Гешев преди ВСС, който днес решава за освобождаването му: Основанията са смешни, нямам притеснения

Гешев преди ВСС, който днес решава за освобождаването му: Основанията са смешни, нямам притеснения

Процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев отново е във Висшия съдебен съвет.

Магистратите ще обсъдят по същество и двете искания за отстраняването на Гешев. Едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов. 

В началото на април решението беше отложено. 

Междувременно, Надежда Йорданова атакува пред съда сигналите срещу Гешев, които ВСС отказа да разгледа. На практика това ще забави решаването на въпроса за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

За да бъде освободен главният прокурор, трябва да има мнозинство от 17 гласа "за" от 25-те членове на съдебния съвет. Точно със 17 гласа "за" Гешев беше назначен на поста през 2019 г. С толкова гласове вече веднъж съветът отхвърли да обсъжда искането на Стоилов.

„Не мога да преценя какво ще бъде решението на ВСС. Това е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения всички „основания”, които са посочени от служебния министър и от г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани пред българските граждани. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно, каза Гешев преди заседанието на ВСС.

Смешни са основанията им. Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху Прокуратурата и вероятното й използване като „бухалка" срещу хора, които мислят по-различен начин.

Тъжното е, че хора, които говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността”, заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти на влизане във ВСС, предаде Новини.бг.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи