Германия в първата си стратегия за национална сигурност: Нарастваща многополюсност и системно съперничество с Русия и Китай

Германия в първата си стратегия за национална сигурност: Нарастваща многополюсност и системно съперничество с Русия и Китай

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа и предупреди за нарастващото съперничество с Китай, докато Пекин се опитва да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде "Ройтерс".

В документа се прави преглед на външната политика на Берлин, която се измести към приоритизиране на сигурността пред икономическите интереси след нахлуването на Русия в Украйна.

В него се разглеждат редица заплахи - от климатичните промени до прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така има за цел да осигури по-съгласуван подход между министерствата към сигурността, въпреки че правителството не успя да постигне съгласие за създаването на Съвет за национална сигурност поради разногласия в рамките на тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц за това къде трябва да бъде разположен.

Един от малкото конкретни ангажименти в стратегията се отнася до военната готовност.

Дни след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, възвестяваща "повратна точка" или Zeitenwende, в която каза, че Германия отсега нататък ще инвестира повече от 2% от БВП в отбраната си след години на съпротива на призивите на съюзници от НАТО да го направи.

Стратегията съдържа малко по-слабо обещание Германия да изразходва 2% от БВП, "средно за многогодишен период", за отбрана, първоначално отчасти чрез използване на специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден миналата година.

Германия иска да постигне целта от 2% разходи за отбрана от следващата година, каза министърът на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри.

Това означава, че консултациите за бюджета за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат разработени отново и някои проекти ще бъдат отложени.

"Проектите, които са резултат от нашите съображения за сигурността, имат приоритет", посочи Линднер.


Други мерки в стратегията включват намаляване на зависимостите от други страни за суровини и стимулиране на компаниите да държат стратегически резерви, след като прекомерната енергийна зависимост на Германия от Русия доведе до криза миналата година.

Китай все повече заплашва регионалната стабилност и международната сигурност, тъй като се стреми да упражнява икономическата си мощ, за да постигне политически цели и да утвърди своята регионална хегемония, се казва в документа, отразяващ втвърдената позиция на Германия спрямо най-големия ѝ търговски партньор.

Въпреки това Китай остава партньор, без който много от глобалните предизвикателства и кризи не могат да бъдат решени, се добавя в документа.

По-подробна стратегия за Китай трябва да бъде готова скоро, уточни Шолц.

Според Германия освен това Русия се опитва да дестабилизира европейските демокрации, да отслаби ЕС и НАТО, а Шолц отбеляза, че е "важно да продължим да обсъждаме гаранции за сигурност за Украйна, включително, когато войната приключи".

Германия ще продължи да следи инвестициите, за да избегне зависимости в критичната инфраструктура и да противодейства на проблемния трансфер на чувствителни технологии.

Тя ще създаде федерална агенция за защита срещу сериозни кибератаки.

Правителството ще работи за идентифициране на извършителите на кибератаки и санкционирането им в координация с партньорите от ЕС и НАТО или други засегнати държави.


Здравеопазване

Берлин призовава за международно обвързващи правила за справяне с пандемии.

Правителството иска да увеличи националната устойчивост чрез подсигуряване на медицински консумативи и на веригите за доставки в дългосрочен план.

Според Берлин е важно да се избягват зависимостите, по-специално чрез диверсификация на вноса, чрез поддържане и разширяване на германските и европейските производствени възможности за критични стоки като лекарства и продукти за здравеопазване.

Световни предизвикателства

Според документа Германия живее в епоха на нарастваща многополюсност и системно съперничество.

Някои държави се опитват да подкопаят международния ред и да насърчават своите ревизионистични идеи за сфери на влияние. Тези държави се опитват да оказват нелегитимно влияние върху политическите процеси, публичния дискурс и изборите.

В документа се изтъка необходимостта от справяне с нарастващите ядрени рискове с надеждни възпиращи средства и от работа за намаляване на ядрените рискове.

Заплахата от терористични атаки нараства поради радикализацията и завръщането на бойци от кризисни и конфликтни зони.

Правителството, което настоява за хармонизиране на изискванията за военни способности с партньорите, иска предимно европейски решения за обществени поръчки.

Германия е готова да поеме глобална отговорност за укрепване на ООН и иска постоянно място в Съвета за сигурност.


Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • “ Германия живее в епоха на нарастваща многополюсност”

    14 Юни 2023 19:24ч.

    Признаха резултата от глобалната политика на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вашия пропаднал полюс е Русийката и

    14 Юни 2023 19:39ч.

    Беларус с бвп, колкото но Канада, къде се бутате да ставате полюс ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом някой ти говори за БВП, значи е тъп евроатлантически жълтопаветник, който няма никакъв друг аргумент

    14 Юни 2023 20:02ч.

    БВП е измислен изцяло за да има какво да дрънкат дебили предатели на народите си като тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фалшивите БВП на държавите

    14 Юни 2023 20:08ч.

    След като влезе в ЕС, БВП на България рязко се повиши. Вярваш ли го? Много държави извън ЕС с по-нисък БВП живеят значително по-добре от България с хилядите си магазини за дрехи ВТОРА употреба. БВП се смята по различни начини. Един от тях е по консумация/продажба. Всичко в България се облага с 20% ДДС. Виж дохода в бюджета от ДДС и смятай БВП. Ще се изненадаш колко мизерен е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ БВП е измислен изцяло за да има какво да дрънкат дебили”

    14 Юни 2023 20:11ч.

    Съвсем вярно. БВП е измислен от руски евреин. Донякъде има смисъл когато една държава се сравнява сама със себе си. За сравнение между държави не струва. Затова измислиха GDP PPP, което също не върши много работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво общо има това с факта, че

    14 Юни 2023 20:45ч.

    Евразийския съюз се спихна и, че бвп-то на тия две пропаднали държави е мизерни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неприятни тенденции за членове без членчета

    14 Юни 2023 21:53ч.

    И как се спихна бе, крети? Уж се спихна, пък Русия сама с нагледно показно побеждава 50 западащи самозванци с огромни нечленоразделни БВП-та на калъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия е окупирана територия, колония !

    14 Юни 2023 19:38ч.

    Колониите нямат "стратегии за национална сигурност" ! ... PS. за София - никога, ама никога с Берлин ! Берлин за България винаги означава НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шолци, не се бутай с Леопръдите си в чужда санитарна зона!

    14 Юни 2023 19:39ч.

    Утром в среду, 14 июня, из Пекина пришла новость о том, что глава МИД КНР Цинь Ган провел телефонный разговор с госсекретарем США Энтони Блинкеном. Тем временем в Москве посол Китая в РФ Чжан Ханьхуэй посоветовал всем посмотреть в корень проблемы. А официальный представитель МИД РФ Мария Захарова назвала точный временной отрезок, когда были уничтожены демократические ценности. Здоровый путь: По информации Центрального телевидения Китая, г-н Ган в беседе с г-ном Блинкеном выразил надежду на то, что США будут способствовать тому, чтобы отношения перестали ухудшаться и стабилизировались, вернулись на путь здорового и стабильного развития. И речь тут однозначно идет не только о требовании Пекина к американцам перестать вмешиваться во внутренние дела КНР. Пуп земли: Даже тем, кто лишь краем уха изредка следит за творящимся в настоящее время в мире, видимо, понятно, что стабильное развитие отношений между странами, у которых есть не только внутренняя, но и реальная внешняя политика, невозможно без выхода из украинского тупика. Сколько бы эксперты и аналитики ни рассуждали о том, что Европа медленно, но верно перестает быть Пупом земли, все равно всем основным «игрокам» ясно, что сейчас не все, но очень многое продолжает решаться на европейском «театре военных действий». Пекин отказывается лечить симптомы: Об этом же в интервью РИА Новости сегодня рассуждал и китайский посол в РФ. «Кризис на Украине имеет сложные исторические предпосылки и реальные причины. По сути, это взрыв противоречий в сфере управления безопасностью в Европе. Панацеи для выхода из кризиса не существует. Невозможно лечить только симптомы, не обращая внимания на причины болезни. Необходимо смотреть в корень проблемы и исходя из этого искать пути ее решения, выстраивать сбалансированную, эффективную, устойчивую систему европейской безопасности, которая обеспечит Европе долгосрочную стабильность», — заявил Чжан Ханьхуэй. Ролевые «игры»: По его словам, в странах Европы позитивно оценивают усилия китайской стороны по выводу мира из кошмара по-киевски. «Стороны позитивно оценили усилия китайской стороны и заявили, что хотят мира, а не войны, выступают за политическое урегулирование кризиса на Украине, отдают должное миротворческим усилиям Китая и надеются, что Китай сыграет в этом вопросе позитивную роль», — подчеркнул китайский посол. Кровавые клоуны: Но если многие хотят мира, то почему он не наступает? Ответ на этот вопрос в своем телеграм-канале накануне поздно вечером озвучила Мария Захарова. Она отреагировала на заявление генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга о том, что российская специальная военная операция стала «нападением» не только на Украину, но и на основные ценности. При этом генсек уверен, что мир станет опаснее, если дать России победить на Украине. А это, в свою очередь, отметил Столтенберг, «воодушевит Китай». «На ценности напали тогда, когда на средства Вашингтона и Брюсселя дважды совершили госпереворот в Киеве. Вот тогда от демократических ценностей ничего и не осталось. А сейчас группа кровавых клоунов под эгидой НАТО терроризирует весь мир», — парировала Захарова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съперничеството между държавите е примитивизъм, хер Шолц!

    14 Юни 2023 19:42ч.

    СЪТРУДНИЧЕСТВОТО между държавите е бъдещето възходящо развитие на народите и на човешкото общество, хер Шолц. Нито Русия е заплаха за Европа, нито Китай. И двете суперсили са заинтересовани от партньорство и сътрудничество за БЛАГОДЕНСТВИЕТО на германския народ и на всички народи. Евтини ресурси енергийни горива и полезни изкопаеми от Изтока, високите нови технологи от Германската инженерна мисъл и бум РАЗЦВЕТА за човечеството избухва в красота и щастие, хер Шолц! ............. Противопоставянето и измислянето на несъщестуващи заплахи е примитивизъм във вреда на всички народи и на цялото човечество. Можете да останете в историята като канцлера помогнал за взаимоизгодното сътрудничество между Германия, Китай и Русия! Направете го, Русия е част от Европа! Но САЩ не са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стратегията за България днес ---

    14 Юни 2023 19:48ч.

    Фактически неутралитет , с формално членство в НАТО. BULEXIT ! По-далеч от Германия ! Конюнктурно сътрудничество с Франция /по ядрените въпроси например/. Тесни връзки с комшиите + Унгария ! Нашият модел трябва да е Будапеща ! Турция - може да е заплаха, но може и да е "ракета-носител" за нашата икономика, еквилибристика с Анкара ! "Комшулук". Гърците са бита карта. Румъния напротив - страна с перспектива. Сърбия е нашият бинокъл към Европа ! РУСИЯ - руснаците са братя, възстановяване на икономическите отношения без алтернатива ! В същото време Русия не е нашия модел за подражание /твърде много олигархизъм, съмнения за обща игра с глобалистите/. Китай ? Колкото се може по-малко икономическа зависимост от Китай. Протекционизъм. Поглед към Близкия Изток - възстановяване на традиционните ни връзки с Иран, Ирак, Сирия, Египет ! Да вземем от Израел най-доброто / но не и лошото/. Да възстановим дипприсъствието си в ключови бъдещи региони - Средния Изток, Индокитай, Латинска Америка. Приятели с всички, роби на никого !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никокво формално членство в ЕС и НАТО. В преамбюла на конституцията трябва да има текст, който да обявява създаването, съществуването и дейността на тези две организации за престъпление срещу човечеството.

    14 Юни 2023 20:01ч.

    Ни повече, ни по-малко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти грамотен ли си бе, аратлик ?

    14 Юни 2023 21:23ч.

    Виж какво ти е написал 14 Юни 2023 16:48ч - BULEXIT ! Аде малко по-концентрирано, като коментираш някого, поне прочети какво е написал ! Аз също съм с опасения, излезем ли от НАТО с тряскане на вратата, американците мигом ще насъскат Турция срещу нас. Играта е много сложна, трябва ни висш пилотаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което говори Шолц

    14 Юни 2023 19:52ч.

    са думи на господарите му зад океана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго си е да си незавим от

    14 Юни 2023 20:47ч.

    Никого освен от вожда като С. Корея и Русия от др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Русия от др. Путин са зависими всички, и най-вече САЩ и Лондон. Факт.

    14 Юни 2023 23:58ч.

    Англоезичните се самоубиват в опит да постигнат независимист от Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    14 Юни 2023 19:52ч.

    този е политически пътник и доказан корумпиран, зависим ш.т! зеленито-кафяво джендърно ла…о

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    14 Юни 2023 19:54ч.

    Само високопарни приказки, пари за повече оръжие и нищо за обикновеното население. Немските магазини доскоро продаваха краставица за 2 евро. В Лондон нямали череши. Алооо, нацисти с боеприпаси ли ще храните хората. Вашата м…а фашистка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Берлин призовава за международно обвързващи правила за справяне с пандемии."

    14 Юни 2023 19:59ч.

    Берлин е все същото скопено морско свинче на глобалистите. Трябва да включим в българската конституция клауза, която изрично да забранява задължителното ваксивиране и прочие гадости на ненормалните западни изроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои държави се опитвали да подкопаят международния ред

    14 Юни 2023 20:09ч.

    Този ред не беше ли американския, а Германия не беше ли окупирана страна с "канцлер акт"? На такава страна няма как да се полага постоянно място в Съвета за сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой е бил другиго

    14 Юни 2023 20:14ч.

    с Канцлеракт по плешивата, нацистка главица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загуби време

    14 Юни 2023 20:27ч.

    Вие сте жалки и посрамени лъжци и мошеници! Но пък ... доколкото сте традиционно много умни, виждате и ги разбирате нещата: "Според Германия освен това Русия се опитва да дестабилизира европейските демокрации, да отслаби ЕС и НАТО, а Шолц отбеляза, че е "важно да продължим да обсъждаме гаранции за сигурност за Украйна, включително, когато войната приключи". Та предлагам да ви се даде още един шанс, като организирате договаряне и подписване на нов кръг от споразумения - Берлин 1 и Берлин 2, които да заменят Минските, та да се оправят най-накрая нещата в тази изстрадала Европа! Някой веднага би попитал - ама защо още отсега се предвижда и Берлин 2. Защото пак ще лъжете и хитрувате и неизбежно ще осерете Берлин 1 поради отсъствие на собствени мисъл и воля. Вземети си северните страни, произвеждайте ефективно мерцедеси, хранете се с тях, полудявайте ефективно на воля, само ми се махнете от очите! Вземете си веригите, партакешите и всеки да върви някак по пътя си. Губим си един на друг времето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента интересни неща протичат в Петербург

    14 Юни 2023 21:02ч.

    Световен Икономически Форум. “Изолираната” Русия посрещна на този форум представители от над 130 държави. В Света държавите са 195. Много интересни са изказванията на представители от Африкански държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огнян

    14 Юни 2023 21:06ч.

    Горките германци! Този когато и да го махнат - все ще е късно. Какво стана с тази Европа? Само "офшорни" правителства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    14 Юни 2023 21:09ч.

    Германия трябва да се реиндустриализира по отношение на военната си промишленост за да отговори на изключително повишеното търсене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йа, йа, - зер гут !

    14 Юни 2023 21:28ч.

    Гросе търсене, гросе поръчки, хер комисар ! От десет дена имаме бум на поръчките за Леопарди - от Парижкия цирк, от Зоологическата градина в Амстердам, от фелиноложкото дружество на Намибия, и от няколко исторически музея в Русия ! Но на последните няма и намя да им дадем , на ! Пък и те вече си имат, с работещи двигатели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти верно ли си малоумен

    14 Юни 2023 22:48ч.

    Рейнметал отдавна не произвежда Леопарди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Юни 2023 2:09ч.

    Бербок обясняваше, че Леопардите не били немски, ами украински. Защото акциите на Rheinmetal паднаха: https://obektivno.bg/akcziite-na-prizvoditelya-na-germanskite-tankove-leopard-tragnaha-nadolu-sled-kato-nyakolko-byaha-unishtozheni-v-ukrajna/ . Повишението е само в твоите сънища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    14 Юни 2023 21:35ч.

    докога германия ще търпи ам бази след като се изтеглиха руските воиски какво правят янките там плетат интриги преврати воини оръжие бизнес печалби и накрая смърт убиици по генезис ние искаме да живеем в мир и разбирателство не желаем воини германия да спре да изпраща оръжие на украина а да иска преговори и мир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    15 Юни 2023 0:53ч.

    Шолци, ти си едно вурстче.. Каза ти го слугата на слугите.. Гледай там да изкарате достатъчно картофи и достатъчно бира за бюргерите, кои били една трета в Немско.. Искал место в В Съвета за Сигурност... А гъзъ ти баница не ще ли??..Както питаха старите хора у нас малоумниците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи