Германското разузнаване включва "Инакомислещите" в годишен доклад

Германското разузнаване включва "Инакомислещите" в годишен доклад

Очаква се днес германската агенция за вътрешно разузнаване да публикува годишния си доклад за 2021 г., в който за първи път ще бъде включено основаното през април миналата година движение "Кверденкен" (в превод: "Инакомислещите"), предаде ДПА.

То ще бъде поставено в нова категория, която ще бъде наречена "Враждебно настроена срещу демокрацията и/или представляваща заплаха за националната сигурност делегитимация на държавата".

Движението, което се състои основно от хора, отричащи съществуването на КОВИД-19, активисти с десни убеждения и противници на ваксинирането, проведе масови протести, които често бяха в нарушение на мерките, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, отбелязва ДПА. В същата категория агенцията включва групи и лица, които не са нито леви, нито десни екстремисти, но за които има признаци, че искат да отхвърлят конституционните принципи или да попречат на функционирането на държавата.

Не става въпрос само за лозунги като "корона диктатура", които бяха скандирани на протести на "Инакомислещите" миналата година, но и за групи, които разпространяват определени теории на конспирацията и изразяват съмнения в демократичната държавна система или изцяло я отричат.

Фактът, че Федералната служба за защита на конституцията сега класифицира крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АГ) – която има над 80 места в германския парламент – като предполагаем случай на десен екстремизъм, няма да бъде отчетен обаче в доклада, тъй като партията внесе оплакване. 

Очаква се докладът да бъде представен в Берлин от началника на Федералната служба за защита на конституцията Томас Халденванг и министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ужас!

  07 Юни 2022 13:35ч.

  Какви са тия “инакомислещи”? Те за какви се мислят? Безобразие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  07 Юни 2022 13:40ч.

  Фашизмът никога не изчезвал на тази територия, просто го прикриват с необходимата доза лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайл!

  07 Юни 2022 13:49ч.

  Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инакомислещите по-добре да се разкараме от помийната яма Европа

  07 Юни 2022 13:58ч.

  'Лов на вещици', а? Европа се връща назад не само към фашизма, но и към Тъмните векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, мир! И ливада!!!

  07 Юни 2022 13:59ч.

  изразяват съмнения в демократичната държавна система или изцяло я отричат --- не я отричат, а отричат, че има такава. Очевидно е, че няма представителна демокрация - никъде в ЕС. Това, което фашистите разбират, когато говорят за демокрация, е т.нар. herrenvolk демокрация, т.е., феодализъм. Както каза Киро - два процента знаещи и можещи и насочващи държавата в правилна посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фондация "Конрад Аденауер", Фондация "Уинстън Чърчил", фондация "Ане Франк - Наопаки" и прочие сиво българско ежедневие

  07 Юни 2022 14:03ч.

  За което би трябвало да му бъде потърсена отговорност, защото отрича конституционното устройство на България като погрешно. Също Оги Минчев като каза - защо няма неколцина умни и смели българи, които да обяснят на народа колко лоши са руснаците, и как народа е длъжен да ги мрази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо старо не са забравили,

  07 Юни 2022 14:09ч.

  Нищо ново не са научили и няма да научат. Обикновени нацита, обикновен фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фалшиви хора си измислят

  07 Юни 2022 14:11ч.

  Демокрацията е маската на глобализма и да си враг на демокрацията, значи си враг на глобализма. Само гледайте какви все по-безумни закони и забрани ще измислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  07 Юни 2022 14:31ч.

  При първия зор либерализмът капитулира и се превръща в откровен фашизъм. За германците пък това си е нарицателна традиция. Да кажем откъде иде зорът - разбира се, от Русия, когато там вземат мерки да не бъдат колониално ограбване чрез предателите си в петата колона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  07 Юни 2022 14:34ч.

  Просто трябва да разберат, че братята-руси повече няма да разрешават аванти на Запада, така че е време немците да вземат мерки по преустройство на системата си - например да възстановят автентичната народна демокрация чрез възсъздаване на ГДР. Защото тия вакс-фашисти няма да се покаят, те изхождат от фалшивата презумпция за някакви мними победители в СтудВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "изразяват съмнения в демократичната държавна система или изцяло я отричат"

  07 Юни 2022 14:48ч.

  А преди 30 години това звучеше така: "изразяват съмнения в социалистическата държавна система или изцяло я отричат"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като се погледне по-отблизо се виждат големи прилики

  07 Юни 2022 14:54ч.

  Ами соца и демото идват от един вид архитекти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Набийте им, моля, в кухите кратуни поне последното четиристишие на

  07 Юни 2022 14:49ч.

  "Клеветникам России", А. С. Пушкин, 1831: "Так высылайте ж к нам, витии, / Своих озлобленных сынов: / Есть место им в полях России, / Среди нечуждых им гробов." Толкова пък чак да са късопаметни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а едно време

  07 Юни 2022 15:31ч.

  плурализъм не беше мръсна дума

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи