Германският вицеканцлер: Сблъсъкът с нацисткото минало на семейството ми формира моето мислене

Германският вицеканцлер: Сблъсъкът с нацисткото минало на семейството ми формира моето мислене

Германският вицеканцлер Роберт Хабек сподели пред германска медия, че сблъсъкът с тъмното нацистко минало на собственото му семейство е изиграл значителна роля във формирането на мирогледа му, предаде ДПА. "Дори като юноша, усилено се занимавах с историята на моето семейство", каза Хабек в интервю за списание "Бунте", което ще бъде публикувано утре.

Прадядото на Хабек Валтер Гранцоу (1887-1952 г.) е част от най-близкия ръководен кръг около нацисткия диктатор Адолф Хитлер и е близък приятел на нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс. Той е и лидер на бригада от печално известното нацистко паравоенно формирование СС и е признат за виновен в извършване на военни престъпления след Втората световна война.

Дядото на Хабек Курт Гранцоу (1912-1952 г.) също е нацист и заема висша длъжност оберщурмфюрер в паравоенната групировка на нацистките щурмоваци СА.

"Често разговарях с моята баба и моята майка", казва Хабек пред списанието. "Това бе един много личен сблъсък с вината на моите прадядо и дядо. Тази лична конфронтация помогна за формирането на политическото ми мислене, действия и речи и до днес все още ме държи политически отговорен", добавя той.

По информация на ДПА никаква част от авоарите на Валтер Гранцоу не преминава в семейството на майката на Роберт Хабек, тъй като неговата собственост е конфискувана без право на компенсация като част от присъдата за военни престъпления. Като дете майката на Хабек е бежанка, лишена от семейно богатство.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Хаха!

    19 Юни 2024 18:39ч.

    ГЛАСОВЕ, в каква връзка публикувате тази част от биографията на този немец? Ама щом сте тръгнали да говорите за семейството му, да бяхте по-скоро наблегнали на неговите заслуги към германците. Например как се изявява като детски писател? Или се притеснявате? Никак не е лесно да се разказва как се дере кожата на едно морско свинче или да обясниш как ще изглежда краят на света?... Няма лошо да се запознаем и с мястото му в "приземяването" на немската промишленост.:) След А, следва Б. Аз чакам да разкажете за изявите му като детски писател! А и на вашите читатели ще бъде много познавателно!:)Но и за бягството на немския автомобилен концерн в САЩ и Китай също ще бъде интересно, както и пренасянето на производството на битовия сектор в Полша, отказ от атомната енергетика, отказ от изкопаемите ресурси... Има и още, но ще чакаме да ни изненадате!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    19 Юни 2024 19:33ч.

    Прадядото и дядото се споминали в една и съща година, 1952, дядото на 40 години. Какво беше? Зелените? А, ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красная армия

    19 Юни 2024 20:01ч.

    Абсолютно е прав Путин. Пълно е с нацисти хитлеристи из цяла Европа. Бой до пълно прочистване. До девето коляно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германският вицеканцлер: Сблъсъкът с нацисткото минало на семейството ми формира моето мислене

    20 Юни 2024 9:43ч.

    Странно е, че в съвременната германска държава зад генеалогията на всичките им политици наднича сянката на мустакатият Адолф, дали пък не е време за повторение на Нюрнбергския процес?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът не сработи

    19 Юни 2024 20:40ч.

    Сталин не е трябвало да е демократ, и да не съобразява с убиеца Чърчил. Последният, колко и да го презирам, е имал не съвсем лоши планове. Рафиниран убиец! Има за наследници достойни боклуци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да питам

    19 Юни 2024 20:48ч.

    Как пък един не се оказа наследник на антифашист?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупаво питане

    19 Юни 2024 22:03ч.

    Антифашистите във фашистката и нацистка Германия са били избити почти до крак. Няма как да има активни наследници на нещо, което е било почти напълно унищожено. Още повече, в сегашната анти-комунистическа и реваншистка колония на САЩ - ФРГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    19 Юни 2024 22:11ч.

    Пустото нацистко минало поддържа у внуците омраза към Москва и благодарност към САЩ за помилването

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    19 Юни 2024 22:25ч.

    Това е министър, който твърди, че никога не е знаел, какво да разбира под думата патриотизъм. Да свършим с това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи