Гешев за Иванчева: Кой сега ще мълчи гузно след безпрецедентния натиск върху прокуратурата?

Гешев за Иванчева: Кой сега ще мълчи гузно след безпрецедентния натиск върху прокуратурата?

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само поради размера на подкупа, за който е постановена присъдата. Най-вече защото на персонален, безпрецедентен и безогледен политически, медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. Защото и това беше използвано да бъдат закрити специализираната прокуратура и съд. А бяха закрити, точно защото работеха, както виждате. Защото те станаха опасни и може би за да няма повече такива случаи. Сега всички, които по такъв начин нанесоха непоправими щети на правосъдието, на върховенството на закона и на хората в България, ще мълчат гузно". Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред “24 часа” по повод окончателната присъда от шест години затвор за корупция на бившата кметица на столичния квартал “Младост” Десислава Иванчева.

Днес стана ясно, че Върховният касационен съд е осъдил окончателно Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Те са осъдени ефективно, съответно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. 

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. А привърженици на Иванчева организираха протести. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Ето какво каза той пред "24 часа":

Ще коментирам заради колегите прокурори и следователи. Заради колегите от КПКОНПИ и всички, които работиха по тази случай. За честта на тях, на техните семейства и институциите които представляваме.

Въпреки че отново е по-лесно да не се говори и да не се прави нищо. Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само поради размера на подкупа, за който е постановена присъдата.

Най-вече защото на персонален, безпрецедентен и безогледен политически, медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. Защото и това беше използвано да бъдат закрити специализираната прокуратура и съд. А бяха закрити, точно защото работеха, както виждате.

Защото те станаха опасни и може би за да няма повече такива случаи.

Сега всички, които по такъв начин нанесоха непоправими щети на правосъдието, на върховенството на закона и на хората в България, ще мълчат гузно.

Ще се опитват да се забрави това, което направиха и цената, която плащат българските граждани заради тях.

Цена, изразяваща се в растяща престъпност, засягаща всеки един от нас. И затова е безсмислено да им казвам каквото и да е. Ще кажа на съда, който единствен дава справедливост.

Ще кажа на колегите и приятелите си: Благодаря ви, колеги! Ще кажа и на хората. Ние ще продължим заради тях и всички, които живеят в България. Каквато и да ни струва.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • пинокио

    10 Ное 2022 12:42ч.

    Гешев е най-великия Българин и целия народ е с него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    10 Ное 2022 12:46ч.

    кажи нещо за боко бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АХА

    10 Ное 2022 13:15ч.

    БРАВО НА СЪДА-ЗА 33 ГОДИНИ 2 ЖЕНИ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИКО В БЪЛГАРИЯ ,БРАВО ,БРАВО-АФЕРИМ МАШШАЛЛА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Viktor

    10 Ное 2022 13:46ч.

    Една жена на 33, като две жени на 33. Cherchez la femme!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симо

    10 Ное 2022 13:48ч.

    За съжаление Гешев не е разбрал какво предизвика възмущението от действията на прокуратурата. Това бяха многочасовия публичен арест на булеварда, воденето на окованата жена, жените зад бронираното стъкло в съда, мотаенето на Иванчева в искането и за инвитро... Към това се прибавиха представените пред публиката обвинения, както и мрънкащия "свидетел".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    10 Ное 2022 14:02ч.

    Чудовищно изказване. Престъпниците са на върха на държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев,

    10 Ное 2022 14:26ч.

    не бързай със заключенията, този въпрос няма да приключи сега, бъди сигурен, че рано или късно това дело ще се преразгледа и тогава ще се разбере кой крив, кой прав, и кой на булката брат! И кой скалъпи всичко в делото...Истината винаги излиза наяве...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Истината винаги излиза наяве..."

    10 Ное 2022 16:20ч.

    - Особено, когато има дори видео данни за комплота, направени за случая, когато заговора се освети един ден и определени участници искат да излязат сухи. Е, то някои с по-популярни всред плебса, имена, са със сигурност абонирани за бъдещо възмездие. И да, не е никак хубаво да се прегъва пръчката прекомерно и да се преиграва с така или иначе вече компрометиран водевил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Ное 2022 16:47ч.

    Нагласена работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май сбъркахте

    10 Ное 2022 19:52ч.

    с шестте години, твърде множко са, ако беха по-малко, можеше да се поразмине. Но сега след време няма да се размине за далаверата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи