Гешев е готов да си довърши мандата. За убийството на Къро - връщаме се в мутренските години

Гешев е готов да си довърши мандата. За убийството на Къро - връщаме се в мутренските години

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Готов съм да съм да си довърша мандата в името на българските граждани  народа - така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос готов ли е да напусне поста си след днешното решение на ВСС.

Макар и в отпуск по лични причини главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента за предстоящата правна комисия, на която се очаква да бъдат разглеждани законовите промени, касаещи контрола над дейността му. На въпрос дали вижда връзка между разстрела на Красимир Каменов-Къро в ЮАР и атаките срещу прокуратурата, той бе лаконичен:

"Връщаме се в мутренските времена. Мисля, че бях категоричен още от 2 години, че казах, че това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години. Дали не е така?", каза Гешев за убийството на издирвания с червена бюлетина от Интерпол Къро и семейството му в ЮАР, за когото преди месеци прокуратурата извади записи, уличаващи убития и други лица в заговор срещу магистрати.

55-годишният бизнесмен бе разследван задочно за пет поръчкови убийства, според данните на обвинението.

Коментара си пред медиите Гешев направи преди да влезе при депутатите от правната комисия, която обсъжда на второ четене механизма за разследване на главния прокурор.

Той отново потвърди, че няма намерение да подава оставка и че ще изкара мандата си "в името на българските граждани".

"Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората", заяви пред комисията Гешев, срещу когото ВСС вече започна процедура по преждевременното му отстраняване.

"Няма да участвам в нещо, което предварително е решено и което обслужва това, което определих като политическа мафия, политически боклук, олигархия", заяви пред депутатите Гешев.

"Няма да участвам в пипането в Конституцията с мазни пръсти, бог да пази България", добави още главният прокурор и напусна заседанието на правната комисия.

Докато той говореше, Надежда Йорданова от ДБ опита да го прекъсне и настоя да не му бъде давана думата. Бившата правосъдна министърка се обърна към шефа на комисията Стою Стоев с апел да не позволява да бъде нарушаван дневният ред и "да нанасят обиди на народното представителство", но Гешев вече напускаше залата на заседанието.

Гешев обаче така и не отговори вижда ли връзка между убийството и атентата срещу кортежа му на 1 май.

По-рано днес, след близо два часа дебат, с 14 гласа "за" ВСС допусна разглеждане на искането за отстраняване на Иван Гешев от поста.

Източник: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • връщаме се в мутренските години

    25 Май 2023 20:34ч.

    И ти нямаш нищо общо, предполагам?! Не че нещо, ама май се "водиш" все още главен прокурор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласува ли Висшият съдебен съвет да го отстрани,

    25 Май 2023 21:38ч.

    Няма да може да си довърши мандата. За сега само гласуваха да започнат процедурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Май 2023 21:46ч.

    "...Връщаме се в мутренските времена..." Кога, по дяволите, въобще излязохме от тях? И кои са тези "мутри". които зачистиха Къро толкова професионално и с такъв отбор килъри, точно сега? След ДС-ти ноември този сценарий беше игран много пъти. Нито едно знаково убийство не е разкрито. Ако властите в ЮАР разкрият нещо и обърнат резултата, това ще е сефте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    25 Май 2023 22:30ч.

    Защо се "Връщаме се в мутренските времена..." ? Ние никога не сме напускали тези мутренски времена. Вижте кои сили управляват задкулисно, кой води прокуратурата, кой налага цензура. Вижте си мутрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи