Германската енергийна компания RWE открива евро сметка в Русия за плащане на газ

Германската енергийна компания RWE открива евро сметка в Русия за плащане на газ

Роберт Хабек, вицеканцлер и министър на икономиката на Германия

Германската енергийна компания RWE откри сметка в Русия за плащане на газ в евро, подготвяйки се да отговори на руските искания по новата схема за плащане и действайки в съответствие с европейските и германските изисквания, съобщи говорител на енергийната компания в понеделник, цитирана от Ройтерс.

В актуализирани насоки от Европейската комисия, споделени със страните от ЕС в петък, Комисията потвърди предишния си съвет, че санкциите на ЕС не пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка и компаниите могат да плащат за руски газ, стига да го направят във валутата по действащите договори и да декларират трансакцията за завършена, когато сумата в съответната валута бъде преведена.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази оптимизъм, че този метод за плащане на газ на Русия няма да създаде проблеми.

"Доколкото имаше канали за комуникация с руски фирми, с "Газпром", изглежда е изяснено", каза той в понеделник по време на посещение в химически парк в източния град Леуна.

Искането на Русия за плащания в рубли беше отхвърлено от повечето европейски купувачи на газ заради детайлите на процеса, който изисква откриване на сметки в "Газпромбанк".

Това подклажда опасенията за потенциални прекъсвания на доставките, ако купувачите откажат да изпълнят изискванията, за да избегнат нарушаване на санкциите, което може да има дълготрайни последици за Европа и по-специално за Германия, която разчита в голяма степен на руския газ.

На 12 май "Блумбърг" съобщи, като се позова на неназован източник, близък до "Газпром", че към оня момент вече 20 европейски компании са открили сметки, необходими за сетълмент с Русия. Имена не бяха назовани. Други 14 фирми са поискали документи, необходими за откриване на нужните сметки.

По силата на указа на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Източник: business.dir.bg

 

Коментари

  • Наблюдател

    16 Май 2022 22:00ч.

    Същият този, на снимката, се заканваше Германия да не плаща по новата схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BobbyWak

    16 Май 2022 22:28ч.

    canadian pharmacies <a href=https://selomns.gonevis.com/a-modified-age-structured-sir-model-for-covid-19-type-viruses/#>canadian pharmacy online </a> canadian pharmacy king <a href="https://avuiom.sellfy.store/#">canada pharmacies </a> canada drugs pharmacy online https://gewsd.estranky.sk/clanky/drugstore-online.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    16 Май 2022 22:18ч.

    Какво стАна та не вЕчЕрахме. Сладури!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    16 Май 2022 22:29ч.

    ааауууу...ам ся..ко ши прайм ве кирчетъпото....вай, вай, вай,...давай с гугуЛена а.к.а. матакосмата бегите в някоя топла страна, че мамицата ви ще разплачем...помияр с помияр

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирче ще остане в историята

    17 Май 2022 0:06ч.

    Кирче ще остане в историята, защото разби монопола на Газпром на българския пазар, възползвайки се от глупостта на руснаците да нарушат договора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    17 Май 2022 8:55ч.

    Кирче само вкара посредник в плащането на руската газ и този месец ще приберат 110 млн лв. Обещават следващия месец да откраднат само 100 млн лв. А газта си е пак руска, по същата тръба и същите количества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    16 Май 2022 22:42ч.

    Кирчо да се маха от България, в Канада да си прави такива "експерименти"! Излъга целият български народ! Ето какво правят умните управници в Германия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руски сайт да беше това

    16 Май 2022 22:49ч.

    нямаше само за Русия да пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    16 Май 2022 23:04ч.

    Кирето възторжено рече: "щом малка България може, значи всички могат". Да, ама не. Аз казвам друго: "щом богата Германия може да плаща в рубли, значи и бедна България може". Два танкера с течен газ ни стигат, Кирчо да плаща в рубли и да ни осигури зимата, защото ей на къде го Сибир, а Ленчето много зиморничава изглежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво казваш ти, няма значение

    17 Май 2022 0:08ч.

    Какво казваш ти, няма значение. Важно е какво казват Кирчо и Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересът клати феса

    17 Май 2022 7:36ч.

    Дотук с фалшивата солидарност и лъжливото единство. Време е да разкараме и нашите продажници и ние да си продължим с руския газ, което е единствения български интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    17 Май 2022 8:57ч.

    Само ти ли не проумя, че ние сме се на руската газ? Кирчето внаправи врътка с плащането през посредник.... и така от твоя джоб 110 млн лв ще влезат в джоба на Кирето и шайката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е. Поправям се

    17 Май 2022 9:19ч.

    "... да си продължим с руския газ" ... ДИРЕКТНО ОТ ГАЗПРОМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владислав

    17 Май 2022 7:49ч.

    Не е Леуна а е Лойна, индустриален парк до Лайпциг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    17 Май 2022 8:09ч.

    Да плюеш в собствения си неолиберален кладенец и да налагаш политически ограничения на бизнеса - кажете ми, това с какво е по-лошо от набедения рухнал комунизъм? Финландското политическо ръководство явно още не си е извлякло поуката от ставащото и тази нощ отново е заповядало на бизнесмените и фирмите си да напуснат Русия. Няма и помен от равносметки и поука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия ще купува газ от Русия срещу рубли,

    17 Май 2022 9:24ч.

    А на вас Лъжлив Съби, пардон, Кирчо ще ви влачи виртуални танкери с в пъти "по-евтин" газ от камИла харис, нели бе, раята. Ликуй, народе"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАМИЛА харис

    17 Май 2022 9:35ч.

    Сега ще им се обади на немците и им се скара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи