Гешев: В съдебната власт има тоталитарен преврат, атаката идва от ГЕРБ. Скоро ще искат и президента

Гешев: В съдебната власт има тоталитарен преврат, атаката идва от ГЕРБ. Скоро ще искат и президента

"В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни имена“, заяви Гешев.

Пленумът на ВСС започна заседанието си, на което се очаква да се произнесе по допустимостта на второто предложение за установяване на основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. На заседанието присъства и главният прокурор Иван Гешев.

“В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, те не уважават разделението на властите“, заяви той. Според обвинител номер едно атаката срещу него идва от партия ГЕРБ.

“Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите. В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни имена“, заяви Гешев.

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право, според българската Конституция. Вие не ме харесвате - добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Той заяви, че съдебната власт се намира в исторически момент, да се изчистят Авгиевите обори.

 „Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думите са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край“, каза той.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев. 

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • "Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори..."

    05 Юни 2023 13:50ч.

    И защо само с тях? И наистина ли са "партньори", или наставници и кукловоди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Юни 2023 14:04ч.

    Гешев директно предлага да стане съюзник на Радев.ВСС може да си гласува кфото иска.Дали Гешев ще остане главен прокурор зависи от генерал Радев! Истинска игра на тронове.Затова е бясната атака на ППДБГЕРБСДС срещу Радев защото той се превръща в основния им властови противник ако "овладее" прокуратурата.ДПС ще лавират между двата лагера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важното е че и двата лагера се борят за евроатлантическите ценности

    05 Юни 2023 15:34ч.

    и едни срещу други........ едновременно. Това най ми харесва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е ном1 президентът

    05 Юни 2023 14:10ч.

    Първи цели са службите за сигурност, контролните агенции, особено КОНПИ, понеже рейдърите са уязвими заради стари гафове и кражби. Имат да си правят гръб първо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Келедин

    05 Юни 2023 15:02ч.

    И какво ще стане, ако Радев не подпише указа за освобождаването на Гешев? Не знам какво казва закона по въпроса, но в случая бих предприел тактиката "майната му на закона". След като никой не спазва Конституцията, защо Радев да я спазва? А, и той и Гешев имат нужда един от друг. И ми се стрива, че и ние, по някакъв перверзен начин, имаме нужда от този съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каскетурата КАРЕНИН: Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите.

    05 Юни 2023 15:11ч.

    Тук става дума за обикновен капитализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дипломат

    05 Юни 2023 15:13ч.

    Тук става дума за обикновен селски бандитизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    05 Юни 2023 15:14ч.

    Според него в момента няма право, а сталинизъм. Празноглавият защитник на Мутрата и Шиши Пеевски е напълнил голата си глава с перестроечни клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приземяване

    05 Юни 2023 18:19ч.

    А, кацни за малко и ще видиш, че Гешев не е вече защитник на Тиквоний, а потърпевш от коварството на ббанкянския толуп и гори от желание да извади на показ всичките гадоссти, съгворени от този мутрафон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    05 Юни 2023 15:38ч.

    Бащата на Георги Кузманов от ВСС е собственик на палат за милиони евро на Буджака BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    05 Юни 2023 16:06ч.

    Не му е лесно на Каскета... До сега мълчеше, като зашит гъз, за всички престъпления на ГЕРБ, но след като същите решиха да му спретнат шапката на майстора, защото вече се оказа изчерпан актив, изведнъж реши да говори! Е, няма що, гоУем смелчага се оказа тоя нещастник... Направо си заслужи титлата "активен борец"! Но нека говори, това е полезно, защото разяжда тази гнилоч още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В МОМЕНТА СЕ ГРАДИ ПРО-ПАТРИОТИЧНИЯ ОБРАЗ НА ГЕШЕВ КАТО БОРЕЦ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА, ЗА ДА МОЖЕ ДА ОГЛАВИ НОВИЯТ ПРОЕКТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    05 Юни 2023 16:18ч.

    Този човек от няколко години не се спря да пътува до Вашингтон, Ню Йорк и Брюксел. То не бяха молитвени закуски, срещи с ученици, представяние пред европейските бюрократи и т.н. След това набедения атентат, сега отстраняването на този чист като сълза прокурор, който години наред беше щит пред корупцията и частен чадър на Борисов. Той записваше всеки и всичко и никога не последваха пълни и решителни разкрития. Сега ни продава сагата "Чисти ръце" и разиграва театъра на дисиденството си. Същият почерк на сагата с генерала. Толкова хора успя да заблуди, че дори Александър Урумов призова да "подкрепим Гешев, който е останал сам в борбата срещу корупцията". Не се поддавам на тези творчески сценарии на същите писатели от една три-буквена агенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Гешев не е крал 60 000 000 от магистралите, няма пачки и кюлчета в чекмеджето, не е купувал палат в Барселона, не е печатал по 500 000 бюлетини в Костинброд за фалшифициране на избори

    05 Юни 2023 17:43ч.

    За тези престъпления трябва да отговарят Б. Б. и избраният от него Цацаров, който оправда Росен Желязков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор Фауст

    05 Юни 2023 19:39ч.

    Предмет за спор ЛИПСВА - безспорно Гешев е една твърде неприятна фигура, със специфичен и доста съмнителен набор от качества. Нямаме преки данни за негови злоупотреби, но в ъндърграунда се носят легенди за богатствата на прокурорското съсловие. Не става дума за имане, което придобито от възнаграждения и ДМС. Знае се - прищипани бандити от всякакъв род, вид и калибър СЕ ОТКУПУВАТ, като споделят част от богатството си с призваните да охраняват интереса на държавата. Прокурорските богатства нямат нищо общо с имането но Бойко. В сравнение с Борисов, прокурорите са бедняци, църковни мишки. Това е общественото УСЕЩАНЕ за нещата. Гледам, че обсъждате потенциален съюз на Радев и Гешев. Ако Радев заедно с вдигнатия юмрук беше си подал оставката и сключил съюз с Гешев, щеше да е друго. Обаче, тогава Гешев си надскочи боя, беше решил да играе пауър плей и избра най-неподходящия момент. Поради тази причина сега ще го режат на парчета и ще го варят, а не ми се вярва да извади толкова необходима сила за да се защити. Външният фактор не се интересува от физическите персонажи - каквото и да е "обещавал", ще хвърли всеки на кучетата ако прецени, че вече му е непотребен. Профилът на Радев е такъв, че не го виждам да направи погнусяващ съюз, въпреки че в момента интересите им съвпадат. Радев знае, че дори да се съюзи, двамата (Бойко и Гешев) могат да се врътнат във всеки момент. Налага ли се да ви напомням, че чисто житейски нещата понякога се стичат така, че врагът ти става твой естествен съюзник. Да обърна внимание на завета на една българска икона - Васил Иванов Кунчев - Левски, който в едно свое писмо от 1871 г. до Филип Тотю изрича буквално: "Брате, ние не отказваме помощта и от дявола, но имаме си предначертание." Заради свободата на България си струва да влезеш в съюз дори с Дявола. Това го е казал един буквално божествен светец - готов да се принесе в саможертва на висш олтар. А по-нисше същество може ли да произнесе и да извърши нещо подобно, но в името на по-дребни цели и "идеали"?! Може, разбира се! Ако започнем с анализ, с юридическата страна на нещата, с гаранциите и обезпеченията, работите ще станат буквално много дебели. Да не забравяме и втората част на изречението - ИМАМЕ СИ ПРЕДНАЧЕРТАНИЯ! Може да се смени и с други думи, което подсказва, че това няма да е вечно състояние, а някакъв кратковременен, ситуационен съюз? Не звучи добре, но в живота обичайно слушаме грозни звуци и "музика". Фауст на Гьоте е направил нещо друго, ама там историята е различна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи