Гешев: Истината девалвира, съдебната реформа не е съдебна реформа

Гешев: Истината девалвира, съдебната реформа не е съдебна реформа

"В последно време истината девалвира. И за истина се представят истински лъжи. Темата за така наречената съдебна реформа, за която слушам от 1995 година, откогато работя, защото съм единственият главен прокурор след 89-та, който участва в прокуратурата – освен, че не е съдебна реформа, която не решава проблемите с борбата с престъпността – интересува твърде малък процент от хората".

Това обяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на анализа за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

По думите му той мислел, че истината няма значение. "Промених обаче това свое виждане през последните 1-2 месеца и осъзнах, че истината има значение. За върховенството на закона, за правовата държава, за правата на човека- ценности, които са едни от стълбовете, които крепят нашия общ европейски и в частност български дом. До скоро това за мен бяха клишета, но осъзнах, че това са изключително важни неща, когато тези ценности са застрашени или си напът да ги загубиш", подчерта той. 

"Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията си. Говоря за собствената си сфера на дейност -  правовата държава и върховенството на закона", заяви Гешев.

По думите му сме се променили, но не сме се променили достатъчно заради самите нас. "Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим", подчерта обвинител номер едно.

И допълни: "Променихме се, в политически аспект, под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрешнополитическите си борби. Резултатът от това, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми - като тенденция за правата на човека и върховенството на закона в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието". 

Според обвинител номер едно сме създали специализирани структури, за да се отчетем пред ЕС, като сме били наясно, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва.

"Оказа се, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата - станаха ефективни и ефикасни за организираната престъпност и тероризма. Но не изпълниха желанието да не функционират и станаха опасни за организираната престъпност. Факт е, че благодарение на тях приключи Механизмът за сътрудничество. Предстоящото им закриване се дуължи на факта, че те работят и са най-ефективни след 89-та г. Просто трябваше да функционират и да имитират дейност, както се правеше преди това", посочи още Гешев.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    06 Апр 2022 12:33ч.

    Ще цитирам две реплики от близкото политическо минало! "Иване Кажи си, те ще те разберат" и една против инфлацията "За Бога братя не купувайте"!!! Още са актуални :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Тодоров

    06 Апр 2022 14:46ч.

    Никой магистрат, още повече прокурор няма право да си помисля подобна ерес : "......той мислел, че истината няма значение. "Промених обаче това свое виждане през последните 1-2 месеца и осъзнах, че истината има значение." Ако го е казал - НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи