Гешев: Авторитарните лидери мечтаят да си създадат политическа полиция

Гешев: Авторитарните лидери мечтаят да си създадат политическа полиция

Гешев с намек за Петков и Рашков: Понеже обичам историята, ще кажа, че мечтата на всички авторитарно мислещи лидери е да си създадат политическа полиция и винаги накрая тя се обръща срещу тях

Механизмът за контрол на главния прокурор, презентиран от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, противоречи на Конституцията, а законопроектът за противодействие на корупцията от юридическа гледна точка е „трагедия“. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред медиите две от последните законодателни инициативи във връзка със съдебната система.

Вчера министър Йорданова представи своя проект, който предвижда съдия, избран от съдии, да може да разследва главния прокурор.

„Ще ѝ препоръчам решението на Конституционния съд, с което отмени предишния закон на ГЕРБ, то е много ясно, и мисля, че би обогатило много юристи, които се стараят да правят авангардни такива изменения в законодателството, които за съжаление противоречат на Конституцията, според мен, и това го сочи Конституционният съд“, коментира Гешев.

На въпрос за приетия късно снощи на първо четене от правната комисия законопроект за противодействие на корупцията, който предвижда разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и създава фигурата на разследващ инспектор, главният прокурор заяви, че от юридическа гледна точка, законопроектът е „трагедия“.

"А от политическа, ще говоря най-общо, защото не съм политик, но понеже обичам историята, ще кажа, че мечтата на всички авторитарно мислещи лидери е да си създадат политическа полиция и винаги накрая тя се обръща срещу тях“, посочи той. Гешев уточни, че прави общ исторически извод – „просто така ми хрумва, не знам защо ми хрумва“.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Ддд

    21 Юли 2022 20:52ч.

    Когато един прост милиционер започва да те учи на история и право,положението е безнадеждно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чой бал сан

    22 Юли 2022 8:06ч.

    това типче има такова бъдеще ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи