Гешев: Ще разкажа всичко за политическото влияние в съдебната власт. Някои ще берат голям срам

Гешев: Ще разкажа всичко за политическото влияние в съдебната власт. Някои ще берат голям срам

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще направи сериозни разкрития за политическото влияние в съдебната система. Това ще стане, когато даде обяснения в рамките на проверки от прокуратурата и Висшия съдебен съвет. "Ще има голям срам за една част от членовете на ВСС. Това ще подейства почистващо на политическото влияние. Решен съм твърдо да го направя", заяви Гешев пред Пленума на съдебните кадровици.

"Както казах, при ясна процедура ще кажа всичко. Аз съм главен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. И съответно мога да го докажа, когато знам в каква процедура сме", сподели Иван Гешев пред магистратите в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като тя заяви, че в него се казва, че пред Сарафов, пред други заместници на главния прокурор и пред ръководителя на Софийска градска прокуратура, Иван Гешев е пуснал запис на разговор между него и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Иван Гешев съобщи, че е призован в понеделник от прокуратурата, заради дело за търговия с влияние.

С това изявление по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) Гешев показа, че знае за какво е образуваната проверка по сигнала на Сарафов срещу него.

Той заяви, че информацията не е следствена тайна, защото е образувана проверка само по Закона за съдебната власт - т.нар. предварителна проверка. Но дори и така, Гешев няма как да знае за какво точно е проверката срещу него.

Попитан от члена на съвета Атанаска Дишева дали е подслушвал свои колеги магистрати, каквито данни изнесе Сарафов в сигнала си.

"Не съм нарушил Конституциите и законите на страната. И мога да го докажа. Ще го докажа в съответни процедури, дали в проверка, в досъдебно производство. Моята работа е да защитя Конституцията и сигурността на българските граждани", заяви Гешев.Атанаска Дишева поиска да се направи специално заседание на пленума, на което да бъдат изслушани всички лица от сигнала, включително и Гешев.

"Няма следствена тайна, има проверки по реда на съдебния закон, не се притеснявам, но държа да го кажа на съответните компетентни органи. Призован съм да предоставя документи, факти и доказателства, и съответните обяснения", каза Гешев. Имам желание да заявя всичко и ще го заявя, каза още главният прокурор.

Коментари

  • old_beggar

    18 Май 2023 12:18ч.

    George Orwell, романa „1984”: 'Но винаги ще съществува опиянението от властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице - завинаги...''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това звучи

    18 Май 2023 12:25ч.

    като заплаха за насилствено договаряне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Май 2023 12:27ч.

    Някои щели да берат срам.... Никой няма да бере срам, Гешев. Каквото можаха, обраха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив

    18 Май 2023 12:37ч.

    Дано изпълни заканата си. Кешев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAGA

    18 Май 2023 12:38ч.

    Ад под небето . Всички нещастия на България започват и свършват в София . И тия гниди  от BCC , обхванати от административен ентусиазъм , получават десетки хиляди левове заплати за нищоправене - говорещи на магистратски език , много приличаш на брюкселски език .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    18 Май 2023 12:46ч.

    И аз се питам какво работят в този висш съвет, че имат право на огромни заплати и привилегии? От избора на Гешев преди повече от 3 години, не сме чули нищичко за тяхната дейност, свършили ли са нещо положително за държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    18 Май 2023 12:53ч.

    И накрая Путин ще е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    18 Май 2023 13:04ч.

    Поредната буря в чаша с вода! Щели да берат срам, ха-ха,като оня виц: Една мацка с шестима...... Срам ме е.....! рекла мацката.... Поредното заглавичкване! " Следствието е приключило, забравете"- имаше такъв филм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    18 Май 2023 13:09ч.

    "Личните" причини за отпуска на Гешев е времето, през което "срамуващите" се да се договорят с Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    18 Май 2023 13:39ч.

    пунта мара, както казва безсмъртния боклук,ще ги разделят поравно този път и всичко е точно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Май 2023 13:46ч.

    Верно ли бе... а теб срам ли те е , че си на ръчно управление от козяк, а Деса ти се кълне, че не е знаела? Гледам и веждите ти окапаха от срам ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    18 Май 2023 14:26ч.

    кои ще бере срам ти вече си без авторитет милиционер от симеоново сега си се сетил да изнудваш събираш компромати и сега хоп пръв борец против какво кои олигарх стигна до съда какво стана с имуществото с картините на божков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    18 Май 2023 15:04ч.

    Днес се появи нов аудио запис. Вероятно е направен в тоалетната на Главната прокуратура, в която Гешев разполага с персонална смарт кабина. Тя е облицована с карарски мрамор и е натъпкани с десетки джаджи, управлявани от изкуствен интелект. Единствена е в цяла югоизточна Европа и е снабдена дори с уреда Fecal Health Turbo Analyzer. Само за 40 сек. той анализира попадналите в чинията изпражнения и определя здравословното състояние на изакалия се. Сканират се десетки физиологични параметри, в това число зъбен статус, острота на зрението и бременност. Изтеклият аудиозапис навярно е направен при посещение на Главния прокурор точно в тази кабина. Ясно се чува как той, яхва тоалетната чиния, уникално копие на чиния от времето на династията Мин. После започва да говори по телефона с политик, когото галено нарича Атанасова. В края на записа се Гешев казва: "Атанасова, предай на лицето, че голям срам ще бере, защото...". Тук фонограмата става неразбираема, поради поява на силен шум, причинен навярно от мощна флатуленция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    18 Май 2023 15:25ч.

    Кажи за Тиквата, Пеевски и Доган, ние съдебната я знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    18 Май 2023 15:41ч.

    Нека да попита съдийките от техния съюз на съдиите как и за какво америка за България ги изпрати на екскузия до америка през 2015 година?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    18 Май 2023 17:24ч.

    Сарафолу,ти пиле шарено, с този умствен багаж,как успя да се вмъкнеш при професионалистите? Довчера шефе ти си голямата работа,мазниш се като свинска мас върху филия,днес забиваш нож в гърба на човекът,който те е издигал от ушите нагоре в йерархията.Долна пасмина сме,затова и до днес не знаем,кой уби Хр. Ботев и кой предаде В.Левски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Николов

    18 Май 2023 19:16ч.

    Деси Атанасова заявила, че с Гешев не са си разменяли рецепти, а всичко било на институциално ниво. И не само с него, ами и с други институции. Аз лично, доколкото ги разбирам отношенията между независими институции, предпочитам Деси и Гешев да си разменят рецепти за гювеч и домашна торта, а не да се обясняват кой, кога разбрал, че го сготвят. По най-високите и отговорни етажи на властите е отчайващо ниско нивото. Благодаря ти, Бойко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    18 Май 2023 21:53ч.

    С вас съм господин Гешев -разбийте ги идиотите и предателите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи