Германия позволи на Полша да дари на Украйна изтребители от ГДР

Германия позволи на Полша да дари на Украйна изтребители от ГДР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германското правителство разреши на Полша да предаде на Украйна изтребители съветско производство, получени от Варшава от запасите на бившата ГДР, съобщи днес вестник "Зюддойче цайтунг".

Полските власти официално са поискали от германското правителство да одобри доставките на изтребители МиГ-29 за Украйна.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 изтребителя МиГ-29 от запасите на бившата ГДР. Според полската страна сега тя разполага с "около десетина" такива изтребителя, от които желае да дари пет. В началото на април Марчин Пшидак, говорител на полския президент, отговарящ за международните въпроси, заяви пред радио RFM, че полските власти вече са предали на Украйна няколко изтребителя МиГ-29.

Полша придоби общо 45 МиГ-29 между 1989 и 2004 г.: 23 машини от Източна Германия, 12 от Съветския съюз и десет от Чехия в замяна на хеликоптери. В момента работят 28 машини.

Президентът на Полша Анджей Дуда каза миналата седмица, че страната му вече е доставила осем изтребителя МиГ-29 на Украйна. Четири от самолетите бяха предоставени на Киев „през последните няколко месеца“, каза той след среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава. Още четири МиГ-29 бяха доставени „неотдавна“. Освен това в момента се подготвят за предаване шест МиГ-29 , каза Дуда.

Освен Полша, Словакия вече достави на Киев четири МиГ-29.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Гост

  14 Апр 2023 0:19ч.

  Ха ха. А Русия позволи ли на Германия да позволи на Полша? Или не е важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Апр 2023 1:31ч.

  Кого заблуждават с тия кошници, че не ми е ясно? От всички държави, само Китай и Русия се готвят за голяма война, всички останали са на ниво 80 г. от миналия век... Единственото събитие, което се чака, са изборите в Турция - Ердоган вкара як прът в колелата на английската кралица, Чарлз трета ? а как удобно си бяха направили сметката с числата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Апр 2023 1:36ч.

  Без охотното участие на Турция -война няма да има, а в средите на турците има поверие /предсказание/, че ако нападнат отново Русия, Турция ще изчезне от лицето на земята завинаги и те са напълно наясно, че Ердоган ги пази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи