Германската министърка на отбраната подаде оставка

Германската министърка на отбраната подаде оставка

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка след постоянни критики за работата ѝ по програмите за военна модернизация и оръжейните доставки на страната за Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление Ламбрехт съобщи, че е подала молба за оставка до канцлера Олаф Шолц, заявявайки, че "месеците на медийно внимание към моята личност" са попречили на провеждането на дебат по същество относно военната политика и политиката за сигурност на Германия.

"Ценената и много полезна работа на войниците и на много хора в моето министерство трябва да стои на преден план", каза Ламбрехт.

Ройтерс посочва, че решението на Ламбрехт да се оттегли идва в момент, когато Германия е под все по-засилващ се натиск да одобри увеличаването на международната военна подкрепа за Киев. Възникнаха неудобни въпроси и за боеспособността на германската армия, след като няколко бойни машини на пехотата "Пума" бяха извадени от експлоатация по време на неотдавнашно военно учение.

Ламбрехт бе критикувана остро и заради видео с пожелания по повод Нова година, в което нейните думи относно войната в Украйна на фона на празнична заря бяха сметнати за неуместни.

Във видеото, което е с продължителност само от 30 секунди, министърката се появява в центъра на Берлин, разрошена от вятъра, говореща за войната в Украйна между пукотевиците на празничната заря за Нова година.

"Една война бушува насред Европа. Имах много интересни особени впечатления", казва министърката и говори и за "много, много срещи с интересни и невероятни хора". А после допълва: "Заради това казвам едно голямо мерси". Не става ясно към кого са адресирани благодарностите накрая. Видеото е заснето с телефон.

През 2022 г. тя натрупа гафове, заради които редовно си спечелваше подигравки, като например това, че обяви изпращането на хиляди каски за украинците, очакващи от Германия оръжейни доставки.

За германците Ламбрехт освен това въплъщава недостатъците на една армия с остаряло оборудване. В средата на декември тя суспендира нови поръчки на блиндираните пехотни машини "Пума" след серия от аварии сред онези от тях, които са вече на въоръжение в армията.

"Дали като запазва министърката си на поста, канцлерът Шолц се подиграва с влиянието на Германия в Европа и по света?", заяви Армин Лашет, който през 2021 г. оглави редиците на консерваторите на парламентарните избори с амбициите да бъде приемник на Ангела Меркел на канцлерския пост.

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Триста тридцать три!

    16 Яну 2023 14:58ч.

    Харошая песня. Боевая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Штрафбат сериал

    16 Яну 2023 15:02ч.

    Лёха Стира играет на гитаре и поёт песню

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    16 Яну 2023 15:35ч.

    Е, тая женица и без това за нищо не ставаше... Дори сама, в началото на кратката си кариера, като военен министър, заяви че нищо не разбира от военно дело, а и с мъка различава военните чинове на офицерския състав... Толкова по въпроса за компетенциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разпадът

    16 Яну 2023 15:44ч.

    започна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Яну 2023 20:10ч.

    Подадох й оставката. Заради танковете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корекция

    16 Яну 2023 20:11ч.

    Подадоха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    16 Яну 2023 22:25ч.

    Тази жена на иска да воюва. Но Германия ???! Дали ще започне трета световна война. първите две тя ги започна,да видим сега каква съдба ще си отреди ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи