Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години

Персоналните заплахи срещу магистрати са ежедневие за прокуратурата. Времето е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години. Прокуратурата е последната преграда срещу беззаконието - всичко това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова нюз.

“Темата "съдебна реформа" интересува 4-7% от българските граждани и досега смятах, че няма за какво да се говори”, заяви в първото си тв интервю на живо за последните две години Иван Гешев. Сега обаче има опасност демократичната система в България да рухне, добави той. За много нови политици “съдебна реформа” е смяната на главния прокурор, обясни той в предаването “Офанзива”.

Гешев декларира,, че е свободен и не зависи от никой: “Единственият човек, който ме ръководи, е жена ми. Свободата и независимостта не са законодателен проблем”.

Специализираните структури, които искат да закрият, са ефективни, надявам се, че целта не е да се помогне на мафията и организираната престъпност. нека да покажат един човек, срещу който те са използвани като бухалка, каза още главният прокурор.

Баща ми не е придобил дялове във фирма “Жоси”, единственото вярно в обвиненията е името на баща ми, заяви Гешев. Евентуално е щял да придобие два дяла за 100 лв., но не ги е придобил, добави още Гешев. Той призна, че имал срещи с Георги Цолов Георгиев от “Жоси”. "Разговаряли сме няколко пъти, имал е служебни отношения с баща ми, аз не мога да реша гражданско-правен спор", рече Гешев.

“Хемус” се разследва от разследващи полицаи в МВР и в един момент министърът казва, че този случай е смачкан. Това е пародия”, заяви Гешев.

Той изрази съмнение, че ще се стигне до видео разпит на бизнесмена Васил Божков. “Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел”, обясни Гешев.

„На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за сътрудничество и проверка в излишен инструмент. Той в момента не се прилага. Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След като отпадна този ефективен механизъм, ние се връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те  и регресът е изключително бърз”. Това заяви в предаването „Офанзива” главният прокурор Иван Гешев.

За мястото на прокуратурата и ролята на обвинител номер едно в съдебната реформа

„Това не е съдебна реформа. Темата интересува между 4 и 7% от българите, според социологическите проучвания. Но от ръководството на прокуратурата смятаме, че достигнахме критична точка. Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом. Има опасност, ако рухне някой от тях, да пострадат всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки. Втората причина да съм тук е, че се атакуват магистрати, семействата им и приятелските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под „реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно ползват някои институции на изпълнителната власт", заяви още главният прокурор.

Разпитът на  Васил Божков

„Обвиняем не може да бъде разпитан чрез видеовръзка преди да му се преяви лично срещу подпис постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай, че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда", смята Гешев.

Политически реакции след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов

"Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет", категоричен е обвинител номер едно.

За съдията, който да разследва главния прокурор

"Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание", обясни Иван Гешев.

За заплахите срещу висши магистрати

Гешев коментира и заплахата, която беше отправена срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„В резултат на това нападение, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните заплахи срещу магистрати. Това е ежедневие за Специализираната прокуратура. Времето е Рай за престъпността. Много често има персонален натиск, особено срещу дами, заради техни конкретни произнасяния”.

Прокуратурата поиска записи от камерите в МС

Прокуратурата може да изиска запис от камерите в Министерския съвет, но само по конкретно разследване. Това обяви главният прокурор, но отрече обвинението да има за цел да следи какви сигнали се подават към Европрокуратурата, каквито съмнения изразиха от изпълнителната власт.

 

 

Източник: NOVA TV, segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • teridan

    09 Апр 2022 19:22ч.

    Прав е, прокуратурата бойкотира правораздаването, което е рай за престъпността, особено за герберската корупция. И докато Гешев не бъде сменен, ще продължава да рай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... /...

    09 Апр 2022 20:33ч.

    Приятелю, явно не си слушал или не четеш между редовете. Всичко казано от Гешев е абсолютно вярно и управлението на България в момента е позор за цялата нация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JosephCer

    09 Апр 2022 20:51ч.

    <a href=https://www.vegas11register.com/>Indian Premier League</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DarnellTuh

    09 Апр 2022 21:50ч.

    <a href=https://ratubuah.com>cara membuat salad buah</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    09 Апр 2022 19:27ч.

    Оставка, мутро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Апр 2022 19:53ч.

    Гешев, дръж фронта, че днешните дебили направо ще разкостят държавата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    09 Апр 2022 20:43ч.

    Радвам се че в най скоро време ще опразните територията български свине. Има кой да се погрижи за нея след вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Апр 2022 21:30ч.

    хахаха...ти внимавай какво си пожелаваш...че тя тая териториятия моите деди с кръв са я пазили...деба педераста ти деба....ела бе боклук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    10 Апр 2022 9:48ч.

    Това ли ти е аргумента бе нещастник? Боклук, дедите ми това, онова. А ти? Заради мутрата Гешев няма как да стартира делото за автомагистрала Хемус, което заедно с делото за КюТБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    10 Апр 2022 9:50ч.

    КТБ е кражбата на века и стана по времето на тиквоча. И благодарение на Гешев още няма движение и по това дело. Гербав плужек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Апр 2022 21:25ч.

    гешефт, ти прокурор ли си или страничен наблюдател ?!? Как може да си толкова тъп бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    09 Апр 2022 21:27ч.

    Абе я обясни КАК спастри 4 500 000 швейцарски франка през 2015г. от доклад на ДАНС? Пък после ми разправяй за мафии и престъпления......Чакам отговор, ясен-от "закуски" ли ги спести?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ""Прокуратурата е последната преграда срещу беззаконието

    09 Апр 2022 22:37ч.

    Прав е! За герберастчетата и за тези, които "снасят" колкото и на когото трябва. Останалите - "под ножа". И Първоаприлското: "Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Апр 2022 22:55ч.

    Вярно е, че мафията на Б Борисов крадяха много. Но се замислете, кое е по-лошо. ГЕРБ да ви краде от парите, или американските подлоги да откраднат бъдещето на децата ви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    10 Апр 2022 8:31ч.

    Що не се гръмнеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи