Гешев ще поиска сваляне на имунитета на Кирил Петков, заради неверни данни в декларацията му за гражданство

Гешев ще поиска сваляне на имунитета на Кирил Петков, заради неверни данни в декларацията му за гражданство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу К.П. (Кирил Петков) - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

През 2021 г срещу Кирил Петков бяха образувани три проверки. Първата е за невярна декларация пред президента, че е само български гражданин.

Втората е за неверни обстоятелства в декларация на политика за участия в търговски дружества, а третата - за действията му като министър относно смяната на управителните органи на Българската банка за развитите. Всички те завършиха със заключение, че няма данни за престъпление.

По повод декларацията за канадското гражданство прокуратурата каза, че тя няма доказателствена стойност, а е само уведомление. Ако законът бил друг, Петков можело и да бъде обвинен. Той се бе отказал от гражданството си, преди да стане министър - на 24 април 2021 г. върнал паспорта си. Пое икономиката на 12 май, но спря да има канадски паспорт чак през август.

Спорът за гражданството на Кирил Петков стигна и до КС. 

През 2021 г.  бе образувано дело по искане на народните представители от ГЕРБ-СДС.  Според тях  при назначаване на служебното правителство на 12 май т.г. Кирил Петков е бил с двойно гражданство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във фейсбук и справка от статуса на Петков. По думите ѝ след проверка на заявлението на служебния министър излиза, че документите за отказ от канадско гражданство не са подадени на 21 април 2021 година, както той твърди, а едва на 19 август 2021 година.

Източници: "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Гешо, брат

    06 Юни 2023 12:25ч.

    тая декларация е подадена преди бая повече от година, писа се къде ли не, ти през това време какво си чеса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А междувременно, докато ни занимават с разни театри и глупости: ....... "СЗО ще ни задължи да бъдем с дигитални здравни сертификати по модела на Ковид сертификатите на ЕС"

    06 Юни 2023 12:31ч.

    https://obektivno.bg/szo-vavezhda-digitalni-zdravni-sertifikati-za-vsichki-po-modela-na-kovid-sertifikatite-na-es/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересно

    06 Юни 2023 12:39ч.

    Но САЩ не са нито в СЗО (Тръмп ги изкара), нито в МНС. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън ги върна май в СЗО

    06 Юни 2023 12:43ч.

    Но това нищо не означава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    06 Юни 2023 12:42ч.

    И на всички депутати и министри да вземе имунитета, няма никакво значение. Делата ще се влачат с години и десетилетия, всички ще забравят за тях, а през това време спокойно могат да махнат не само Гешев, но и конституцията. Нищо не може да се направи. Всичко е изгубено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, не така. Най-тъмно е пред разсъмване, но Земята се върти и не може да не съмне :)

    06 Юни 2023 12:48ч.

    Плановете на изродите никога не вървят по мед и масло. Западът днес е обречен, защото остана във вчерашния ден. Това е коварството на историята (по Хегел).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    06 Юни 2023 12:53ч.

    Да, значи ни остана само вярата. Ще ходим да се крием по църкви и манастири като през турското робство. Всичко е изгубено. Отивам да си търся ламаринени гащи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WRB

    06 Юни 2023 14:15ч.

    @песимист Докато си търсиш ламаринени гащи вземи си намери и една гипсова отливка на мозък да си я наместиш в празната шамандура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месец май 2021 г.

    06 Юни 2023 12:43ч.

    Тогава Кирил Петков подава декларацията с невярно съдържание, за да стане служебен министър на икономиката във второто служебно правителство на Румен Радев, под силния натиск и брутална намеса на САЩ във вътрешните работи на Р. България, а президентът ни козирува и се направи на улав, след което после рева, че "шмекерите" са му срали в гащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатаните

    06 Юни 2023 13:03ч.

    "На 27 октомври 2021 г., по искане на 55 народни представители от 46-ото народно събрание, Конституционният съд взема решение с 11 гласа (и с 1 особено мнение по допустимостта на искането на Георги Ангелов), че назначаването на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията, тъй като по това време той е бил и гражданин на Канада.[16][17] "По време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември 2021 година Кирил Петков е глобен от Централната избирателна комисия за агитация в изборния ден, тъй като обявява пред камера за кой кандидат-президент е гласувал и за коя политическа партия.[18]" https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев като полусготвен

    06 Юни 2023 12:50ч.

    Късно е. Скоро лъжците, измамниците, конформистите и опортюнистите от ПП-ДБ + ГЕРБ-СДС ще досготвят главата на Гешев. След което ще пируват и ще я оглозгат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затаената истина

    06 Юни 2023 12:56ч.

    Затаената истина е политкоректен израз. (наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сержант

    06 Юни 2023 14:22ч.

    Няма такова понятие като "неистина". Има истина и лъжа. Като чета НК разбирам, че има истина, лъжа и неистина като три отделни понятия, всяко носещо различна тежест. Това е пълен потрес. Докато в законите на РБ са написани такива простотии, аз съм с две ръце за тоталното им пренаписване, особено това недоразумение наречено конституция, което трябва да бъде изтрито и написано на нов празен лист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стой зло, че без теб още по-зло!

    06 Юни 2023 15:07ч.

    Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи! Всяка промяна на Конституцията крие опасност за нейното още по-голямо обезличаване и принизяване, а от там и на цялото ни законодателство. Самата Конституция от 1991 г. е в резултат на Конституционния преврат на "Кръглата" правоъгълна маса на опортюнистите от БКП и опортюнистите от СДС, от зимата и пролетта на 1990 г., а самото БКП се самопрекръсти на БСП на 04.04.1990 г., за да оправдае доверието на САЩ и на целия колективен запад, на който много удобно се наведе, като заедно със СДС си присвоиха ролята на Велико народно събрание и суспендираха член 1 на Конституцията на Народна република България, а именно, че БКП е водеща политическа сила.///// След поправките в Конституцията на Р. България (в която, за разлика от приетата с общонароден референдум през 1971 г. Конституция на Народна Р. България, властта вече не принадлежи на народа, макар и да произтича от него) Конституцията ни от 1991 г. и цялото българско законодателство тотално беше подчинена на Международното право, в частност на ЕС, с което Р. България окончателно загуби своята субектност и се превърна във фактическа колония на ЕС и на САЩ. Всеки закон (регламент) на ЕС има пряко действие в Р. България, над българските закони, а всяка директива на ЕС трябва така да се транспонира в българското законодателство, че да не в колизия със законодателството на ЕС. Ние сме мършава, бедна и унизена, но горда 27-а република на ЕС! На ви не 16-а, а 27-ма република на Съюза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Юни 2023 13:06ч.

    Сетила се Мара да се побара... Гешо, стига с тия циркаджийски номера, само Веска от варна ти вярва, ма тя и чак сега разбра, че не трябва да гледа БТВ и НОВА, че с тоя китайски реотан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арктик

    06 Юни 2023 13:21ч.

    Да го беше направил преди година, когато нямаха имунитет, между изборите примерно. Сега ще се пазят взаимно и ще гледат да го разкарат експресно. Зелките от Брюксел доказаха, че са по-корумпирани и от нашенската клика и няма да го отразят. Късно е либе за китка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    06 Юни 2023 13:33ч.

    Дано да последва и присъда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да си много пропаднал изрожденец,

    06 Юни 2023 14:19ч.

    Зада не разбереш, че Каскета си спасява кожата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да си много зомбиран евроатлантик

    06 Юни 2023 15:13ч.

    Та да не схващаш, че деянието на Кирчо е престъпление, без значение каква е мотивацията на Гешев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цирк Буш от Бай Геш

    06 Юни 2023 14:20ч.

    Кирчо и Кокорчи нали ти обясниха на записа за комисиите. Фалос ли имаш в ушите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майстор

    06 Юни 2023 14:26ч.

    От всички неща, които са и безпорно доказани вече, реши да се хване за нещо много съществено, но в същото време трудно за защита в съда. А, можеше да ги задумка за ощетяване на държавата в особено големи размери за газта през посредници или последните изтекли записи, където са си готовички за затвор. Ала-бала-портокала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова в бъдеще

    06 Юни 2023 14:33ч.

    Изборите трябва да са явни. Да се знае кой е за войната, и него да го търсят да спасява украинците. Иначе всичко е скрито покрито. Не става така. Явни избори. Нали се борите за прозрачност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЛАСТТА НА ГЕРБ ЩЕ НИ СЕ СТРУВА ЦВЕТЕ ПРЕД ТОВА, КОЕТО ИДВА

    06 Юни 2023 14:55ч.

    https://svobodnoslovo.eu/politika/vlastta-na-gerb-shte-ni-se-struva-cvete-pred-tova-koeto-idva/111283

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Юни 2023 15:15ч.

    А къде беше преди две години. Или трябва да припари за да се сетиш за закона?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех Гешев, Гешев,

    06 Юни 2023 15:24ч.

    избрал си незавидната роля, да си слуга на двама господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали има или няма канадски паспорт не означава нищо

    06 Юни 2023 15:30ч.

    Много канадци нямат паспорти. Само официален документ/сертификат удостоверява дали някой Е или НЕ Е гражданин на Канада. Кирчо трябва да представи такъв сертификат, а не да говори глупости. Той навярно ВСЕ ОЩЕ Е гражданин на Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    06 Юни 2023 17:54ч.

    Удар в правното пространтво. Тази "Декларация за наличие/неналичие на двойно гражданство не се изисква по никакъв закон. Това е просто церемониален детайл добавен от президентската канцелария (струва ми се) преди десетина години. И от тогава подаването на такава декларация си върви по инерция. Затова Петков не носи наказателна отговорност. Само морална, но знаем, че той морал няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи