Гешев: Тече опит за подмяна на основния въпрос - нормално ли е срещу автомобил на главен прокурор от ЕС да се извърши атентат

Гешев: Тече опит за подмяна на основния въпрос - нормално ли е срещу автомобил на главен прокурор от ЕС да се извърши атентат

Заключенията за 3 килограма тротилов еквивалент на взрива са от служители на СОБТ към МВР. Министър Демерджиев не е посетил местопроизшествието.

Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев по БНТ и заяви, че в колата е бил със служители от Националната служба за охрана (НСО).

"Основният въпрос е нормално ли е до кола на главния прокурор да избухне взрив. В кои години живеем и в кои години се връщаме", попита Гешев.

Той отдава разминаванията в говоренето по темата на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти. "Започнаха различни интерпретации в медиите затова, че съм бил със семейството ми и се наложи да пиша във фейсбук обяснения, както и да отговарям сега на този въпрос", посочи главният прокурор.

Кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата. "Само 10 минути след като минахме оттам се разминахме с поне 10 коли, които пътуваха в посока от Самоков", разказа обвинител номер едно.

"Доколкото разбрах това, че сме се отдалечили от мястото е по-скоро протокол, който следват служителите на НСО", добави Иван Гешев.

Той коментира изказванията на министър Демерджиев за силата на експлозията. "Не мога да отговоря защо вътрешният министър прави подобни изказвания, най-малкото защото той не е посетил местопроизшествието и не участва в разследването. Негови собствени служители са заявили пред НСлС, че става дума за взрив от поне 3 килограма тритилов еквивалент", каза главният прокурор. 

Предварителните заключения за силата на взрива са направени от служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), който е към МВР.

Иван Гешев е категоричен, че се доверява на израелския експерт по контратероризъм, който има богат опит в разследванията на взривове, отколкото на служебния МВР-министър.

***

- Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

- Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години жевеем и в кои години се връщаме.

- Защо обаче се стигна до тази ситуация, че вашият заместник се извини, че е казал, че сте бил със семейството си, къде се получи недоразумение?

- Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната рекция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподрян за този атентат и за този взрив.

- Има съществени разлики между твърденията на разследващите и тези на вътрешния министър както за силата на взрива, така и за неговата поразителна мощ, щетите. Защо са тези разминавания? Още повече в тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Подръжниците на тази теза виждат аргументи в нейна подкрепа именно в тези разминавания и какъв е този израелски експерт посетил мястото, кога и как е пристигнал в България, по какъв повод?

- Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килоглама тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам.

 

 

 

Коментари

  • поразителна мощ

    07 Май 2023 20:38ч.

    Това за мощта на каскетите? Щото взривът има поразяваща мощ. Ама каскетите май също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    07 Май 2023 21:18ч.

    Щом е от ЕС, нормално е п-очистването да завършва успешно, иначе остават съмнения за инсценировка :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив.

    07 Май 2023 20:43ч.

    Верно , бяха нанесени големи щети върху предния фар . Ех Кешев , много жалко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив.

    07 Май 2023 20:52ч.

    Кешев да каже какво правеше в УсраЙна . Кешев да каже какво правеше в Ню Йорк . Кешев , много си жалък . Прокуратурата веднага да отиде в изпълнителната власт .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Михай

    07 Май 2023 20:59ч.

    СПОРЕД МНОГО БЪЛГАРИ ВЪПРОСА Е ЗАЩО ТАКОВА ПРАВНО И ЧОВЕШКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР В СТРАНА ОТ ЕС...СЪЩОТО Е И КАК ББ ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив.

    07 Май 2023 21:06ч.

    Щото Кирил и Асен се оказаха по-големи некадърници. И щото докато народа не почне да грабва оръжието и не почне да трепе наред , нещата няма да се оправят .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    07 Май 2023 21:13ч.

    Г-н Гешев, Вие сте избран за Главен прокурор, не назначен за режисьор на рекламни клипове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Май 2023 21:18ч.

    Нормално ли е да търчиш в САЩ веднага след като се оака с поръчката ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това

    07 Май 2023 21:20ч.

    е само имитация на атентат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    07 Май 2023 21:21ч.

    Каренин, докога ще защитаваш сикаджията Боко Тиквата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    07 Май 2023 22:02ч.

    Тцъ. Основният въпрос е имало ли атентат срещу автомобила на главния каскет, или става въпрос за пошла инсценировка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    07 Май 2023 22:03ч.

    Не, Каскет - основният въпрос е #КОЙ се има полза от тази смешна инсценировка. И отговорът е само едно лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    07 Май 2023 23:15ч.

    Ще преведа въпроса на достъпен за възпитаници на магнаурската школа език: Кой отряза цъфналата джанка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като

    07 Май 2023 22:20ч.

    вече има имитация на атентат, трябва да се установи истината кой печели и кой губи от обсъждане на темата и тогава ще се разбере и целта на станалото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо няма да се разбере

    07 Май 2023 22:34ч.

    В прокуратурата и следствието 100% вече са създали "мозъчен " щаб, който да доведе разследването след години до никъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАКТО ИЗГЛЕЖДА, ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РАБОТИ ПО СЪВМЕСТИТЕЛСТВО И НА ДРУГА РАБОТА

    07 Май 2023 22:35ч.

    Много несъстоятелни реплики на Главният Прокурор. "БНТ: Какво правите в Ню Йорк? Иван Гешев: Това е програма, която е съгласувана преди месеци. Така че аз следвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх." Какво са тези глупости? Това могат да бъдат съждения самона човек с изключително ограничену възможности за анализ, съждения и пр. Какъв е този Главен Прокурор на Републиката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цигов чарк

    07 Май 2023 23:10ч.

    Като минава времето вместо да се изяснява случаят, играем нещо като медийно дерби Левски-ЦСКА. Понеже институциите нямат устойчивост, целият народ полага усилие да заеме правилната страна. Трябва да ни вдигнат заплатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    07 Май 2023 23:35ч.

    Това си е чисто, добре премерено предупреждение. Изключително професионално извършено. Подозирам, че Гешев скоро няма да е главен прокурор. А какво е казал първоначално Сарафов и разни телевизионни мисирки, би трябвало да се разследва. Но едва ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    07 Май 2023 23:56ч.

    Мисля, че изпреварвате нещата. Преди да си зададен въпроса cui bono, е редно да разберем quid accidit - демек, какво се случи, ако гугъл не лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гугЛена всеотдайната

    08 Май 2023 7:44ч.

    Гугъл лъже, сърбала съм му попарата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам защо, но

    08 Май 2023 0:30ч.

    Свързвам станалото с Гешев с масовия обиск на посетителите на дискотека в Пловдив. Сякаш там полицията е получила вече нареждане - след като в страна от ЕК се извършва атентат срещу главния прокурор, бъдете безкомпромисни и демонстрирайте сила. Всеки е заподозрян, дори да е абсолютно невинен. Дано не съм права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    08 Май 2023 7:27ч.

    Той бил казал едно, пък те после цял ден били започнали ИНТЕРПРЕТАЦИИ! Значи той е чул как се разпространява фалшива информация, а не е намерил за нужно да се обади лично да я опровергае или да нареди на сийка да свика мисирките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    08 Май 2023 7:39ч.

    Какво е правил в Турция и защо сега се скри в Америка? Кой, няма кой да го пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    08 Май 2023 7:53ч.

    Автомобилът е герой,а Гешев е рекламното му лице!Един атентат вече не можем да направим като хората,а какви атентати имаме в историята си - истинска класика в жанра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    08 Май 2023 9:19ч.

    никой до този момент не го е питал очи вЪ очи,зашто Той се прави на Луд. заааааааащо ве!!!!!!. на bg сеееееленете плиткоумно им бягъ логиката на живота.кое наааалага да го играе Лууууд.тук форумците освен локуми до ништу съштествено не се докосват. (помните ли велчев "браааааатиньото". и Той красавец. Братиньо бил. изниза се като миризма и Него не го питаха.) (три войни загубихме и пак ъкъл не купихме. простотиятъ ни е неизличима. повсеместна:и на форумците и нъ каскетурите ни.еееех умници нейдни швейцарски ) ( интилектъ цървулански вика по форумите хахахахахахахахаха) (уааааау) Радостта на народъ нъ фльонгъ ви направи другари и не се барате (усештъти)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    08 Май 2023 14:23ч.

    Откъс от поетичната книга "Гнетящата мокротата на гносеологичните въпроси" 1. Нормално ли е срещу автомобил на главен прокурор от ЕС да се извърши атентат? 2. Нормално ли е да се пърди ре-минорно в автомобил на главен прокурор от ЕС? 3. Нормално ли е под кревата на главен прокурор от ЕС да живее галапагоска костенурка? 4. Нормално ли е главен прокурор от ЕС да не познава закона на Бернули? 5. Нормално ли е в гардероба на главен прокурор от ЕС да се крие гол сомелиер-ведопроводчик? 6. Нормално ли е срещу автомобил на главен прокурор от ЕС да се движи каруца, теглена от пордимско магаре? 7. Нормално ли е в автомобил на главен прокурор от ЕС при пълнолуние да пътуват голи юриисти-тенори? 8. Нормално в багажника на автомобил на главен прокурор от ЕС да има каса бира и бут от прасе порода кулска мангалица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УКРОПИЙ

    08 Май 2023 20:45ч.

    гешо бомбата,внук на митю бомбата ,толкова се е уплашил да не стане някаква грешка,че в последния момент е сменил колата с блиндирана...как ли е лежал между седалките и е треперил ,че може друг да му яде парите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Май 2023 22:14ч.

    Основният въпрос е: Имало ли е изобщо "атентат", др. Гешев? А след това идва и твоят, ако отговорът е положителен. Иначе се създава впечатление, че гл. прокурор създава ситуация... и впряга каруцата пред коня. Но моят опит с прокурорите показва, че толкова си могат, толкова правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Май 2023 20:32ч.

    Брех, ако всички главни прокурори бяха и философи щях да си правя зъбите в Лувъра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи