Германия уведоми Полша, че няма шанс да ѝ плати репарации за Втората световна война

Германия уведоми Полша, че няма шанс да ѝ плати репарации за Втората световна война

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Германската външна министърка Аналена Бербок уведоми полския си колега Збигнев Рау, че повече репарации за Втората световна война няма да има, тъй като Берлин смята въпроса за приключен, предаде Асошиейетед прес.

Бербок се обърна директно към Рау на пресконференция във Варшава след среща между двамата, на която бе обсъдено и искането на Полша Германия да й плати обезщетение за войната.

"Въпросът за репарациите, както знаете, от гледна точка на германското правителство е затворен", каза тя. 

Вчера Рау подписа и изпрати на Германия нота с искане на Полша да бъдат изплатени около 1,3 трилиона долара репарации за материалните и другите щети и загуби, понесени според страната му от окупацията ѝ от Третия райх по време на Втората световна война от 1939 до 1945 г.

На пресконференцията Бербок твърдо повтори становището на Берлин, че макар и Германия да признава историческата си вина, за нея въпросът е приключен.

Рау изрази увереност, че тази позиция може да бъде променена при преговори по въпроса.

Бербок подчерта, че днес двете съседни държави имат обща отговорност да съхранят европейското единство на фона на външни заплахи като войната в Украйна. Тя изтъкна и важността на двустранните договори от 1990 и 1991 г., сключени за потвърждаване на следвоенната граница на Полша с Германия и за установяване на добросъседско сътрудничество.

Граничната сигурност е от изключително важно значение за поляците с оглед на бурната история на страната им през вековете, отбелязва АП.

В годините след войната Германия изплаща обезщетения на страните от Източния блок, но по решение от Москва само малка част от тях отива за Полша, която е първата жертва на войната и е пострадала изключително тежко.

Също днес полският депутат Аркадиуш Муларчик, който инициира изготвянето на нова оценка на щетите, нанесени от Германия, изказа мнение, че такава трябва да бъде изготвена и за вредите, причинени през войната от съветската армия, която през 1939 г. също нахлува в Полша, а впоследствие воюва с германците на полска земя, за да ги прогони оттам.

През войната са убити около 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона евреи. Част от тях стават жертва на Червената армия, която нахлува от изток, отбелязва АП.

Източник: БТА

 

 

  

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  04 Окт 2022 17:38ч.

  Сори, това да не е Брежнев да ви даде злато, като през 1982-ра....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  04 Окт 2022 17:40ч.

  Ще платите дойчовци, та даже Аналена и кючек на Муравецки ще играе.... Това не ви е 1939та, когато германците бяхте нация войници. Днес е 2022 и германците сте ЛГБТ нация, на която Меркел внесе нерези от Сирия, да ви вършат мъжката работа....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, да....... по правилата на манипулацията "идеята" е оставена за последното изречение, тъй като то се набива в главата на четящият, "отбелязва АП" !

  04 Окт 2022 17:41ч.

  И тъй като Германия и Полша не се разбраха за парите, решиха да си ги търсят от Русия............. "щот сега е модно"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  04 Окт 2022 18:42ч.

  Първо Полша да върне на Германия Източна Прусия / балтийското крайбрежие на Полша/ и Силезия /цяла западна Полша/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  04 Окт 2022 19:08ч.

  Ами тя затова намеква за договорите за следвоенната граница на Полша с Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи