Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика

Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика

Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика. В 22 ч. по Гринуич бяха изключени от енергийната мрежа последните три действащи ядрени реактора в страната -  именно Изар 2, в Югоизточна Германия, Емсланд, в Северозападна Германия и Некарвестхайм, в Югозападна Германия, предаде Франс прес.

В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Подобни събирания имаше в Мюнхен и други германски градове.

Обещанието да се раздели с ядрените централи Германия пое в началото на века, но темпото на енергийния преход се ускори след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Стратегията за отказване от ядрената енергия се възприема като опасна от части от населението и обърка и доста партньори на Германия, които смята, че ядрената енергия има предопределена роля в "декарбонизирането на производството на електричество".

Дебати по въпроса бяха породени и от газовата криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Първоначално трите оставащи действащи реактора трябваше да бъдат изключени на 31 декември, но правителството на Олаф Шол реши да удължи срока заради опасения от недостиг на енергия през зимата.

Неотдавна допитване на телевизия А Ер Де показа, че 59 процента от анкетираните смятат, че е лоша идея страната им да се отказва от ядрената енергетика в настоящия контекст.

Трите последни централи са осигурили едва 6 процента от електричеството в Германия миналата година. През 1997 г. ядрената енергия съставляваше 30,8 процента от енергийния микс на страната.

Но в Германия, която  е най-големият източник на въглероден диоксид в ЕС, въглищата са все още една трета от производството на електричество, като миналата година имаше 8-процентно увеличение в тази насока, за да се справи страната с липсата на руски природен газ.

Сега съседна Франция с общо 56 ядрени реактора си остава първенец в света по брой на ядрени реактори на глава от населението.

Същевременно премиерът на германската провинция Бавария призова за връщане на ядрената енергия на нейна територия под отговорността на провинциалните власти. Едната от спрени централи - Изар 2  - се намира именно в Бавария, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Много важно.

    16 Апр 2023 11:37ч.

    Банани и демокрация да има, другото са житейски дреболии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя Германия? Те скоро ще са няколко

    16 Апр 2023 11:42ч.

    Германостанска Кастратия няма да искара още дълго на политическата карта на Еврабия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    16 Апр 2023 11:56ч.

    Ми...идиоти,сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    16 Апр 2023 12:01ч.

    Предстои германски учени да разработят реактор, задвижван с невероятна глупост, който да задоволява нуждата им от енергия в близките десетилетия. След Хабек (haben - имам), ще дойде Браухек (brauchen - нуждая се)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    16 Апр 2023 12:07ч.

    "....въглищата са все още една трета от производството на електричество...". А сега да ми обяснят нАучно зелените и...ти, кое замърсява въздуха повече. Шолц!, тровиш ми въздуха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олаф Шол реши да удължи срока заради опасения от недостиг на енергия през зимата.

    16 Апр 2023 12:12ч.

    Очевидно Шолц е отменил зима 2023/2024 както и следващите зими. Моля предайте на немския посланик че страната им е населена с идиоти.???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страната им не е населена с идиоти, а с

    16 Апр 2023 12:20ч.

    потиснат, смачкан и окупиран от сатанистите народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така е и според мен

    16 Апр 2023 13:01ч.

    *идомасоните и лично сър Уинстън Ч., (също изключително много избран по майчина линия), от 100 години не щадят усилия, нито кръвта/мизерията на всички европейски народи, за да ги натъпчат в ку*и гъ*...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васалитет

    16 Апр 2023 13:37ч.

    Сорос отдавна е спечелил войната срещу индустриална Германия. Следва и останалия ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Става О.

    16 Апр 2023 14:04ч.

    Логично. Германия е окупирана страна с контролирано развиваща се икономика и станат ли много силни господарите им чупят крилцата. Сега ги принудиха чрез зелените (американски Yong Leaders) да спрат атомните си централи, докато в Европа се строят нови такива. А икономиката има други закони и от политика не се интересува толкова много. Германската индустрия се изнася в САЩ (каквато е и целта на амитата) и Азия, където енергиите са по евтини. Германците са умни и работливи, но не чак толкова прозорливи да разберат как дълбоката държава ги командари с внушения за вечната им вина пред онзи малък народец, чийто елити днес държат капиталите на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро и в други страни

    16 Апр 2023 14:47ч.

    Голямото нулиране си върви по план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-???

    16 Апр 2023 15:10ч.

    Достатъчно е човек да погледне за 20г колко са инвестициите в зелена енергия и какви са постиженията т.е % от общото производство и да му светне че това е път за никаде.Мислил съм си и друго.З.Е като дупка на Кейнс.С други думи загробваме едни пари за да задвижим икономиката.Особенно ако не предизвикваме инфлация на територията и имаме печатна машина за $ и Е под ръка.Но Китай не е такъв случай.А 50% от ВСИЧКАТА ДОБИВАНА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ е в Китай.Има нещо което или не разбирам или боравя с неверни данни или идиотите по света са взели власта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    16 Апр 2023 16:37ч.

    През 90те години имаше една игричка "Sid Meier's Civilization I", в която последният етап в научно-техническото развитие на една цивилизация беше "nuclear fusion" и "spaceflight"... Германците се отказаха от първото, а във второто не са сила, та се питам, риторично, назад ли вървят еволюционно или да...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маслед

    16 Апр 2023 16:58ч.

    Най-големите идиоти във вселената се класират така: 1.Германия 2.Украйна. България. До скоро си мислех, че българите са неоспорими шампиони, но истината е, че има няколко неща, по които сме по-малко идиоти от другите две територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Холистичен Маг

    16 Апр 2023 17:00ч.

    Обратно към базисните неща в живота - косми под мишниците, къпане 1 път в месеца, жив огън в кухнята да си стоплиш супата от червеи, свещи и кандила нощно време преди заспиване. Какво му трябва на човек за да е щастлив и в хармония с природата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    16 Апр 2023 19:07ч.

    Тя, Германия се беше еразделила и с ТЕЦ-овете. Закри мините за каменни въглища, а сега какво направи - откри мините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи