Германските партии са изправени пред разплата с избирателите, а по "Зелените" хвърчат яйца

Германските партии са изправени пред разплата с избирателите, а по "Зелените" хвърчат яйца

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Зелените" в Бавария знаеха, че обществените настроения стават враждебни. Но те никога не са очаквали, че някой ще започне да хвърля камъни по тях, пише в. "Файненшъл Таймс".

По време на събитие в Ной-Улм миналия месец един от тях едва не удари Катарина Шулце, главния кандидат на "Зелените". За нея това беше върхът на предизборната кампания в южната германска провинция, в която активисти на "Зелените" бяха редовно оплювани, обиждани и заплашвани. "Проблемът е, че нашите политически съперници наливат масло в огъня и това подклажда тази негативна атмосфера", каза тя.

Бавария и съседната провинция Хесен отиват до урните в неделя на избори, които се разглеждат като референдум за правителството на канцлера Олаф Шолц. И трите партии от неговата коалиция - социалдемократите, зелените и либералите - се сринаха в социологическите проучвания през последните месеци, тъй като избирателите ги обвиняват за рецесията, инфлацията и високите цени на енергията.

Но както показа кампанията в Бавария, именно "Зелените" се превръщат в любим обект за бой на германската общественост. И те имат белези, за да го докажат.

Наричат ги "унищожители на гори", защото подкрепят вятърните паркове, и "подстрекатели към война", защото подкрепят Украйна. На едно от събитията на "Зелените" миналия месец в Харт, в югоизточна Бавария, мъж раздаде домати, яйца и камъни, които да хвърлят по ораторите.

Хуберт Айвангер, лидер на десните Свободни избиратели, казва, че това е типично за грубата политика на Бавария, която се води в бирени палатки. "Северна Германия е по-прилична от Бавария", казва той. "Ако искаш да спечелиш точки в бирената палатка, не можеш да четеш лекции като в горния курс на девическо училище".

Снимка: БТА/AP

Така или иначе, добавя Айвангер, "Зелените" сами са виновни за тази враждебност. В крайна сметка именно контролираното от "Зелените" министерство на икономиката в Берлин прокара тази година крайно непопулярния закон за постепенното премахване на газовите котли и замяната им с термопомпи. "Дори половината от избирателите на "Зелените" бяха против [него] и правителството все пак го прие", казва той.

Но Шулце заяви, че враждебността към "Зелените" се подхранва и от "целенасочена кампания за дезинформация", особено по отношение на закона за бойлерите. Маркус Зьодер, министър-председателят на провинцията, твърдеше, че една нова термопомпа струва умопомрачителните 300 000 евро: в действителност цената й е 11 000-25 000 евро.

Всъщност Зьодер, лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), превърна ощетяването на "Зелените" в лайтмотив на кампанията си. Политикът, който някога флиртуваше с екопартията, сега я обвинява в липса на "баварски ген".

По време на събитие в Клостер Андекс край Мюнхен миналата седмица Зьодер обвини "Зелените" в "идеологически двойни стандарти" заради отказа им да удължат живота на последните три атомни електроцентрали в Германия в разгара на енергийната криза и осъди закона за термопомпите като "намеса в правото на собственост на хората".

"Зелените правят политики с лост", заяви Мартин Хубер, генерален секретар на ХСС. "Те са толкова идеологически настроени, че не ги интересува дали обществото приема това, което предлагат".

Стратегията на Зьодер отразява промяната в германската политика. На държавните избори в центъра на вниманието традиционно бяха регионални въпроси - като образование, полиция и транспорт. Но след началото на войната на Русия срещу Украйна и предизвиканата от нея криза с разходите за живот това се променя.

"Повече от всякога избирателите използват регионалните избори, за да дадат оценка на федералното правителство", казва Щефан Корнелиус, политически редактор на базирания в Мюнхен вестник "Зюддойче Цайтунг". Зьодер се е възползвал от тази възможност. "Това му позволява да се представи като лидер на опозицията срещу Берлин."

Но за лидера на Бавария не всичко е било просто плаване. През лятото коалиционните му партньори, Свободните избиратели, затънаха в противоречия, когато "Зюддойче" разкри, че Хуберт Айвангер като ученик е притежавал антисемитски памфлет.

Снимка: БТА/AP

Айвангер, който е и вицепремиер на Бавария, обвини медиите в "клеветническа кампания". Но Зьодер беше подложен на силен натиск да го уволни. В крайна сметка обаче той реши да го задържи на поста си, настоя, че ще продължи съюза си със Свободните избиратели и след изборите и изключи възможността да се обвърже със "Зелените".

Шулце заяви, че случаят с Айвангер е емблематичен за "изместването надясно" в Бавария, където трите основни десни и дясноцентристки партии - ХСС, Свободните избиратели и Алтернатива за Германия - имат общо 66% от гласовете.

Няма съмнение обаче, че реторичните атаки на ХСС срещу "Зелените" - необоснованите твърдения, че те искат да принудят германците да станат вегани и да използват неутрален по отношение на пола език - попадат на благодатна почва.

В Клостер Андекс Зьодер си спечели бурен смях, когато осмя външния министър на "Зелените" Аналена Баербок и неотдавнашното ѝ пътуване до Монголия.

"Тръгнала е през монголската степ, намерила една юрта... и разказала на стопанката, която била заета с децата си, със стадото си и с други неща, всичко за феминистката си външна политика в Берлин", каза той. Според него германските лидери трябва да "защитават германските интереси", а не да се "опитват да обърнат света".

Снимка: БТА/АР

Множеството в Клостер Андекс аплодираше Зьодер до небесата. Ани, 55-годишна местна жителка, която хапва кренвирш, казва, че е с него по въпроса за закона за отоплението. "Къщата на родителите ми е с нафтов котел - сега ще трябва ли да го изтръгна?", пита тя. "Спазването на закона ще ми струва цяло състояние."

"Зелените" признават, че са изправени пред трудна битка в Бавария. Понастоящем те имат 15 % в социологическите проучвания, което е спад спрямо 17,6 % на последните избори в провинцията през 2018 г. Междувременно ХСС е с 36 процента.

Но Катарина Шулце отбелязва, че преди 2018 г. "Зелените" са се задържали на нива от около 5-9 процента, а през последните години са достигали до 20 процента. "Ние все още имаме силна база в Бавария. Най-доброто тепърва предстои", казва тя.

Предварителните проучвания предвиждат следните резултати: ХСС - 37%, Свободните избиратели - коалиционният им партньор досега (15%) "Зелени" (16 %), АзГ (14) и СДПГ на канцлера Шолц (9). Според проучването коалиционният партньор във федералното правителство в Берлин - свободните демократи (СвДП) не влиза в местния парламент - 3%.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Яйца, камъни?

    07 Окт 2023 17:11ч.

    за Молотов не сте ли чували?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Окт 2023 18:08ч.

    въпросът е апцалутно резонен! от друга страна... това са емисии на со2. отнюдь!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм..

    07 Окт 2023 18:07ч.

    Има време за "молотов"...хората още не са готови...още малко. ...а наще по стар обичай- с кирка в главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    07 Окт 2023 20:07ч.

    Какво се учудвате? Същото е било и по време на Ваймарската република. Германия изпада в криза, на власт идват Национал-социалистите и един с мустачки яхва вълната на недоволните немци. Лишиш ли немеца от ежедневния комфорт-да му нарушиш правата линия, да вдигнеш цените, да му резнеш от спокойното ежедневние....."зелените" ще повръщат зелено, когато на сцената излязат десните кафяви, облечени с СС куртките на дядовците си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Окт 2023 21:01ч.

    Де и в мамковината така да реагираха, а не като овце подир овена Има хляб у германците все още

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелените са идиоти

    07 Окт 2023 21:12ч.

    Най-хуманно е да се вържат с каиши и да стоят в психиатриите. Има и други решения, но те са прилагани в Третия Райх... Май зелените в Германия напъват да стигнат до тези решения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    07 Окт 2023 21:45ч.

    Не най-добре е, като ги вкарат в затвора, да произвеждат екологичен ток, като въртят по цял ден едни генератори свързани с педали на велосипед! Само, че и тогава тока им няма да е снулеви емисии, защото все пак те трябва да дишат и то доста учестено! Тогава да не ги споходи съдбата на кравите в Холандия от фермите, които тези малоумници искат да ликвидират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    07 Окт 2023 21:41ч.

    Отделянето на въглероден двуокис в атмосферата от целия европейски съюз до скоро беше 1/10 част от този на целия свят. Ха сега изчислете, колко ще намали в най-добрия случай отделения въглероден двуокис от цялата планета, ако европа има нулеви емисии! И това без да отчитаме, че другите държави непрекъснато увеличават емисиите! Благодарение на тези малоумници "зелените", Европа си срива конкурентстта на производството и си ликвидира с бързи темпове промишлеността и селското стопанство ( в Хонландия оня малоумник Рюте е започнал да ликвидира 3000 ферми с крави, защото кравите отделяли твърде много въглероден двуокис). Всъщност аз лично считам, че тази така наречена "зелена " политика или "сделка"? , която ликвидира гори и растителност за да настани фотоволтаици на тяхно място е пълен абсурд!и Тясе прави целенасочено не само заради свръхпечалби на секторите, които се занимават производство на фотоволтаици и електроенергия от тях, а основната и цел е да изключи зависимостта на Европа от енергините ресурси на Русия и арабския свят! (Той Путин още 2008 година им каза: вие се отказвате от енергията на въглища, от атомната енергия, от енергията на газа! Тогава с какво ще се отоплявате? Може би с дърва? Та и дървата са при нас!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    07 Окт 2023 23:14ч.

    "Тъкмо научихме магарето (ЕС) да не яде и то взе, че умря." Те това е целта. При сегашните технологии никаква независимост от атомните и въглеводородни енергоносители не съществува. Нямаш ли ги нямаш енергия. Нямаш енергия - нямаш храна и икономика. Просто и ясно. Всичко друго е дим и огледала за (с извинение) лапнишарани. Тече ускорено удушаване и скопяване на Европейските държави с цел превръщането им в нефелни колонии - източник на месо и кръв за умиращия звяр. Ще позволим ли това да е съдбата на децата и Родината ни? Това е въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    07 Окт 2023 22:51ч.

    Путин на няколко пъти споменава за подарените на Полша германски земи. Най-умното което могат да направят поляците е да се скарат с Украйна и да почнат да връщат паметниците, ей така за всеки случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    07 Окт 2023 23:30ч.

    Е, всъщност Йосиф Висарионович нищо не подарява. След кат опожарява Източна Оръдия с правото на заевоевател си я взема кат Калининградскса Област, прибира и Западна Украйна. Проблем бил че бика пълна с поляци. Намерил му колая- дал им Померания. След което поляците изселили към една Българи за шест месеца. Пътем спретнали и няколко еврейски погрома, та се наложило пак маршал Рокосовски( сложен от Йосив Висарионович за всеки слу чай за военен министър на Полша) да прати Красная да отървава германците и евреи от полските изстъпления.. Но не вярвам Путин да е имал нещо да връща наум...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелените трябва да бъдат

    08 Окт 2023 8:50ч.

    Заровени, поливани и да стоят на слънце, докато узреят. Екосъобразно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи