Гешев напусна заседанието на ВСС с намек към Борисов: Ще бъде интересно изказването ми утре, на 13.06

Гешев напусна заседанието на ВСС с намек към Борисов: Ще бъде интересно изказването ми утре, на 13.06

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Главният прокурор Иван Гешев поиска да си тръгне от заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото пътува до Страсбург. Там той утре ще участва в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, където ще говори за казуса "Барселонагейт", заради който Гешев поиска имунитета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Вярвайте ми, ще бъде интересно моето изказване утре, на 13.06", заяви Иван Гешев. Натъртването на датата - 13.06, може да се приеме и за намек към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

Членове на съдебния съвет Атанаска Дишева и Гергана Мутафова обвиниха Гешев в шиканиране на процедурата, защото на предишното заседание е заявил, че иска да участва лично и въпреки че е предупредил, че ще пътува, е останало впечатлението, че той ще промени билета си.

"Притеснява ме овладяването на българската прокуратура. Тук не става въпрос за мен, а въпросът е принципен. Тук е заложена независимостта на съдебната власт, не аз. Държа лично да осъществявам своята защита заедно с адвоката, който съм ангажирал. Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството е хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент", заяви Гешев. Той на няколко пъти ставаше и обявяваше, че тръгва, защото закъснява.

Членът на съдебния съвет Атанаска Дишева попита Гешев дали той не може да смени полета си, "както сте правили не веднъж - и по време на командировката ви в САЩ, и друг път. Или да изпратите свой представител в Европейския парламент", попита Дишева.

Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент

Иван Гешев отговори:

"Аз държа да участвам лично в тази комисия. Мисля, че съзнаваме, че върховенството на закона е изключително важно. Вярвайте ми, ще е много интересно моето участие утре. Аз държа лично да се защитя, каквото право имам по българската конституция", повтори още главният прокурор.

Той заяви, че държи членовете на съвета да изслушат втория му брифинг от 21 май. Гешев си тръгна, като се извини на българските граждани, но обясни, че ще стане известно защо държи да си тръгне. С него напусна и адвокатът му.

"Не може да си съобразяваме работата с графика на главния прокурор. До един момент ще присъствам, в един момент ще си тръгна. На него му беше дадена възможност да присъства и да изгради своята защита, а той предпочете да си тръгне. Това, ако не е шиканиране на процеса, какво е?", попита също Огнян Дамянов.

Членовете на съвета обсъждат как и дали могат да продължат заседанието. То достигна до момента, в който бяха обсъдени всички доказателствени искания и може да се започне с обсъждането по същество.

Припомняме, че днес главният прокурор неколкократно заяви, че Бойко Борисов и Делян Пеевски имат график за отстраняването. Министърът на правосъдието Атанас Славов също пожела Гешев да остане до края на заседанието, а обвинител №1 му отговори: "Далеч съм от мисълта, че и вие гоните графика на Бойко Борисов и Делян Пеевски".

Минути по-късно Гешев се извини на колегите си, заяви, че закъснява и заедно с адвокатката му напуснаха залата.

Очаква се утре Иван Гешев да съобщи сензационни подробности за делото "Барселонагейт", по което той поиска и имунитета на лидера на ГЕРБ.

Адвокат Томова призова ВСС да не се произнася по същество по искането за отстраняване до четвъртък, когато той се връща в София.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • ВСС е орган с изтекъл мандат и респективно без правомощия

    12 Юни 2023 18:31ч.

    Такъв орган не може да взема решения за отстраняване на Главния прокурор. Все едно на пътя да ви спре пенсиониран полицай и да ви състави акт за нарушение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    12 Юни 2023 19:40ч.

    Съвсем добронамерено, колега: Към този момент има МНОГО полицаи, които са ПЕНСИОНИРАНИ, т.е възползвали са се от възможността за ранно пенсиониране, но продължават да работят на същата си длъжност ( и взимат пенсия + заплата ) и ............ пишат актове, които са съвсем, ама съвсем законни и носят реални санкции за нарушителите на ЗДП и ППЗДП, например. Както се казва: На печелившите, честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валери

    12 Юни 2023 19:30ч.

    Чакам с нетърпение подаръка за рождения ден на Боко. То и подаръкът е малко задочен и от разстояние, но се надявам да си струва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек от стомана - невидима заплаха

    12 Юни 2023 20:45ч.

    Първо да видим дали на Гешев ще бъде осигурена бронирана лимузина, че да стигне невредим до летището :)) Как се решава проблемът с бронирането на самолетите не съм твърде в час. Има значение и също ще се поинтересувам, какво точно ще изнесе утре Гешев, но генерално нямам никакви съмнеия и колебания относно ЛИЧНОСТТА и ДЕЯНИЯТА на лицето БМБ, така че дори в последния момент да се сключи сделка или дори да спрат часовника, за мен няма големи неяснотии, всъщност никакви. Тоест, условно конкретиката може и да я пропусна без съжаление. Кой къде го завирал на млади манекенки, пък след това си плащал, щото междувременно и дете се било родило, пък отричал и лъгал, че не ги познава, че купил журналистки да го бранят и обичат служебно, пък отклонил и усвоил милиони, пък после ги изнесъл по тайни канали извън страната, пък ги маскирал, пък си изработил версия съвместно с ВЕРНИ ДРУГАРЕ, които го покривали и лъгали на поразия, че парите са техни, щото иначе срамотиите щели да лъснат. Тези неща ГИ ЗНАЕМ ОЩЕ от 2020 година. Всички ги знаят, но се правят на шантави. А дано утре информацията стигне и до Андролова, че май сал тя, горката, остана неосведомена! Мръсотия, воня и скука! Вечна история, без край! Похтливи, застаряващи мъже, ама с власт и пари, изкривяват зъркелите с полуотворени, олигавени от мерак усти, а до тях ходят красавици с изваяни тела и кръшна походка, очите им блестят с неустоима нега, косите им са мощни и гъсти, вятърът нежно ги полюшва, ухаят, извивките им обещават неземни удоволствия, силната и здрава тленност отделя на поразия зрели яйцеклетки, като многоцветни фойерверки, които омайват съзнанието до унес и захлас! Ай, хора, разберете ги, влезте им в положение на тези лирически герои! Стремежът им един към друг не познава граници, това е истинска житейска класика! Нямате ли милост - та аз от едното писане така се развълнувах, че съм на път да експлоадирам! Боже, неудържимо е! Гешев - ти от майка ли си раждан, от плът ли си направен? Или си човек от стомана?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ся, тридесет и някоя си година, на някакъв си конгрес на генетиците в СССР, някой си Лисенко казва:

    12 Юни 2023 21:52ч.

    Другари, съветският човек не се ражда, съветският човек се създава. Та така. Уважаеми писателю, успокойте си, сипете си нещо в чашата, отпийте и дишайте дълбоко. Без емоции. Гешев не е от майка раждан, Гешев е създаден, от системата. То хубаво, ама Гогол някъде написал: "Аз те създадох – аз ще те унищожа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоманен

    13 Юни 2023 2:08ч.

    Лисенко, аз теб също! Да знаеш, че ... много те уважавам! Не си бутай постните пръстеча където хапе! Акъл и съвети ще даваш на децата си! Най-добре това може да стане вечер, на салатка и ракийка, докато по телевизията върви някое реалити, на което МНОУ му се кефиш, а същевременно от уредбата дъни яка чалга. Ето от такива дълбоки дишачи, нещата са докарани до това положение! На вас все системата ви е виновна, а дали това поне частично потушава болката от дълбокото осъзнаване, че сте негодни за нищо червеи, вие си знаете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The proposal

    12 Юни 2023 21:07ч.

    Какви са изгледите тази вечер от Банкя да тръгне лимузина и Гешев да бъде горещо помолен за разговор на четири очи - като МЪЖ с МЪЖ, а в хода на разговора да бъде отправено предложение, на което просто не може да се откаже?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бомба с конфети

    12 Юни 2023 21:48ч.

    Не харесвам това клатене на листата в гората - страшно въртене на очи в орбитите и заплахи - КАКВО СИ ЩЯЛ ДА НАПРАВИШ! Ако си категоричен - удари, пък после обяснявай - кой, какво, защо! Тази вечер ще има совалки! Като се почнат сълзи и сополи - ама аман-заман, дай да не се излагаме пред чужденците! Никакво отпускане, така или иначе по цялото земно кълбо вече се знае в подробности. Комуто е работа да знае! Утре е за бомбичката с конфетите! Гешев - изключете си познатия телефон, после смело напред! Не забравяйте кой първи извади ножовете! Заплахите, предупрежденията, взрива, оставката и всички гадости, на които ви подложиха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи