Предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев. 

С 13 гласа "против" ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев, изслушва само него. Причината се оказа, че кадровиците не успяха да намерят процедура, по която да го направят. "За" бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Олга Керелска поиска да чуят записа, но членовете на ВСС отхвърлиха и това. 

В началото на заседанието Калина Чапкънова поиска да бъде обсъдена декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев. 

"Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни действия с полузаконни действия се предприемат срещу тези, които искахме отстраняване. Целта е да бъдем демотивирани", каза Чапкънова 

Главният прокурор поиска отвод на шестимата, които са внесли предложението. Той посочи, че ако те не го направят, е добре специална комисия да се произнесе. "Те нямат морално право да участват в тази процедура", каза Гешев. 

"Определени лица се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза и ще направя всичко възможно това да не се случи. Беше направен опит да бъда заплашен със запис, за да си подам оставката. Този запис не е правен от мен и това казах в рамите на проверка за търговия с влияние и корупция във ВКП", посочи Гешев. 

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би изпълняват други цели, които противоречат на интересите на съдебната власт, върховенството на закона и правовата държава. 

В крайна сметки отводи не бяха направени.

 

Заседанието продължава.

Коментари

  • ///

    25 Май 2023 16:15ч.

    Гешев не е изкупителната жертва за над 30 години преход, но може да бъде поредното замазване. А Зарков, който гледа елементарно на нещата (разбирай с памет от 1 година назад) няма как да изясни нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хронология

    25 Май 2023 16:35ч.

    Убийството на Темида и раждането на петата власт https://pogled.info/avtorski/Velislava-Dareva/ubiistvoto-na-temida-i-razhdaneto-na-petata-vlast.156300 Име: Темида. Семейно положение: съпруга на Зевс. Деца: Прометей. Занятие: Богиня на правосъдието. Отличителни белези: превръзка на очите, везни в лявата ръка, меч в дясната. Заключение: От ноември 1991 г. (и особено в периода януари-май 1992 г.), в продължение на години жертвата е била жестоко малтретирана, унижавана и изнасилвана многократно, доведена е до състояние на слугиня, принудена е да проституира, превърната е едновременно в заложник, наемник и екзекутор, в злокобна политическа весталка, в лъжесвидетел, прикритие и оправдание за престъпните деяния на нейните насилници, които са и нейните убийци. На местопрестъплението са намерени строшени меча и везните на Темида, един екземляр от конституцията – стъпкан и разкъсан, както и множество гилзи от различен калибър. Храмът на Темида е поруган, оплячкосан и превърнат от недосегаеми лъжежреци в нещо средно между политически вертеп и мафиотско обиталище. И ако днес [б.а. – 2003 г.] убиват прокурорите физически, то е защото преди 11 години [б.а. – 1992 г.] бяха убити професионално и морално стотици съдии, прокурори и следователи. И ако убиецът на прокурора Колев е неизвестен, убиецът на Темида е повече от известен. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3232

    25 Май 2023 17:01ч.

    Това, че са допуснали въпроса да се гледа, не значи нищо. Вероятно повечето ще гласуват против исканата оставка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правила в змийско гнездо

    25 Май 2023 17:45ч.

    При избора му за Гл. повечето се бяха гипсирали и гледаха да не дишат от ужас, че мърдайки ще се размирише посраното в гащите им. Трима възразиха, двама се изказаха аргументирано, но гласовете им трепереха! Сега глутницата хиеновите кучета усещат, че силите на огромния Кафърски бивол намаляват, а те са вече още по-многобройни и дръзки. Гешев показа един запис, който няма потенциал да го защити действително. Друго трябва! Обратното, всички змии там са се конфигурирали вътре в някаква сложила се система. Ръмжат, показват зъби! Тази система не е "съдебна", властова е! Властта по-скоро демонстрира, че не желае Гешев повече. Червата като нищо могат да се опитат да "защитят" системата, а не Гешев, фалшиво (само)убеждавайки се, че заемат принципни позиции! Те всъщност ще защитават само себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    25 Май 2023 20:23ч.

    Няма ли един свестен журналист да поразпита онези говорещи глави, които ни втълпяваха, че е трудно, почти невъзможно да се смени Гешев, ако не се промени Конституцията. А какво излезе? За малко повече от месец Гешев ще го махнат без корекции в основния закон. Въпроса е КОЙ? е дал съгласие за отстраняването му и как за нула време се задейства машинката. А народа гледа, пие си ракийката и си вика " Мен не ме интересува". А когато го сготвят тези същите, ще вика неволята. Надеждата е, че новият Главен може и да се еманципира и виж тогава " Кой кум, кой сват .....". Филчев го избра Костов, но после му излезе през носа. Интересни времена ни предстоят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи