Германската отбранителна индустрия иска яснота относно поръчките за оръжия за Украйна

Германската отбранителна индустрия иска яснота относно поръчките за оръжия за Украйна

Германската отбранителна индустрия заяви, че е готова да увеличи производството, включително на типовете въоръжение и боеприпаси, от които  се нуждае Украйна, но изтъква, че трябва да има яснота относно това какво искат правителствата на страните от ЕС, преди да се инвестира в допълнителен производствен капацитет, предаде Асошиейтед прес.

По информация от Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI/СИПРИ) Украйна се е превърнала в третия най-голям вносител на оръжие в света, след като руската инвазия предизвика огромен приток на военна помощ към Киев от страна на САЩ и Европа.

Някои от тези оръжия бяха прехвърлени към Украйна от запасите на западните въоръжени сили, а в други случаи Киев би могъл да закупи оборудването със собствени пари или средства, предоставени от неговите съюзници. Обаче се появиха опасения, особено такива относно скоростта, с която Украйна изразходва боеприпасите, което поставя под натиск капацитета на западните отбранителни компании да възстановяват запасите както на Украйна, така и на собствените си въоръжени сили, посочва АП.

"Важното за нас като индустрия е да имаме предсказуемост", заяви тази седмица в интервю за АП изпълнителният директор на германската асоциация на производителите на оръжия Ханс Кристоф Ацподиен. "Това означава, че трябва ясно да ни се каже от кои продукти има нужда в рамките на какви срокове", каза той. "И ние сме подготвени", добави Ацподиен. "Индустрията е много по-гъвкава, отколкото се смята", подчерта той.

Членовете на асоциацията, в която участват големи производители на оръжия като "Райнметал", могат още да увеличат производството, например чрез повторното пускане в употреба на консервирани съоръжения и машини, както и чрез наемане на повече служители, каза още Ацподиен.

"Разбира се нуждаем се и от стабилна основа под формата на поръчки, така че да могат да бъдат изпълнени инвестициите", заяви той и добави, че предложенията за съвместно закупуване на европейско ниво биха могли да помогнат, ако това не доведе до забавяния в процесите на възлагане на обществени поръчки. Освен това германските производители на оръжия имат силното желание европейските страни да хармонизират своите правила за износ, за да не бъдат в неравностойно положение в сравнение с конкурентите си в някои съседни страни, каза още Ацподиен.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ето как отговарят

    15 Март 2023 13:51ч.

    умните народи! Уточняване, обясняване, бъдеща отговорност на искащите поръчки и т.н... И не бързат да започват да изпълняват УСТНИТЕ нареждания на нямащите право на това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • schlaue menschen ya ya...

    15 Март 2023 16:40ч.

    Окупирани и изнасилвани 80 години, много умни, няма що ! Дори не посмяха да мъцнат като им гръмнаха газопроводите и на практика им закриха индустрията. Deutsche Mäuse !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ненужна война за ес,

    15 Март 2023 14:20ч.

    Натресена от америкосите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи