Германия си спомня за заложническата криза по време на Олимпиадата в Мюнхен

Германия си спомня за заложническата криза по време на Олимпиадата в Мюнхен

Автор: Ралф Изерман и Софи Макрис, АФП

Германия си спомня днес за кръвопролитната заложническа криза, белязала Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато единайсет израелски спортисти бяха убити, и половин век по-късно ще признае грешките, допуснати по време на тази трагедия и след нея. На церемонията, насрочена за 15 ч. местно време, ще присъстват германският държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер и неговият израелски колега Ицхак Херцог, както и около 70 близки на жертвите.

Имаше риск церемонията да се провали след заплахата с бойкот от страна на семействата на жертвите, борили се десетилетия наред, за да получат от Германия достатъчни обезщетения. Споразумение в тази насока, обявено миналата седмица в последния момент, успя да разсее облаците над възпоменателните прояви.

"Наистина е срамно, че бяха нужни 50 години, за да се стигне до това помирение през последните дни", призна Щайнмайер пред израелския президент, когото прие вчера в Берлин.

Германските власти изглежда ще направят днес още една стъпка, като поемат отговорността заради множеството грешки и пропуски около тази трагедия.

Пред семействата на жертвите, настояли за извинения, Щанмайер може днес да произнесе очакваните думи петдесет години след печалния завършек на събитията от 5 септември 1972 г., когато осем членове на палестинската организация "Черният септември" нападнаха на разсъмване израелската делегация в жилището й в олимпийското село, на единайсетия ден от Игрите в Мюнхен. Те убиха двама израелски спортисти и взеха други девет за заложници с надеждата да ги разменят срещу над 200 палестински затворници. След дълги часове на преговори намесата на германските сили за сигурност във военната база Фюрстенфелдбрук на трийсетина километра западно от Мюнхен приключи с кръвопролитие. По време на операцията деветимата заложници бяха убити, както и един западногермански полицай. Петима от осмината терористи бяха ликвидирани, останалите трима - заловени. В заложническата криза загинаха общо 18 души. Така игрите в Мюнхен, които трябваше да се превърнат в "Игри на радостта" и да заличат спомена за игрите в Берлин, организирани през 1936 г. при нацисткия режим, претърпяха крах.

Щайнмайер посочи вчера, че смята да признае "някои грешки в преценките, някои неадекватни действия, някои пропуски" на властите в страната му. Включително и това, че случаят бе "загърбван и забравян" в продължение на 50, добави той.

Но списъкът с грешките не свършва само с това.

Предупрежденията на разузнавателните служби за риск от нападение по време на тези игрите в Мюнхен бяха пренебрегнати, а сигурността - занемарена. Полицейският щурм бе зле подготвен. "Те не направиха и най-малкия опит да спасят човешки живот", възмущава се Цви Замир, тогавашен шеф на външното разузнаване на Израел -  Мосад - в доклад, разсекретен през 2012 г.

Днешните церемонии ще протекат точно там, където заложническата криза стигна до фатален край - на летището на Фюрстенфелдбрук.

И докато полемиката около фиаското на полицейската операция кипеше, Международният олимпийски комитет (МОК) реши да не прекъсва Игрите.

"Заложниците бяха пратени на заколение и Игрите продължиха", отбеляза вчера с възмущение израелският президент Ицхак Херцог, като спомена за "нечовешки и неразбираеми" простъпки.

Скърбящите близки се сблъскваха сякаш с една непреодолима стена всеки път, щом се опитаха да получат отговори от Германия или от МОК през последните десетилетия, добави той.

"Нямате представа какво сме претърпели през последните 50 години", сподели пред АФП Анки Шпицер, чийто съпруг Андре бе сред треньорите, убити в Мюнхен. 

Правителството на Олаф Шолц склони да отпусне за семействата на жертвите 28 милиона евро, част от които ще бъдат изплатени от провинция Бавария и градската управа на Мюнхен.

Досега Берлин предлагаше 10 милиона евро, в които да влязат и близо 4,5 милиона, изплатени вече през 1972 и 2002 г.

"Прекалено дълго не ни се щеше да признаем, че също носим част от отговорността",  призна вчера германският президент. "Именно ние трябваше да браним сигурността на израелските спортисти", допълни той.  (БТА/Андрей Шарков)

Източник: БТА/Андрей Шарков

 

 

Коментари

  • без имена

    05 Sep 2022 10:50ч.

    А спомняте ли си какво си казаха израелският убиец и палест. терорист във филма "Мюнхен 72", когато се срещнаха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    05 Sep 2022 12:02ч.

    Нещо на руски предполагам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работническо дело

    05 Sep 2022 12:06ч.

    Да, на руски с козяшки акцент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Sep 2022 12:02ч.

    Цялата кървава баня е отговорност на СССР, които спонсорират терористи по целия свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    05 Sep 2022 12:03ч.

    Гнусните рашисти са замесени във всички мръсни терористични актове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • костолака и седесарите са виновни

    05 Sep 2022 12:05ч.

    костолака изпи кръвчицата на малкия Пепи и му сви одеалцето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лустрация! бекапе в сибир!

    05 Sep 2022 12:08ч.

    тука е фрашкано с кумуняги, какъв срам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    05 Sep 2022 13:05ч.

    Голда Меир отказва размяната, която е щяла да спаси живота на заложниците, въпреки че и преди, и след мюнхенската криза подобна размяна е била редовна практика между Израел и Палестина, както и между други страни. Също така, кметът на Мюнхен, шефът на полицията и други високопоставени лица предлагат себе си в замяна, но терористите не се съгласяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    05 Sep 2022 13:09ч.

    Апропо, на Палестина е отказано участие в игрите, непризната е като държава и една от целите на този терористичен акт е да покаже пред света, че съществува. Президентът на МОК, американецът Евъри Бръндидж произнася думите “The Games must go on“ - „Игрите трябва да продължат... и ние трябва да продължим да полагаме усилия те да останат чисти, безупречни и честни.“ И така, след

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    05 Sep 2022 13:11ч.

    след еднодневно прекъсване, единствено в историята на игрите, МОК възобновява състезанията. Йос Херменс, холандски бегач на дълги разстояния, прави по този повод следното изказване: „Представете си, че сте на купон, убиват някого на купона, много ясно, че ще си тръгнете. Аз си тръгвам оттук.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    05 Sep 2022 13:16ч.

    Последно включване - любопитна асоциация прави Спилбърг във филма "Мюнхен": 11 жертви на Черния септември в Мюнхен - черен 11 септември в Ню Йорк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи