Гешев: Антони Тренчев и Коста Кънчев от Nexo ще бъдат издирвани чрез Интерпол, бюрото за защита пази свидетел

Гешев: Антони Тренчев и Коста Кънчев от Nexo ще бъдат издирвани чрез Интерпол, бюрото за защита пази свидетел

"Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. "Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита". Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ главният прокурор Иван Гешев. 

Той добави, че споразумението, сключено от "Нексо" в САЩ в петък, "няма нищо общо с нашето разследване".

"Това е все едно да си платиш глоба за пресичане на червено и да мислиш, че няма да те разследват за убийство", даде пример главният прокурор.

Той съобщи, че е информирал американските власти за българското разследване.

Не мога да правя предположения, каза Гешев, попитан дали предполага, че американските власти на друг етап може да започнат разследване. 

Той припомни за парите за "Хамас" и за 23 трансакции от руската борса за криптовалута, минали през Nexo.

Има защитен свидетел и му е осигурена защита от бюрото по защита. В най скоро време ще бъдат обявени за издирван от Интерпол с червена бюлетина Антони Тренчев и Коста Кънчев.

"Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари", обясни Иван Гешев. По думите му, това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време. 

Тъжно е, ако новият закон е предназначен за контрол на главния прокурор, подчерта Гешев, коментирайки законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Той изтъкна, че неговите правомощия могат да бъдат поменени само от ВНС. Гешев подчерта, че не държи на своите правомощия, но предложените законодателни промени представляват "извънредно законодателство". За мен и четири човека не може да бъде променено българското законодателство. Но пък защо да не се гордея, че искат специално за мен да променят един закон, отбеляза иронично той.

Гешев подчерта, че идеите на правосъдния миистър Крум Зарков са в противоречия на конституционната практика и българската конституция. Механизмът за разследване на главния прокурор по същество е механизъм за овладяване на политическата власт и постигане на репресии с дългосрчен ефект. Няма да се връщам в 50-те години по времето на лагерите, 89-та или преди 9 септември. Всеки български прокурор може да разследва българския главен прокурор, ако той е извършил престъплние, всеки компетентен според българския Наказателен кодекс, изтъкна за пореден път ръководителят на държавното обвинение.

Законът не е за контрол на съдебната власт - това би значело, че няма демокрация у нас. Лъжата на Петков и Василев по Плана за възстановяване трябва да бъде разкрита.

Сам паднал - сам убил се, както казва народът", коментира Гешев.

Историята е показала, че когато се въздейства по този начин на съдебната власт се стига до репресии - това е притеснява, а не това, че ще ме разследват", констатира главният прокурор.

Той отбеляза, че не се притеснява да има конституционно мнозинство, което да иска нов контрол върху главния прокурор.

"Надявам се да има конституцонно мнозинство, за да приключи политическата нестабилност.

Когато политиката влезе в съда, от там излиза правосъдието. От това не страда съдебната власт, не страдам аз, а българският народ", заключи главният прокурор.

Не аз, а президентът Румен Радев каза, че NEXO няма общо с това, че мандатът не е връчен на "Демократична България" (ДБ), а БСП.

Когато и да се направи нещо, или е преди, или е след, или е по време на избори. Ние не можем да се съобразяваме с това", категоричен е Гешев.

"Мисля, че ген. Атанасов е бил юрист - аз мога да кажа какво се разследва в NEXO, а не какво престъпление са извършили. Сигурно толкова години в политиката са го накарали да забрави как стоят нещата.

Знам, че работим добре не само с американските си колеги, но и с тези от Великобритания. Това е мащабно разследване, което ще отнеме много време. Не съм запознат какво стана с гаранциите на българите от NEXO, каза той.

Откакто съм главен прокурор, започнаха наказателни преследвания спрямо лица с огромен финансов ресурс. Мога да кажа, че по Nexo има защитен свидетел и му е осигурена защита от Министерството на правосъдието. Тренчев и съдружникът му са обявени за издирване. В най-скоро време - и чрез Интерпол. Съдейки по оборота на тази компания - 90 милиарда, могат да се намират навсякъде по света. Едва ли са в Албания, има доста по-приятни дестинации".

Той изтъкна, че се процедира "стандартно и еднакво спрямо всички лица" - че няма разлика дали става дума за Nexo, "къщата за гости в Барселона" или който и да е друг: "Стандартът се нарича закон. Стандартно походихме и към господин Кирил Петков за неговото гражданство. Уронването на престижа на съдебната власт, за да бъде завладяна тя, последствията са за българските граждани. Цената я плащат всички български граждани". 

Относно кюлчетата в къщата на Бойко Борисов, той заяви: "Има снимки на кюлчета и банкноти. Не са намерени кюлчета и банкноти. Единственият стандарт, който е заложен, е спазване на закона и неговите изисквания. Има ли доказателства, едно лице ще бъде привлечено като обвиняем. Днес едно лице ще посочи Борисов. Утре Борисов ще посочи вас. В никоя демократична страна не се прави така. Законът се спазва до запетайката".

Той заяви, че изказванията от вчера на Херо Мустафа "противоречат на истината" и подчерта, че не може да коментира думи на дипломати като поясни: "Съгласен съм с госпожа Мустафа за това, че трябва да се направи пълна съдебна реформа. Без да се промени цялата система, няма как да е ясен продуктът накрая, който очаква българският гражданин и това се нарича справедливост".

"Поредната хибридка, как прокуратурата не разкрива престъпления, не е вярна. МВР разкрива престъпленията и ги представя на прокуратурата, след това прокурорът повдига обвинения. Това е една система, която трябва да бъде реновирана изцяло".

Относно разработката "Градинарят", свързана с името на ексвътрешния министър Бойко Рашков, той заяви: "За себе си мога да гарантирам, че нямам имение, което да налага да имам градинар. Информацията, която трябва да се даде по този случай, ще я даде Софийска градска прокуратура и ще даде информация за всичко, което няма да наруши презумпцията за невиновност". В конкретика влизат и излизат наблюдаващите прокурори и говорителят на прокуратурата. Разберете, не е моя работа, по стотици хиляди проверки в държавата, да разяснявам конкретни случаи. Аз трябва да спазя Конституцията. Конституцията, която промени министърът на господин Бойко Борисов - Христо Иванов. Защото не е логично един човек като стане прокурор, да стане престъпник, а като стане съдия - да е ангел".

"Нямам политически амбиции. Винаги съм искал да се боря с престъпността в интерес на българските граждани. Правил съм го и ще продължавам да го правя", заяви още Иван Гешев.

На въпрос какво ще предприеме българската прокуратура за побоя над българина в Охрид, той заяви: "Свързах се с македонския главен прокурор. Той ме увери, че се работи активно. Задържани са две или три лица. Доколкото ми е известно, и МВР министърът поддържа контакт със своя колега. За съжаление, сериозен проблем е речта на омразата. И ако ние с македонския народ като братски народ искаме да сме в европейското семейство, трябва да се борим с такива негативни явления". 

"Аз съм съгласен с американския посланик Херо Мустафа, че трябва цялостна реформа. Винаги, когато засягаш политиците пряко, те не са доволни", допълни Гешев.

"Аз не правя политически изявления. Нямам политически амбиции, аз искам да се боря с престъпността.", категоричен е той.

"Аз съм родител и съм притеснен, че нашето поколение не направихме достатъчно за младите хора. Аз съм бил в 5-6 училища и това е стара процедура. За мен е много приятен контактът с млади хора. Това ми дава надежда, че нищо в България не е загубено." Така обясни той инициативата му по посещение на учебни заведения.

"Според българското законодателство ние не можем да предприемем действия по повод бития мъж в културният ни център в Охрид, защото той не е български гражданин.", разясни още главният прокурор.

Източници: БНТ, "Епицентър"

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Простете за невежеството,

    21 Яну 2023 10:28ч.

    Но значи ли това, че наистина според Конституцията главният прокурор може да бъде съден само от Господ, и че единствено само Велико народно събрание може да го смени?? И има ли някакъв мандат, или е до живот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    21 Яну 2023 10:43ч.

    Трябва да си уникален боклук, да имаш такава власт като това лайно и да не я ползваш в угода на смазания ти народ от бандитизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    21 Яну 2023 11:36ч.

    Защо имаме толкова много юристи, които не могат да измислят как да се контролира един създаден Франкенщайн. Ами като не могат да измислят разследване на вече инсталиран корумпиран главпрокурор, да създадат по-честен механизъм за избор на следващия. Ех, развалена държава! От главата е всичко. Когато главата не слуша Бог, загива безславно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    21 Яну 2023 11:39ч.

    По-важното е, че ПП и ДБ искат да прокарат промени, тъй че всички разузнавателни и силови служби да са на пълно подчинение на премиера и да няма съгласуване при назначенията от президент или коя да е друга институция. Явно са напълно убедени, че властта в бъдеще и вовеки изцяло ще принадлежи на атлантическото антибългарско котило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изглежда по всичко

    21 Яну 2023 12:08ч.

    Че вече нашата прокуратура работи само и единствено при заявка от американската. Значи ако искаме нещо да се случи, трябва да пишем писма до арменския поп, който да помоли американски прокурор да задвижи процеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клиенти на мафията

    21 Яну 2023 12:34ч.

    Неслучайно Платон при принудителното си скитничество из Средиземноморието след смъртта на Сократ и натирването си от Атина, не влизал да нощува в определени градове, в които броят на юристите и лекарите се оказвал над критичния...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геше ги дава на Интерпол, а те нищо...

    21 Яну 2023 14:04ч.

    Криптокралете и кралиците вечно ги търсят, а не ги намират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Marksman1

    21 Яну 2023 15:54ч.

    Всеки български прокурор може да разследва българския главен прокурор, ако той е извършил престъплние --- Той заяви, че изказванията от вчера на Херо Мустафа "противоречат на истината" ---> Гешев, кажи на Камен да не се сърди, аз не исках да го обидя! Прати някой друг глиган, ама да е сладур, ей! И недей да ми пращаш купувачи на апартаменти, защото се дразня. Много им личи, че не са дошли за това. Аз лъжци не обичам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи