Гешев сезира КС заради намесата на кабинета в оценката на университетските кадри

Гешев сезира КС заради намесата на кабинета в оценката на университетските кадри

Главният прокурор атакува пред Конституционния съд текста от Закона за бюджета, който задължава университетите да въведат още критерии за оценка на работата на преподавателите. Уловката е, че университетите, които не желаят да въведат критериите, няма да участват в разпределението на 20 млн. лв. за повишаване на заплатите.

Проблемният текст от Закона за бюджета говори за въвеждане на методика за атестация на кадрите, приета от Министерския съвет. Методиката бе публикувана за обществено обсъждане, но бе остро критикувана от редица представители на академичната общност.

Гешев посочва пред КС, че дейността на висшите училища е уредена от Закона за висшето образование. Той напомня, че университетите имат гарантирана от държавата академична автономия и Министерският съвет не може да се бърка в атестирането на кадрите.

В закона ясно е уредено, че преподавателите се оценяват от ръководството на всеки университет и по критерии, определени в правилника на всеки отделен университет.

Според Гешев опитът на Министерския съвет да налага критерии за оценка на академичния състав на висшите училища нарушава принципа на правовата държава. Той напомня, че Законът за висшето образование и Законът за развитието на академичния състав имат достатъчно ясно формулирани критерии за атестиране на кадрите. За докладчик по конституционното дело е определен Красимир Влахов.

В момента управляващите са напът да решат проблема от само себе си. Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши на първо четене миналата седмица да отмени проблемния текст от Закона за бюджета, с който се въвежда методиката. Властите стигнаха до извода, че е по-разумно да дадат 20-те милиона лева на университетите, без да се въвеждат допълнителни условия.


Източници: mediapool.bg, БНР


 

 

Коментари

  • Не вярвах, че е възможно да го кажа, но

    30 Май 2022 16:29ч.

    Поздравления, господин главен прокурор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Издига ми се в очите

    30 Май 2022 16:49ч.

    На мойто стадо с 60 лв вдигнали заплатите, ще се издерат кой ги заслужавал и кой не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи