Германски абат призова да се вземат мерки срещу нападенията срещу християни в Израел, след като беше наплют на улицата

Германски абат призова да се вземат мерки срещу нападенията срещу християни в Израел, след като беше наплют на улицата

Пиербатиста Пицабала, латинският патриарх на Йерусалим (в средата), участва в процесия по време на месата за Палмова неделя (католическата Цветница) в храма "Гроб Господен" в Йерусалим, 2 aприл 2023 г. Снимка: АП

Германски абат в Йерусалим призова да се вземат по-енергични мерки срещу посегателствата срещу християни в Израел, след като беше наплют от двама евреи в Стария град, предаде ДПА.

Отец Никодемус Шнабел, абат (игумен) на германския католически манастир "Успение на Божията майка" в Йерусалим, беше нападнат и наплют от двама евреи в събота. Те освен това обиждали Иисус. Бенедиктинският монах бил излязъл на разходка в града заедно с германски журналист, който документирал случая.

Говорител на полицията съобщи, че в събота са били задържани двама заподозрени и са били поставени под домашен арест. Единият от тях е 17-годишен от Йерусалим. Израелският външен министър Израел Кац коментира случая в Екс и го определи като "отвратителен инцидент". Той осъди остро посегателствата срещу представители на други вероизповедания.

Отец Никодемус заяви днес пред ДПА, че иска израелското правителство и общественост да признаят проблема с "омразата към християните от еврейска страна". Това "не е колосален проблем", но се пренебрегва, каза той. Никодемус подчерта, че след нападението на католическия духовник била изказана голяма съпричастност от равини и мюсюлмани. "Но въпреки това тази малка радикална група остава", каза той.

Манастирът "Успение на Божията майка" се намира в периферията на Стария град на Йерусалим и често е мишена на посегателства. Според германския абат те включват графити, рязане на автомобилни гуми, поругаване на гробища и чупене на прозорци. През 2014 г. срещу сградата е извършен и умишлен палеж.

Християните в Израел са малко малцинство. Те представляват едва 2% от близо 10-милионното население.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Helleborus

    06 Фев 2024 9:04ч.

    Не са се променили много през вековете. И имат пръст в това глобалната политика да не защитава християните никъде по света, особено с такава страст, с каквато говори за ислямофобия и защитава всички останали групи. Освен ако християните не говорят, че всички религии са равностойни. Обаче никой друг пророк не се е обявил и за Спасител на душата и не е възкресявал починали от три дни в гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хер Шикългрубер

    06 Фев 2024 14:23ч.

    Предлагам чудесно средство за справяне с паяци, дървеници, евреи, хлебарки и други подобни създания. Средството е хуманно и безотказно. Приемам поръчки на телефон 666-999, или на адрес: Девети кръг на Ада, щеста алея, осми казан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи