Германските домакинства плащат 41% повече за енергия, отколкото през 2021 г.

Германските домакинства плащат 41% повече за енергия, отколкото през 2021 г.

Автор: obektivno.bg

Германските домакинства сега трябва да плащат значително повече за потребление на енергия сега, отколкото през 2021 г. Това показва анализ на Verivox, публикуван в Berliner Morgenpost. Според данните средностатичстическо домакинство в момента харчи с 1534 евро повече на година за електричество, горива и отопление, отколкото в началото на 2021 г.

Анализът на Verivox използва данни за средностатистическо домакинство от трима души, което консумира средно 20 000 kWh енергия за отопление, 4 000 kWh електричество и изминава 13 300 км годишно, за което сега е необходим бюджет в размер на 5 306 евро срещу 3 772 евро в началото на 2021 г., което е скок от 41% през последните три години, посочва докладът.

„Електричество, газ, мазут и горива: години след началото на инфлационния шок енергията е все още значително по-скъпа от преди. Въпреки че разходите са спаднали с една трета от пика си през октомври 2022 г., частните домакинства са все още силно обременени от високите разходи за енергия“, посочи Торстен Щорк, енергиен експерт във Verivox, при представянето на доклада.

Част от увеличенията на цените се дължат на последиците от пандемията, но повече се дължат на последиците от санкциите на ЕС срещу руския природен газ и от саботажа на 26 септември 2022 г. на тръбопроводите „Северен поток“, които пренасяха руски газ под Балтийско море от Русия до Германия.

Германия ползва евтината руска енергия повече от две десетилетия – получавайки 40% от своя внос на газ от санкционираната сега страна – и е сред най-силно засегнатите от намаляването на руските енергийни доставки. Те бяха значително ограничени или напълно спрени, след като ЕС наложи санкции на Москва в отговор на конфликта в Украйна и след експлозиите на тръбопроводите „Северен поток“.

Берлин трябваше да увеличи вноса на електроенергия през миналата година, след като правителството реши да се откаже от ядрената енергия, тъй като преминава към възобновяема енергия. Междувременно експерти предупреждават, че времето на Германия като индустриална суперсила е към своя край, тъй като загубата на евтин руски природен газ на фона на украинската криза нанесе удар, който може да се окаже фатален за конкурентоспособността на производителите.

 

 

Коментари

 • германците

  05 Март 2024 10:33ч.

  Са доказани, сертифицирани, признати в целия свят нация от deбили. Няма друга нация която три пъти да настъпва едно и също гребло , по един и същ начин, да си джази картуната и да не си взема поука. Няма друга нация в чийто Берлин за три века - три пъти да маршируват руски войски, и пак да се лези на руснаците. Мноо тъпа нация, безнадеждно тъпи. Не случайно са под англо-саксонско робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали

  05 Март 2024 11:46ч.

  Колко му е зле на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  05 Март 2024 12:17ч.

  а ние по-малко, защото зимата беше мека, започна рано (през ноември) и свърши рано, затова ГЕРБ се страхуват от ротация и се чудят какво да направят за да оставят ПП-ДБ на власт, през юни трябва да се повиши цената на тока, премахва се и нощната тарифа, което е почти двойно повишение през нощта, а борисов беше свален първия мандат точно заради тока

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Март 2024 12:37ч.

  Навсякъде в ЕС е така и поскъпването е много повече. И в Германия е много над политически коректните 41%. Средната цена на тока в Германия през 2021г е 0.33 евро за киловат, сега е 0.70 евро за киловат. Смятайте дали ще получите 41%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен Екоталибан

  05 Март 2024 12:50ч.

  Плащат данък въглероден отпечатък, защото след затварянето на АЕЦ и спирането на руския газ Германия се върна към въглищата. Плащат всички зелени екотакси, които зелените екоталибани успяха да прокарат законно. Брокерите прекупвачи на енергийните борси също добавят своите такси по веригата. Въобще светлото зелено бъдеще иде. Междувременно Световният океан прелива от пластмаса и Япония излива радиоактивна вода в него, сечем горите на поразия, а на плодородните земеделски земи бучим перки и солари. Гретените атакуват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кръчмар

  05 Март 2024 12:50ч.

  Стига глупости, целият т.нар. "развит свят" десетилетия плюскаше, пиеше и пееше на гърба на останалите 7/8 от населението на Земята. Обаче вече свърши. Всеки ще трябва да си плаща сметката, колкото струва. Другият изход е световна война и оцелелите ще пируват на гърба на победените (отново).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По‐добре да плащат 41%

  05 Март 2024 13:18ч.

  повече за отопление днес, отколкото да платят с живота на 41% от младите германски мъже след 5 години, което неминуемо ще стане, ако Путин не бъде спрян днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  05 Март 2024 13:30ч.

  Но пък е още "по‐добре" Путин да "бъде спрян днес" с живота на 2х41% от младите украински мъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нормален политик,

  05 Март 2024 13:39ч.

  който пред избора дали да прати на заколение граждани на своята държава или граждани на чужда държава, да избере първото. Злото влезе в двора на украинците. Помагаме да го отблъснат и да му причинят максимални щети, на първо място, за да не влезе в нашия двор, и едва на второ - защото така е правилно и според международното право, и според морала. Не е лозунг, а е истина максимата: Един убит руски войник днес, един спасен живот на български войник след 5 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  05 Март 2024 13:54ч.

  Единственото верно е, че няма нормален политик в околността. А иначе ми е чудно къде ви произвеждат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  05 Март 2024 14:49ч.

  Няма да питам "нормалния" къде ги видя тия "нормални политици", но за такива като него има една хубава българска поговорка "На чужд гръб и сто тояги са малко".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи