Гешев обяви прокуратурата за "последния страж на демокрацията"

Гешев обяви прокуратурата за "последния страж на демокрацията"

"Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието, последният страж на законността" - това каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на Общото събрание на следователите, които избират свой представител в следващия Висш съдебен съвет. Кандидатите са трима. 

7 - минутното си приветствие Гешев, който започва кариерата си именно като следовател, посвети на значението на тази професия, пострадала по думите му от експерименти, представяни като реформи, и направи признание за собственото си осъзнаване, че върховенството на правото и разделението на властите не са просто клишета.

По думите му, пред новия ВСС стои задачата както да защити независимостта на всеки  магистрат, така и да отговори на очакванията на  хората за справедливост:

"Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата на всеки български граждани, защото без независими магистрати няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Доскоро смятах, че думи като "върховенство на правото", "правова държава", "разделение на властите" са някакви общоприети клишета, които трябва да кажем в един момент на определено събитие. В последните две години разбираш, че това са реални ценности, върху които се гради съвременната ни държава и демокрацията изобщо; Един от стълбовете, които ние, като магистрати, трябва да защитаваме, защото има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията".

Той призова присъстващите да изберат най-добрия измежду тримата кандидати, защото той ще има отговорната задача да брани интересите на следователите в следващия ВСС. Гешев разкритикува политиците, предприели по думите му през годините "експерименти, наричани реформи, за закриване и ограничаване правомощията на следствието", но видя и полза от това - следствието променило прокуратурата, а тя променила следователите и днес институцията била по-силна и стабилна.

Трима са кандидатите да представляват следователите в следващия ВСС -  Бойко Атанасов, Наталия Стаменова и Петко Петков - председател на Камарата на следователите. 

Веднага след главния прокурор думата беше дадена на първия  кандидат -  един от малцината критици на Гешев отвътре - Бойко Атанасов. Според него настоящата Прокурорската колегия не работи независимо, а е инструмент на ръководството на прокуратурата и на главния прокурор. „Не сме достатъчно критични към ръководството на прокуратура“, каза Атанасов. 

Наталия Стаменова се обяви за промени, които да дадат възможност на следователите да оспорват актовете на прокурора, за да има тежест вътрешното им убеждение при решаването на делата. "Смятам, че тази грешка трябва да бъде поправена, за да може разследването да бъде независимо, както иска обществото - обективно, всестранно и пълно“, каза Стаменова.

Смятаният за фаворит Петко Петков поиска да има яснота какви дела гледат следователите, а не да бъдат оставени на „благоразположението на прокурорите“. Той обеща, че ако бъде избран за член на колегията, при всеки избор на административен ръководител, ще се интересува от мнението му за мястото на следствието и неговите приоритети.

С днешното Общо събрание на следователите започна едномесечния изборен маратон  за излъчване на на 11-членната професионална квота. Толкова  е и парламентарната, но движение по попълването й към този момент няма.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • малко, но силни

    04 Юни 2022 19:44ч.

    Блажени тези, които успеят да запазят здрав разум в блатото на лудостта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загрижен

    04 Юни 2022 20:03ч.

    дано никога не му свършва мандата ,че......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Всъщност прокуратурата е най-силната институция в една държава!

    04 Юни 2022 20:13ч.

    Тя може да победи всички политици и бизнесмени взети заедно, имайки правото да ги разследва и да знае всичко за тях, да им повдига обвинения. Най-силен е този играч, който може да назначи главен прокурор и административните ръководители на различните клонове. За да няма прекомерна злоупотреба, трябва политическите партии да не работят в сътрудничество помежду си задкулисно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Юни 2022 20:17ч.

    Възможно е в една държава всички партии и техните икономически кръгове да имат разбирателство помежду си да не си повдигат обвинения и да си поставят такъв главен прокурор, който да си затваря очите за престъпността. Това е най-лошия вариант, всъщност независимостта на прокуратурата се поддържа основно от това ако има истинска политическа опозиция в Народното събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Юни 2022 20:22ч.

    Прокуратурата трудно може да разследва престъпността без политическа подкрепа, подкрепата на единия, който иска да отстрани другия, така обикновено става. Важното е да не се получи обединение между всички злонамерени политици, медии, бизнес и прокуратура. Но това, което се иска днес, да се съсипе самата структура на прокуратурата и йерархията й, е просто удар по държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи